Yeni çıkacak kitap: Biden özel konuşmalarında ara sıra yorgun hissettiğini itiraf ediyordu

ABD Başkanı Joe Biden (AP)
ABD Başkanı Joe Biden (AP)
TT

Yeni çıkacak kitap: Biden özel konuşmalarında ara sıra yorgun hissettiğini itiraf ediyordu

ABD Başkanı Joe Biden (AP)
ABD Başkanı Joe Biden (AP)

80 yaşındaki ABD Başkanı Joe Biden’ın etkili bir ikinci dönemi tamamlamak için çok yaşlı olup olmadığı konusunda süren tartışmanın ortasında, başkanın Beyaz Saray’da geçirdiği süreyi anlatan bir kitapta, Biden’ın ‘yorgun’ hissettiğini itiraf ettiği öne sürüldü.

Şarku’l Avsat’ın The Guardian gazetesinden aktardığı habere göre, Franklin Foer isimli yazarın The Last Politician: Inside Joe Biden’s White House and the Struggle for America’s Future adlı kitabı merakla bekleniyor.

Söz konusu kitapta Biden’ın tartışma konusu olan yaşına ilişkin şu ifadelere de yer verildi:

“Biden’ın ileri yaşı, onu kamuoyunda güçlü bir varlık gösterme enerjisinden veya isimleri kolayca hatırlama yeteneğinden mahrum bırakan bir engeldi. Saat 10’dan önce az sayıda sabah toplantısına katılması ya da halka açık etkinliklerde çok az yer alması dikkat çekiciydi. Genel davranışı, hiçbir ilaç veya egzersizin üstesinden gelemeyeceği fiziksel gerilemeyi ve zihinsel yeteneklerinin zamanla körelmesini yansıtıyordu. Özel konuşmalarında ara sıra yorgun hissettiğini itiraf ediyordu.”

Foer, Biden’ın yorulduğunu itiraf ettiği bölümde, başkanın Rus ordusuna karşı mücadelesinde Ukrayna’yı destekleme konusundaki ‘savaş zamanı liderliğinin’, ‘onun yıpranmış içgüdüleri ve güçlü özgüveninden kaynaklandığını’ da ekledi.

Foer, bu konuda kitabında ayrıca şunları yazdı:

“Daha yaşlı bir başkana sahip olmanın avantajları ortadaydı. O sadece koalisyonun lideri değildi, aynı zamanda yabancı liderlerin tavsiye ve güvence için arayabileceği Batı’nın baba figürüydü.”

Kitabın yayıncısı Penguin Random House’a göre, Foer, Biden’a atfedilen özel açıklamaları için bir kaynak belirtmiyor ancak onlarca yıldır Biden’ın yakınındaki danışmanları içeren kaynaklara dayanıyor.

Yeni kitabın, önümüzdeki hafta ABD’de piyasaya çıkması bekleniyor.

Demokrat ve bağımsız seçmenlerle yapılan anketlerde, Biden’ın yaşı, yaptığı gaflar ve ikinci dönemde başkanlık görevini yerine getirebilecek fiziksel ve zihinsel yeteneği hakkındaki endişeler dile getirildi.

NBC News tarafından bu ay yapılan bir ankete katılanların yüzde 68’i Biden’ın başkan olarak görev yapmak için gerekli zihinsel ve fiziksel sağlığa sahip olmamasından endişe ederken, yüzde 55’i bu konuda büyük endişeleri olduğunu söyledi.

USA TODAY/Suffolk University tarafından yapılan bir diğer ankette ise, Demokratlar ve bağımsız seçmenlerin yüzde 37’si, 80 yaşındaki başkanın ileri yaşının ona oy verme olasılığını azalttığını ifade etti.

The Economist ve YouGov tarafından yapılan bir başka ankette de, bağımsızların yüzde 45’i Biden’ın sağlığı ve ileri yaşının ‘iş yapma yeteneğini ciddi şekilde sınırladığını’ söyledi.



Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.


ABD: Brown Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldü, çok sayıda yaralı var

Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)
Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)
TT

ABD: Brown Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldü, çok sayıda yaralı var

Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)
Olay yerine ambulanslar ve polis ekipleri hızla intikal etti (AP)

Yetkililerin açıklamasına göre, dün Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda iki kişi öldü, sekiz kişi de ağır yaralandı; saldırgan henüz yakalanmadı.

Providence Belediye Başkanı Brett Smiley basın toplantısında, "Bugün öğleden sonra iki kişinin öldüğünü ve sekiz kişinin de ağır yaralandığını doğrulayabilirim. Şu anda saldırganı gözaltına almadık" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump ise Rhode Island'daki Brown Üniversitesi'nde yaşanan silahlı saldırıyla ilgili bir rapor aldığını söyledi.

Trump, FBI ajanlarının olay yerinde olduğunu ve şüphelinin şu anda gözaltında olduğunu belirtti.

dfrgt
Providence'daki Brown Üniversitesi'nde Waterman Caddesi'nde ambulanslar ve kurtarma ekipleri (AP)

Brown Üniversitesi, "Barrows ve Holly bölgelerinin yakınında aktif bir silahlı saldırgan var" şeklinde bir açıklama yayınladı. Brown ve Providence polis memurlarının yanı sıra sağlık ekiplerinin de olay yerinde olduğunu belirtti. Öğrenciler ve personel güvenli bir yere sığınmaya çağrıldı.

Yaklaşık 11 bin öğrencisi bulunan üniversite, "Bir şüpheli yakalandı. Kapılarınızı kilitleyin, telefonlarınızı kapatın ve bir sonraki duyuruya kadar saklanın" uyarısında bulundu.