Japonya 2023’te tarihinin en sıcak yazını yaşadı

Japon bir kadın havadaki ısıyı söndürmek için otomatik fan kullanıyor (AP)
Japon bir kadın havadaki ısıyı söndürmek için otomatik fan kullanıyor (AP)
TT

Japonya 2023’te tarihinin en sıcak yazını yaşadı

Japon bir kadın havadaki ısıyı söndürmek için otomatik fan kullanıyor (AP)
Japon bir kadın havadaki ısıyı söndürmek için otomatik fan kullanıyor (AP)

Japonya meteoroloji kurumu (JMA), ülkenin Haziran ve Ağustos ayları arasında, karşılaştırılabilir istatistiklerin oluşturulduğu 1898'den bu yana takımadalarda kaydedilen en yüksek ortalama sıcaklıkları yaşadığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın JMA’dan aktardığına göre bu dönemde “Japonya'daki ortalama yaz sıcaklıklarının ülkenin kuzey, doğu ve batısında önemli ölçüde çok yüksek olduğunu” bildirdi.

Öte yandan Avustralya Meteoroloji Bürosu, Avustralya'da kışın kaydedilen en sıcak kış olduğunu ve iklim değişikliğinin etkisi yoğunlaştıkça dünya çapında kırılan bir dizi rekorun sonuncusu olduğunu bildirdi.

Avustralya Meteoroloji Bürosu İklim Uzmanı Simon Grainger AFP’ye yaptığı açıklamada Avustralya genelinde ortalama kış sıcaklığının Haziran'dan Ağustos'a kadar 16,75 derece olduğunu ifade ederek 1996'da kırılan bir önceki rekorun biraz üzerinde olduğunu söyledi.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.