Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik drone saldırıları haritalandırıldı

Zelenski'nin danışmanı, Moskova'ya yönelik saldırıların "artacağı" uyarısında bulunuyor

(AFP)
(AFP)
TT

Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik drone saldırıları haritalandırıldı

(AFP)
(AFP)

Rus topraklarına drone saldırıları yağmaya devam ederken, Vladimir Putin'in kanlı savaşı kendi kapısına dayandı.

Saldırılar artık günlük bir hal alırken salı günü Rusya Savunma Bakanlığı, hava savunma sistemlerinin Moskova bölgesinin sınırındaki Kaluga ve Tver bölgeleri üzerinde iki ve başkente daha yakın olan İstra bölgesi üzerinde bir drone'u imha ettiğini açıkladı.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, drone'ların "Moskova'ya saldırı gerçekleştirmeye çalıştığını" ve Kremlin'in yaklaşık 65 km kuzeybatısında yer alan İstra bölgesindeki bir tüketici hizmetleri tesisinin zarar gördüğünü söyledi.

Rusya'ya yönelik saldırılarda keskin bir artış yaşanırken, bu tür saldırıların en büyüğü geçen hafta bir gecede 6 bölgeyi vurdu.

Pskov kentindeki bir hava üssünde Rusya'nın iki askeri nakliye uçağının imha edilmesi ve iki uçağın hasar görmesi de bu saldırıya dahildi.

Ukrayna'nın askeri istihbarat şefi Kirilo Budanov, drone'ların Rusya'nın içinden fırlatıldığını belirtti. Öte yandan War Zone internet sitesine konuşan Budanov, Ukrayna sınırından yaklaşık 700 km uzaklıktaki saldırının Ukraynalı ya da Rus ajanlar tarafından gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini söylemedi. Budanov şöyle dedi: 

Rusya topraklarından çalışıyoruz.

Pskov, Bryansk, Kaluga, Orlov, Ryazan ve Moskova bölgelerindeki 6 hedefe yönelik saldırıları yetkililer doğruladı.

Öte yandan Moskova, liman altyapısı da dahil Ukrayna hedeflerine drone saldırıları düzenlemeye devam ediyor. 32 Rus kamikaze drone'u pazartesi günü Ukrayna'nın liman kenti Odessa'yı vurarak sivil ve endüstriyel binalara zarar verdi.

Rusya'ya yönelik son drone saldırıları

 (OpenStreetMap)
 (OpenStreetMap)

Pskov'daki askeri havalimanına yapılan, uçakların hasar gördüğü saldırı en kayda değer saldırı olarak kabul ediliyor. Ukrayna'dan 600 km'den daha uzakta bulunan havalimanında bir dizi seçkin paraşütçü asker konuşlanmıştı.

Devlete ait TASS haber ajansı 4 saat süren drone dalgasında en az 4 adet Il-76 model dev nakliye uçağının hasar gördüğünü ve ikisinin "alevler içinde kaldığını" bildirdi.

Çarşamba günü Ukrayna'nın başkentine drone ve füzelerle "muazzam bir toplu saldırı" düzenleyerek misilleme yapan Moskova, iki kişinin ölümüne ve bir kişinin yaralanmasına yol açtı.

Normalde Rusya topraklarındaki saldırıların sorumluluğunu ne üstlenen ne de reddeden Kievli yetkililer, bazen üstü kapalı bir şekilde bu saldırılara atıfta bulunuyor.

Ukrayna'nın, Rusya'nın derinlerine ulaştığı anlaşılan drone'ları ve sınır ötesi sabotaj görevleri, Kiev'in Kremlin üzerinde askeri ve siyasi baskı kurma çabalarının bir parçası. Öte yandan Kievli yetkililer Ukrayna'nın haziranda başlattığı karşı saldırının, cephe hattının bazı bölümlerini zayıflattığını iddia ediyor.

Independent Türkçe



Trump'ın hakaretlerinin ardından Minneapolis'te göçmenlere yönelik operasyonda Somalililer gözaltına aldı

New Orleans polis memurları, şehirde federal ajanların konuşlandırılmasına karşı düzenlenen protestoya katılan bir kişiyi Belediye Binası'ndan dışarı taşıyor (AFP)
New Orleans polis memurları, şehirde federal ajanların konuşlandırılmasına karşı düzenlenen protestoya katılan bir kişiyi Belediye Binası'ndan dışarı taşıyor (AFP)
TT

Trump'ın hakaretlerinin ardından Minneapolis'te göçmenlere yönelik operasyonda Somalililer gözaltına aldı

New Orleans polis memurları, şehirde federal ajanların konuşlandırılmasına karşı düzenlenen protestoya katılan bir kişiyi Belediye Binası'ndan dışarı taşıyor (AFP)
New Orleans polis memurları, şehirde federal ajanların konuşlandırılmasına karşı düzenlenen protestoya katılan bir kişiyi Belediye Binası'ndan dışarı taşıyor (AFP)

Federal yetkililer dün, Başkan Donald Trump'ın Afrika Boynuzu ülkesinden gelen göçmenlere hakaretlerde bulunup, onların Amerika Birleşik Devletleri'nden çıkarılmasını istediğini söylemesinden iki gün sonra Minneapolis'te göçmenlere yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınanlar arasında Somali kökenli kişilerin de bulunduğunu açıkladı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, operasyonla ilgili ilk açıklamasında, Minneapolis'teki gözaltıların pazartesi günü başladığını belirtti. Yetkililer gözaltına alınanların toplam sayısını açıklamadı, ancak 12'si hakkında bilgi verdi: Beşi Somali'den, geri kalanı Meksika ve El Salvador'dan. İç Güvenlik Bakan Yardımcısı Tricia McLaughlin yaptığı açıklamada, gözaltına alınanların hepsini dolandırıcılıktan araç hırsızlığına, cinsel suçlardan alkollü araç kullanmaya kadar çeşitli suçlardan hüküm giymiş tehlikeli suçlular olarak nitelendirdi.

Demokrat Partili Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, Trump'ın şehrin Somali sakinlerine yönelik saldırılarını eleştirdi ve dün Amerikalılara, Kuzey Amerika'nın en büyüğü olan Minnesota'nın Somali göçmen topluluğunu "sevme ve saygı duyma" çağrısında bulundu.

Trump'ın müttefikleri, Somalililere yönelik ırkçı söylemlerini ve onları savunan Minnesota'lı politikacılara yönelik saldırılarını övdüler. Salı günü televizyonda yayınlanan bir kabine toplantısında Trump, Minnesotalıları ilgilendiren hükümet yolsuzlukları hakkındaki haberlere, göçmenleri "çöp" olarak nitelendirerek ve onları "geldikleri yere geri göndermek" istediğini söyleyerek yorum yaptı.


ABD, Kanada'ya 2,68 milyar dolar değerinde bomba satışını onayladı

Amerikan yapımı GBU-39 bombaları (Arşiv)
Amerikan yapımı GBU-39 bombaları (Arşiv)
TT

ABD, Kanada'ya 2,68 milyar dolar değerinde bomba satışını onayladı

Amerikan yapımı GBU-39 bombaları (Arşiv)
Amerikan yapımı GBU-39 bombaları (Arşiv)

ABD, Başbakan Mark Carney'nin Washington ile ilişkilerdeki belirsizlik ortamında savunma harcamalarını önemli ölçüde artırmasının ardından, dün Kanada'ya 2,68 milyar dolar değerinde bomba satışını onayladığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı, anlaşmanın, her biri 226 kg (500 pound) ağırlığında ve birlik formasyonlarını vurabilen 3 bin 414 adede kadar BLU-111 bombası ve sabit hedeflere karşı hassas vuruşlar için tasarlanmış 3 bin 108 adede kadar GBU-39 bombası içerdiğini belirtti. Ayrıca anlaşma, güdümsüz bombaları güdümlü mühimmata dönüştürmek için 5 binden fazla Ortak Doğrudan Saldırı Mühimmatı (JDAM) da içeriyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre'ye gönderdiği bildirimde, anlaşmanın "Kanada'nın bölgedeki saldırganlığı caydırmak için güvenilir savunma kabiliyetini artıracağını, ABD kuvvetleriyle birlikte çalışabilirliği sağlayacağını ve Kanada'nın ortak kıta savunmasına katkıda bulunma yeteneğini güçlendireceğini" belirtti.

Kanada Başbakanı Mark Carney, ağustos ayında ülkesinin NATO'nun bu yıl savunmaya GSYİH'nın %2'sini harcama hedefini, planlanandan yıllar önce karşılayacağını doğruladı. Carney, Kanada'nın komşusu ve NATO içinde uzun süredir güvenliğin garantörü olan Amerika Birleşik Devletleri'nin rolüne ilişkin artan belirsizliğin yanı sıra, Rusya'nın Arktik'teki olası saldırganlığına da değindi.

Trump, özellikle Carney'nin Justin Trudeau'nun yerine başbakanlık görevini üstlenmesinden önce, Kanada'nın 51. ABD eyaleti olması gerektiğini söyleyerek, Kanada'yı sık sık küçümsemişti.


Amerika, seyahat yasağı listesindeki ülke sayısını 30'un üzerine çıkarmayı planlıyor

Donald Trump (EPA)
Donald Trump (EPA)
TT

Amerika, seyahat yasağı listesindeki ülke sayısını 30'un üzerine çıkarmayı planlıyor

Donald Trump (EPA)
Donald Trump (EPA)

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem dün yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump yönetiminin seyahat yasağının kapsadığı ülke sayısını 30'un üzerine çıkarmayı planladığını söyledi.

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, Portland'daki Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) merkezinin yakınındaki protestoları gözlemliyor (AFP) ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, Portland'daki Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) merkezinin yakınındaki protestoları gözlemliyor (AFP)

Fox News'e verdiği bir röportajda Noem'e, Trump yönetiminin seyahat yasağı listesindeki ülke sayısını 32'ye çıkarıp çıkarmayacağı soruldu.

Noem, "Sayı konusunda net bir şey söylemeyeceğim, ancak 30'dan fazla ülke var ve başkan ülkeleri değerlendirmeye devam ediyor" diye yanıt verdi.

Trump, haziran ayında 12 ülkenin vatandaşlarının Amerika Birleşik Devletleri'ne girişini yasaklayan ve 7 ülkenin vatandaşlarının girişini kısıtlayan bir bildiriyi imzalayarak, bunun "yabancı teröristlere" ve diğer güvenlik tehditlerine karşı koruma sağlamak için gerekli olduğunu belirtti. Yasak, turistler, öğrenciler ve iş seyahatinde olanlar da dahil olmak üzere hem göçmenler hem de göçmen olmayanlar için geçerli.

Hangi ülkelerin ekleneceğini belirtmeyen Noem, "Eğer orada istikrarlı bir hükümet yoksa ve kendilerini geçindirebilecek, bu kişileri bize teşhis edebilecek ve kimliklerini doğrulamamıza yardımcı olabilecek bir ülkeleri yoksa, neden o ülkeden insanların Amerika Birleşik Devletleri'ne gelmesine izin verelim?" ifadelerini kullandı.

ABD'nin başkanı Donald Trump (Arşiv-Reuters)ABD'nin başkanı Donald Trump (Arşiv-Reuters)

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre, Dışişleri Bakanlığı'na ait bir iç yazışma, Trump yönetiminin 36 ülkenin vatandaşlarının Amerika Birleşik Devletleri'ne girişini yasaklamayı düşündüğünü ortaya koydu.

Listenin genişletilmesi, yönetimin geçen hafta Washington, D.C.'de iki Ulusal Muhafızın vurulmasından bu yana aldığı göçmenlik önlemlerinin daha da artırılması anlamına gelecek.

Soruşturmacılar saldırının, 2021 yılında Trump yönetimi yetkililerinin yeterli güvenlik incelemesinden yoksun olduğunu söylediği bir yeniden yerleştirme programı aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri'ne giren bir Afgan vatandaşı tarafından gerçekleştirildiğini belirtiyor.

Saldırıdan birkaç gün sonra Trump, herhangi bir ülke ismi vermeden veya hangilerini kastettiğini belirtmeden, tüm "Üçüncü Dünya" ülkelerinden göçü "kalıcı olarak durduracağına" yemin etti.