Suudi Arabistan Veliaht Prensi G20 üye ülkelerinin liderleriyle bir araya geldi

Hindistan'da devam eden zirvenin ikinci gününde önemli görüşmeler gerçekleştirildi.

TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi G20 üye ülkelerinin liderleriyle bir araya geldi

Prens Muhammed bin Selman ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  (SPA)
Prens Muhammed bin Selman ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, (SPA)

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen G20 zirvesinin ikinci gününde Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, zirvenin oturum aralarında bazı liderlerle önemli görüşmeler gerçekleştirdi.

Bu kapsamda Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bharat Mandapam Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen zirve kapsamında, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir araya geldi.

Görüşmede, Türkiye-Suudi Arabistan ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel ve küresel meseleler de ele alındı.

Suudi Veliaht Prensi ayrıca Bangladeş Halk Cumhuriyeti Başbakanı Şeyh Hasina Vecid ile de görüştü.

Prens Muhammed bin Selman, Arjantin, Brezilya devlet başkanları ve Avrupa Konseyi Başkanı ile de bir araya geldi.

Dün G20 zirvesinin ilk gününün oturum aralarında Suudi Veliaht Prensi, Japonya Başbakanı Fumio Kişhida ile bir araya gelmişti.

SPA'nın haberine göre, Veliaht Prens, Hindistan Başbakanı'nın davetlisi olarak gittiği başkent Yeni Delhi'de düzenlenen G20 zirvesinin oturum aralarında liderlerle bir dizi toplantı yapması bekleniyor.



Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
TT

Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama dün yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya uygulaması "Tik Tok"u gelecek yıldan itibaren en az bir yıl süreyle kapatacağını duyurdu.

Tiran'da Arnavut öğretmenler, ebeveynler ve psikologlarla yaptığı toplantıda Rama, "(TikTok) mahallenin haydutudur" dedi ve Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre “bu haydutu mahallemizden bir yıl boyunca kovacağız" ifadelerini kullandı.

Rama, hükümetin "öğrenci eğitimine hizmet eden ve ebeveynlerin çocuklarının yolculuğunu takip etmelerine yardımcı olan" programlar başlatacağına dikkat çekti. Bir yıl boyunca tamamen herkese kapatacağız” diye vurguladı ve “Arnavutluk'ta TikTok olmayacak” dedi.

Reuters'ın haberine göre Rama şunları söyledi: “Bugünkü mesele çocuklarımız değil, bugünkü mesele biziz, bugünkü mesele toplumumuz, bugünkü mesele TikTok ve çocuklarımızı ele geçiren diğer uygulamalar.”

Tartışmalı uygulamanın yasaklanması, Tiran'da bir okul yakınlarında sosyal medya tartışmasıyla başlayan kavgada bir öğrencinin ölmesi ve diğerinin de yaralanmasının ardından bir aydan kısa süre sonra geldi.

Bu olay, ülkede ebeveynler, psikologlar ve eğitim kurumları arasında sosyal ağların gençler üzerindeki etkisi konusunda bir tartışma başlattı.

Rama sordu “Çin'de TikTok, öğrencilerin eğitim materyallerini nasıl alabileceklerini, doğayı nasıl koruyacaklarını, gelenekleri nasıl koruyacaklarını teşvik ediyor, ancak Çin dışındaki TikTok'ta sadece pislik ve balçık görüyoruz. Buna neden ihtiyacımız var?”

Sonsuz kısa video akışlarıyla gençlerin ilgisini çeken uygulamanın dünya çapında bir milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor.

TikTok, ABD'de casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı ve Romanya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini aşırı sağcı bir aday lehine etkilemek için kullanıldığı iddiaları nedeniyle Avrupa Birliği tarafından soruşturma altında.

Birçok ülkede devlet kurumları çalışanlarının bu sosyal medya platformunu kullanması yasaklandı. Aralarında Fransa, Almanya ve Belçika'nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesi, çocukların sosyal medya kullanımına kısıtlamalar getirdi.