ABD, İran Dışişleri Bakanı'nın Washington'u ziyaret etme talebini reddetti

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan (AFP)
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan (AFP)
TT

ABD, İran Dışişleri Bakanı'nın Washington'u ziyaret etme talebini reddetti

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan (AFP)
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan (AFP)

ABD dün, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın geçtiğimiz hafta Washington'u ziyaret etme talebini, ‘ABD vatandaşlarının tutuklanması da dahil olmak üzere İran'ın siciline’ ilişkin endişeleri gerekçe göstererek reddetti.

Açıklamada, Abdullahiyan’ın New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sonrasında İran Konsolosluğunun İlgi Alanları Bölümünü ziyaret etmek istediği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, İran tarafının bu talebi yaptığını ancak Dışişleri Bakanlığı'nın bunu reddettiğini söyledi. Miller, “İranlı ve diğer yabancı hükümet yetkililerinin BM ile ilgili işler için New York'a seyahat etmelerine izin vermek zorundayız. Ancak onların Washington DC'ye seyahat etmelerine izin verme yükümlülüğümüz yok. İran'ın ABD vatandaşlarını haksız yere gözaltına alması ve terörizme devlet desteği vermesi göz önüne alındığında, bu talebin kabul edilmesinin ne uygun ne de gerekli olduğuna inanmadık” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta İran, ABD ile imzalanan ve aynı zamanda Washington'un müttefiki Güney Kore tarafından dondurulan 6 milyar dolar değerindeki varlıkların serbest bırakılmasını da öngören mahkum takası anlaşmasının bir parçası olarak ABD’li beş mahkumu serbest bıraktı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, takas anlaşmasının, 2015 yılında büyük güçler ile Tahran arasında İran nükleer programıyla ilgili olarak imzalanan anlaşmaya ilişkin müzakerelerin yeniden başlamasına benzer şekilde daha geniş bir diplomatik harekete yol açacağı yönündeki açıklamaları reddetti.

Amwaj Media haber sitesi, Abdullahiyan'ın Washington'a gitmek istediğini bildiren ilk site oldu ve İran Dışişleri Bakanı’nın ABD başkentine son ziyaretinin 14 yıl önce gerçekleştiğine dikkati çekti.

Haberde adı açıklanmayan kaynakların Abdullahiyan'ın konsolosluk çalışmalarını bizzat görmek istediğini ancak amacının aynı zamanda ‘olumlu haberler’ vermek olabileceğini söylediği aktarıldı.

Batı yanlısı Şah'ı deviren devrimin ardından İslam Devrimini destekleyenlerin Tahran'daki ABD büyükelçiliğini ele geçirmesi ve diplomatlarını 444 gün boyunca rehin alınması üzerine iki ülke arasındaki ilişkiler kesildi.

Anlaşmaya göre, Birleşmiş Milletler'e ev sahipliği yapan ABD tüm üye devletlerin temsilcilerinin ülkeye girişine izin veriyor, ancak New York’ta ‘düşman olarak gördüğü ülkelerden yetkililerin hareketlerini’ kısıtlıyor.

ABD eski Başkanı Donald Trump yönetimi, İranlı yetkililere hareketlerini New York'taki belirli mahallelerle sınırlama yönünde baskı yapmıştı. New Yorker gazetesine göre, 2019'da Cumhuriyetçi milyarder, dönemin İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'i Beyaz Saray'a davet etmeye çalıştı ancak bu çabası başarısız oldu.



Meloni, Trump'ı Ukrayna savaşını sona erdirmesi halinde Nobel Barış Ödülü'ne aday göstereceğine söz verdi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Roma'da düzenlediği basın toplantısında (EPA)
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Roma'da düzenlediği basın toplantısında (EPA)
TT

Meloni, Trump'ı Ukrayna savaşını sona erdirmesi halinde Nobel Barış Ödülü'ne aday göstereceğine söz verdi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Roma'da düzenlediği basın toplantısında (EPA)
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Roma'da düzenlediği basın toplantısında (EPA)

İtalyan Başbakanı Giorgia Meloni, dün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmeden önce Ukrayna'daki savaşı sona erdirmesini umduğunu belirtti.

 Meloni, ödülü alamadığı için hayal kırıklığını gizlemeyen Trump ile dostane ilişkiler sürdürüyor.

Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Umarım bir gün Donald Trump'a Nobel Barış Ödülü'nü verebiliriz" dedi.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre sözlerine şöyle devam etti: "Eğer Ukrayna için adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasında fark yaratırsa, biz de Donald Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterebiliriz."

Trump, pazartesi günü yayınlanan Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store'ye yazdığı mektupta, ödülü almamış olmanın kendisini artık "sadece barış için çalışmak" zorunda hissetmediği anlamına geldiğini belirtti.

Trump perşembe günü, başlangıçta Gazze'deki ateşkesi ve Filistin topraklarının yeniden inşasını denetlemek amacıyla kurulan, ancak o zamandan beri çeşitli çatışmaları çözmeyi amaçlayan bir mekanizmaya dönüşen "Barış Konseyi"nin kurulduğunu duyurdu.

İtalya'yı Konseye katılmaya davet etti, ancak Meloni, Trump'ı "anayasal sorunlar" konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

Medya haberlerine göre, İtalyan yasaları, yalnızca yabancı bir lider tarafından yönetilen kuruluşa üye olmaya izin vermiyor.

Meloni, Trump'tan konseyi "sadece İtalya'nın değil, diğer Avrupa ülkelerinin ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde" yeniden yapılandırmasını istediğini söyledi.


Trump yönetimi, Küba'yı petrol ithalatından mahrum bırakmak için abluka uygulamayı değerlendiriyor

 ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
TT

Trump yönetimi, Küba'yı petrol ithalatından mahrum bırakmak için abluka uygulamayı değerlendiriyor

 ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)

Politico, kaynaklara dayandırdığı dünkü haberinde, Trump yönetiminin Küba'yı hayati önem taşıyan petrol ithalatından mahrum bırakmak için deniz ablukası uygulamayı değerlendirdiğini bildirdi.

Web sitesi, yönetimin Küba'da rejim değişikliği için Karayip ülkesine petrol ithalatına tamamen ambargo uygulanması da dahil olmak üzere çeşitli seçenekleri değerlendirdiğini belirtti.

Politico, plana aşina üç kaynağa atıfta bulunarak, yönetim içindeki Küba hükümeti eleştirmenlerinin Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun desteğiyle bu gerilimi tırmandırmayı amaçladığını bildirdi.

Kaynaklar, Trump yönetiminin henüz bu konuda bir karar vermediğini, ancak bunun Trump'a Küba'yı komünist yönetimine son vermeye zorlamak için sunulan bir dizi seçenek arasında olabileceğini belirtti.

Küba'ya petrol ithalatına tam ambargo uygulanması insani bir krize yol açacak ve bu da bazı yönetim yetkililerinin buna karşı çıkmasına neden olacak bir olasılık.

Ancak bu tartışmalar, Trump yönetimi içindeki bazı kişilerin, düşman olarak gördükleri Latin Amerika liderlerini izole etmeyi ne ölçüde düşündüklerini ortaya koyuyor.

Şarku’l Avsat’ın Politico n aktardığına göre plan hakkında bilgi sahibi olan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, “Enerji, rejimi devirmek için en güçlü silahımızdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak ayrıca, 1959 Küba Devrimi'nden beri ülkeyi yöneten komünist hükümetin devrilmesinin, ABD yönetimi açısından “2026'da kesinleşmiş bir durum” olduğunu da belirtti.


Avrupa Birliği Ukrayna'ya yüzlerce jeneratör gönderiyor

Ukrayna'nın başkenti Kiev, benzeri görülmemiş bir enerji krizi yaşıyor (EPA)
Ukrayna'nın başkenti Kiev, benzeri görülmemiş bir enerji krizi yaşıyor (EPA)
TT

Avrupa Birliği Ukrayna'ya yüzlerce jeneratör gönderiyor

Ukrayna'nın başkenti Kiev, benzeri görülmemiş bir enerji krizi yaşıyor (EPA)
Ukrayna'nın başkenti Kiev, benzeri görülmemiş bir enerji krizi yaşıyor (EPA)

Avrupa Birliği, Rusya'nın enerji altyapısına yönelik devam eden saldırıları nedeniyle elektrik ve ısıtma kesintilerinden etkilenen Ukraynalılara yardım etmek amacıyla 447 acil durum jeneratörü göndereceğini duyurdu.

Polonya üzerinden teslim edilecek bu jeneratörler, hastanelere, sığınaklara ve temel hizmetlere elektrik tedarikinin sağlanmasına yardımcı olacak.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Avrupa Komisyonu açıklamasında, Rus hava saldırıları nedeniyle yaklaşık bir milyon Ukraynalının dondurucu soğukta ısıtma ve elektrik olmadan yaşadığını belirtti.

Avrupa Birliği bugüne kadar Ukrayna'ya yaklaşık 9 bin 500 jeneratör gönderdi ve kış gelmeden önce Litvanya tarafından bağışlanan komple bir termik santral sağladı.