ABD Başkanı Joe Biden, ‘kritik ortakları’ olan Ukrayna ve İsrail’i desteklemek için Cuma (bugün) günü Kongre’ye acil bir bütçe talebi sunacağını söyledi.
Biden, dün akşam yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, İsrail ve Ukrayna gibi ortaklara verilen desteğin, ABD’nin güvenliğine nesiller boyu fayda sağlayacak akıllı bir yatırım olacağını savundu.
ABD Başkanı, “Bu, ABD’nin güvenliğine nesiller boyu fayda sağlayacak, ABD birliklerini tehlikeden uzak tutmamıza, çocuklarımız ve torunlarımız için daha güvenli, daha barışçıl ve daha müreffeh bir dünya inşa etmemize yardımcı olacak akıllı bir yatırım” dedi.
Kongre’yi ‘önemsiz’ partizan bölünmelerin üstesinden gelmeye, İsrail ve Ukrayna’ya büyük askeri yardım sağlama konusunda birleşmeye çağıran Biden şu ifadelerle devam etti;
“Küçük, öfkeli partizan politikaların büyük bir ulus olarak sorumluluğumuzun önünde durmasına izin veremeyiz. Hamas gibi teröristlerin ve Putin gibi zorbaların kazanmasına izin veremeyiz ve vermeyeceğiz. Bunun olmasına izin vermeyi reddediyorum.”
Biden ayrıca, “Ukrayna’dan uzaklaşırsak, İsrail’e sırtımızı dönersek, bu konu ABD için büyük bir risk anlamına gelir. ABD dünya için bir yol göstericidir. Hala da öyle” dedi.
ABD Başkanı, Hamas’ın saldırısını, Putin’in Ukrayna’yı işgaliyle ilişkilendirip, her ikisinin de İran’dan destek aldığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı;
“Hamas ve Putin farklı tehditleri temsil ediyor ancak ortak bir noktayı paylaşıyorlar: Her ikisi de komşu demokrasiyi tamamen yok etmek istiyor.”
Hamas’ın, Filistin halkını temsil etmediğini dile getiren Biden, “Filistin Devlet Başkanı Abbas ile de konuştum ve ABD’nin Filistin halkının onur ve kendi kaderini tayin hakkına bağlı kalmaya devam ettiğini yineledim. Hamas teröristlerinin eylemleri bunu ortadan kaldırmıyor” diye konuştu.
Gazze Şeridi sakinlerinin acil gıda, su ve ilaca ihtiyacı olduğunu vurgulayan Biden, İsrail ve Mısır ile Gazze’ye insani yardım sevkiyatı konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.
Ülkesinin barıştan veya iki devletli çözümden vazgeçemeyeceğini dile getiren ABD Başkanı, “Bölgedeki diğer düşman aktörlerin İsrail’in her zamankinden daha güçlü olduğunu bilmesini sağlayacak ve bu çatışmanın yayılmasını önleyeceğiz” diye konuştu.
Biden aynı zamanda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile İsrail’in savaş yasalarına uymasının önemini görüştüğünü söyleyerek, “Bu, savaşta sivilleri mümkün olan en iyi şekilde korumak anlamına geliyor” diye ekledi.
ABD Başkanı ayrıca, ülkesinde çok fazla ırkçılık ve İslamofobinin olduğu konusunda da uyardı.