Washington, Sudan ordusuna ve Hızlı Destek Kuvvetleri’ne çatışmayı "derhal" durdurma çağrısında bulundu

“Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri” insani yardım mekanizması oluşturuyor.

Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri arasında Darfur'da çıkan çatışmaların yol açtığı yıkımdan  (Arşiv - AFP)
Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri arasında Darfur'da çıkan çatışmaların yol açtığı yıkımdan  (Arşiv - AFP)
TT

Washington, Sudan ordusuna ve Hızlı Destek Kuvvetleri’ne çatışmayı "derhal" durdurma çağrısında bulundu

Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri arasında Darfur'da çıkan çatışmaların yol açtığı yıkımdan  (Arşiv - AFP)
Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri arasında Darfur'da çıkan çatışmaların yol açtığı yıkımdan  (Arşiv - AFP)

ABD, 'Hamideti' lakaplı Korgeneral Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (HDK) Sudan'ın çeşitli yerlerindeki “sivil mahalleleri bombalamayı derhal durdurmaları ve sivilleri korumaları” çağrısında bulundu.

ABD’nin Hartum'daki büyükelçiliğinin Facebook sayfasında dün (Perşembe) yayınlanan açıklamada, Sudan ordusuna ve HDK’ya, "çatışmaların derhal durdurulması ve bu çatışmadan müzakere yoluyla çıkmak için görüşmelere geri dönülmesi" çağrısı yapıldı.

Büyükelçiliğin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Bu çatışmaya ve Sudan halkının acılarına son vermenin zamanı geldi. Bu çatışmanın kabul edilebilir bir askeri çözümü yok. Her iki tarafın da kazanacağı zafer, ülkeye ve Sudan halkına dayanılmaz kayıplar yaşatacaktır.”

ABD, HDK’nın Nyala, Güney Darfur, Omdurman'ın Karari banliyösü ve çevredeki bölgelerde Sudan halkının acısını daha da şiddetlendiren bombalama seviyesini artırdığına dair gelen güvenilir raporlardan derin endişe duyduğunu şu sözlerle ifade etti: “Bu pervasız savaş 6 aydan daha uzun bir süre önce başladı ve sivil kayıplara, milyonlarca kişinin yerinden edilmesine ve Sudanlı nesilleri etkileyecek muazzam acılara neden oldu. Bu çatışmanın hayal edilemeyecek yükünü çocuklar ve kadınlar çekiyor. Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında Nyala şehrindeki çatışmalara ve HDK’nın vatandaşları tehdit eden ve güvenli bir yere kaçmalarını engelleyen ve saldırı başlatmaya hazırlık amacıyla şehri kuşatmış olma olasılığına ilişkin raporlar mevcut.”

ABD, çatışmanın her iki tarafına da geçen mayıs ayında imzalanan Sivillerin Korunmasına İlişkin “Cidde Prensipleri Bildirgesi'ne” uyma çağrısında bulundu. ABD, “Engelsiz insani erişime izin verilmesi, sivillerin ve insan haklarının korunması ve uluslararası insancıl hukuka saygı gösterilmesi” çağrısı yaptı.

ABD Hazine Bakanlığı, geçtiğimiz eylül ayında Hızlı Destek Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Abdurrahim Dagalo ve ona bağlı kuruluşlara yaptırımlar uyguladı. Kendisinin ve ona bağlı milislerin Darfur bölgesindeki sivillere yönelik ihlallere karıştığına dair iddialar, bu yaptırım için gerekçe gösterildi. İslami Direniş Hareketi'ni (Hamas) finanse etmek ve bu hareketin fonlarına erişimini kolaylaştırmakla ve Sudan'da bulunan Er-Ruvvad Gayrimenkul Geliştirme Şirketi aracılığıyla kendi yararına bir kara para aklama ağına dahil olmakla suçlanan İslamcı iş adamı Abdulbasıt Hamza'ya da önceki gün yaptırımlar uygulandı. Hamza’nın başkalarıyla birlikte "uzun süredir terörü finanse ettiği ve El Kaide lideri Usame bin Ladin'in şirketleriyle bağlantısı" olduğu da ifade edildi.

ABD, kalıcı ateşkes sağlanması ve siyasi çözüm görüşmelerinin başlatılması için savaşın iki tarafı arasındaki müzakereleri “Cidde” platformu aracılığıyla kolaylaştırma konusunda Suudi Arabistan Krallığı ile birlikte çalışıyor. 

Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ülkenin en büyük siyasi koalisyonu) yaptığı açıklamada, “çatışma bölgelerinde insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için ülke ve kuruluşların şeffaf ve adil bir şekilde çalışmalarını kolaylaştırmak” üzere bir insani yardım mekanizması kurulduğunu duyurdu. 

ÖDGB açıklamasında, "devlet otoritesinin yokluğu ve savaşın patlak vermesinin ardından oluşan idari boşluk nedeniyle, mevcut kurumların ve diğer kuruluşların artık gerektiği gibi etkili bir şekilde yardım sağlama becerisine ve verimliliğine sahip olmadığı" belirtildi.

Mekanizmanın temel görevlerinden biri gıda, sağlık ve nakit yardımına gerçekten ihtiyacı olanların tespit edilmesi ve sapma veya hata durumunda gerekli çözümlerin geliştirilmesidir. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre mekanizma ayrıca, ülke içinde yerinden edilmiş kişilere ve bölgedeki komşu ülkelere geçen mültecilere de insani yardım sağlamayı da amaçlıyor. Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin açıklamasına göre, devam eden çatışmalar nedeniyle 5,5 milyonu yerinden edilmiş kişi olmak üzere, 20 milyondan fazla Sudanlı gıda güvensizliği riskiyle karşı karşıya.



Bremen Havalimanı'nda İHA görülmesinin ardından hava trafiği geçici olarak durduruldu

Doğu Almanya'daki Bremen Havalimanı'ndan kalkış yapan bir uçak (DPA)
Doğu Almanya'daki Bremen Havalimanı'ndan kalkış yapan bir uçak (DPA)
TT

Bremen Havalimanı'nda İHA görülmesinin ardından hava trafiği geçici olarak durduruldu

Doğu Almanya'daki Bremen Havalimanı'ndan kalkış yapan bir uçak (DPA)
Doğu Almanya'daki Bremen Havalimanı'ndan kalkış yapan bir uçak (DPA)

Bremen Havalimanı'ndaki hava trafiği, kimliği belirsiz bir insansız hava aracının (İHA) yakınlarda uçtuğu tespit edildikten sonra dün akşam geçici olarak durduruldu. Dün akşam ayrıca NATO güçleri tarafından kullanılan Belçika askeri hava üssü Kleine-Brogel üzerinde dört İHA görüldü.

Kuzey Almanya'daki bir polis sözcüsü, İHA’nın "saat 19:30 civarında (yerel saatle 18:30) havalimanının hemen yanında" görüldüğünü söyledi.

Federal polisle mutabık kalan hava trafik kontrolörünün, tüm kalkış ve inişleri derhal askıya alma kararı aldığını belirtti.

Hava trafiği yaklaşık bir saat sonra yeniden başladı, ancak havalimanına ulaşılamadığı için iptal edilen veya başka bir yere yönlendirilen uçuş sayısı bilinmiyor.

Polis, İHA’yı kimin kontrol ettiğinin henüz belli olmadığını belirtti.

Hafta sonu bildirilen birkaç olayın sonuncusunda, dün akşam NATO güçleri tarafından kullanılan Belçika askeri hava üssü Kleine-Brogel üzerinde dört İHA görüldü.

Belçika haber ajansı Belga, yerel belediye başkanı Steven Mathieu'nun gözlemleri aktardığını belirtti. Bir polis helikopteri İHA’ları takip etti, ancak sonunda kuzeye, Hollanda'ya doğru kayboldu.

Daha önce, Belçika Savunma Bakanı Theo Francken, Cumartesi'den Pazar'a kadar gece boyunca İHA’lar görüldüğünü söylemişti.

Francken, bir sinyal bozucu cihazın yerleştirildiğini ancak etkisiz kaldığını ifade etti.

Franken, X platformunda yaptığı paylaşımda, "Bir polis helikopteri ve araçlar İHA’yı takip etti, ancak kuzeye doğru birkaç kilometre ilerledikten sonra gözden kayboldu" diye yazdı. Bakan, İHA'ları büyük maketler olarak nitelendirdi ve "sadece basit bir uçuş değil, Kleine Brogel Hava Üssü'nü hedef alan açık bir görev" olduğunu belirtti. Yüksek irtifada uçtuklarını da belirten Franken, soruşturmanın sürdüğünü kaydetti. Belga haber ajansı, polis kaynaklarına dayanarak, cumartesi günü Antwerp Havalimanı üzerinde bir İHA'nın görüldüğünü bildirdi.

Flaman Bölgesi'nde bulunan Kleine Brogel askeri üssü, NATO'nun geçen ekim ayında yaklaşık 2 bin askerin katılımıyla ittifak topraklarının nükleer silahlarla savunulmasına yönelik eğitim amaçlı yıllık tatbikatına katıldı.

Doğrulanmamış haberlere göre üs, Avrupa'da ABD nükleer silahlarının depolandığı yerlerden biri.

y
Cuma günü geçici olarak kapatılan Berlin Havalimanı'nda bir yolcu, bir İHA'nın görülmesinin ardından içeri giriyor (AP)

Cuma akşamı, İHA gözlemleri nedeniyle Berlin Havalimanı'nda uçuşlar yaklaşık iki saat boyunca durduruldu.

Ekim ayı başlarında, Almanya'nın en yoğun ikinci havalimanı olan Münih Havalimanı da aynı nedenle birkaç saatliğine faaliyetlerini askıya almak zorunda kalmıştı.

Alman yetkililer, bu yıl kimliği belirsiz İHA’ların havalimanları ve hassas askeri tesislerin hava sahasına yaptığı bir dizi saldırının ardından, İHA’ların oluşturduğu artan tehdit konusunda defalarca uyarıda bulundu.

Ukrayna'nın kilit destekçilerinden Berlin, bu faaliyetlerin bazılarının arkasında Moskova'nın olduğundan şüpheleniyor.

Son aylarda, Almanya ve Norveç ve Belçika gibi diğer AB ülkelerindeki askeri ve endüstriyel üsler ile kritik altyapılar üzerinde çok sayıda İHA uçuşu yapıldığı bildirildi.


İran Cumhurbaşkanı: Hasar gören nükleer tesislerimizi yeniden inşa edeceğiz

İran Atom Enerjisi Örgütü'nün yayınladığı, Pezeşkiyan'ın dün bir nükleer laboratuvara yaptığı ziyaretten
İran Atom Enerjisi Örgütü'nün yayınladığı, Pezeşkiyan'ın dün bir nükleer laboratuvara yaptığı ziyaretten
TT

İran Cumhurbaşkanı: Hasar gören nükleer tesislerimizi yeniden inşa edeceğiz

İran Atom Enerjisi Örgütü'nün yayınladığı, Pezeşkiyan'ın dün bir nükleer laboratuvara yaptığı ziyaretten
İran Atom Enerjisi Örgütü'nün yayınladığı, Pezeşkiyan'ın dün bir nükleer laboratuvara yaptığı ziyaretten

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin haziran ayındaki Amerikan-İsrail saldırıları sonucu zarar gören nükleer tesislerini yeniden inşa edeceğini söyledi. Ancak Tahran'ın nükleer silah üretmeye çalıştığı iddialarını yalanladı.

Pezeşkiyan'ın açıklamaları, Tahran'ın nükleer programını ihtiyaçlarına uygun olarak "istikrarlı bir şekilde" sürdüreceğini vurguladığı İran Atom Enerjisi Kurumu'na yaptığı ziyaret sırasında geldi. Hükümet sözcüsü Fatma Muhacerani mesajlar aldığını ve müzakerelerin detaylarının zamanı geldiğinde açıklanacağını duyurdu.

Bu arada, Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Laricani, Washington’un baskısına karşı "ulusal bir direniş" oluşturulması çağrısında bulunarak, "düşmanın taleplerinin sınırsız" olduğunu ve "koşulsuz tavizlerle durdurulamayacağını" ifade etti.


Trump: ABD ordusu Nijerya'ya asker konuşlandırabilir veya hava saldırıları düzenleyebilir

Boko Haram'a karşı düzenlenen operasyon sırasında Nijerya askerleri (Arşiv- Yerel basın)
Boko Haram'a karşı düzenlenen operasyon sırasında Nijerya askerleri (Arşiv- Yerel basın)
TT

Trump: ABD ordusu Nijerya'ya asker konuşlandırabilir veya hava saldırıları düzenleyebilir

Boko Haram'a karşı düzenlenen operasyon sırasında Nijerya askerleri (Arşiv- Yerel basın)
Boko Haram'a karşı düzenlenen operasyon sırasında Nijerya askerleri (Arşiv- Yerel basın)

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, ABD ordusunun Afrika ülkesindeki Hristiyanlara yönelik toplu katliamı durdurmak için Nijerya'ya asker konuşlandırabileceğini veya hava saldırıları düzenleyebileceğini söyledi.

Nijerya'ya kara birlikleri konuşlandırmayı mı yoksa hava saldırıları düzenlemeyi mi düşündüğü sorulduğunda Trump, "Olabilir. Yani, belki başka şeyler de olabilir. Birçok şey hayal ediyorum. Nijerya'da rekor sayıda Hristiyan öldürüyorlar... Çok büyük sayılarda Hristiyan öldürüyorlar. Buna izin vermeyeceğiz" dedi.

Nijerya, Batı Afrika ülkesinde Hristiyanlara yönelik kötü muamele nedeniyle ABD Başkanı'nın askeri müdahale tehditlerine yanıt olarak, toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi koşuluyla terörist militanlarla mücadelede ABD'nin yardımını memnuniyetle karşılayacağını açıkladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu'nun danışmanlarından Daniel Bwala, verdiği demeçte, "Toprak bütünlüğümüze saygı duyduğu sürece Amerikan yardımını memnuniyetle karşılıyoruz," dedi. Trump'ın Nijerya'yı "utanç verici" bir ülke olarak nitelendirmesine rağmen Bwala, iki ülke arasındaki gerginliği küçümsemeye çalıştı. "Donald Trump'ın Nijerya hakkında iyi düşündüğünü bildiğimiz için meseleleri ciddiye almıyoruz. Eminim ki bu iki lider bir araya gelip masaya oturduğunda, terörle mücadele konusundaki ortak kararlılığımızda daha iyi sonuçlar elde edeceğiz" ifadelerini kullandı.