Burkina Faso’da silahlı guruplar 46 bölgeyi kuşattı

Uluslararası Af Örgütü olayları takip ederken DEAŞ ile El-Kaide’nin sivillere karşı suç ve ihlaller işlediği açıklandı.

Burkina Faso’da silahlı grupların uyguladığı şiddet, 2015’ten bu yana 17 binden fazla insanın canına mal oldu. (AFP)
Burkina Faso’da silahlı grupların uyguladığı şiddet, 2015’ten bu yana 17 binden fazla insanın canına mal oldu. (AFP)
TT

Burkina Faso’da silahlı guruplar 46 bölgeyi kuşattı

Burkina Faso’da silahlı grupların uyguladığı şiddet, 2015’ten bu yana 17 binden fazla insanın canına mal oldu. (AFP)
Burkina Faso’da silahlı grupların uyguladığı şiddet, 2015’ten bu yana 17 binden fazla insanın canına mal oldu. (AFP)

Uluslararası Af Örgütü dün yayınladığı raporda, Burkina Faso’daki en az 46 bölgenin geçen temmuz ayında silahlı aşırılık yanlısı gruplar tarafından kuşatıldığını, sivillere karşı suçlar ve insan hakları ihlallerine maruz kaldığını açıkladı.

Bir sivil toplum kuruluşu da temmuz ayında Burkina Faso’da en az 46 bölgenin silahlı gruplar tarafından uygulanan bir tür kuşatma altında olduğunu belirtti. Ayrıca bu grupların El-Kaide ve DEAŞ’a bağlı olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, söz konusu köyler ve şehirlerin ülke genelinde yer aldığı belirtilirken, Sahel (kuzey) ve Boucle du Mouhoun (batı) bölgelerinin en çok etkilenen yerler olduğu kaydedildi.

Rapora göre Uluslararası Af Örgütü, ordunun veya ulusun savunması için gönüllülerin (sivil ordu gönüllüleri) bulunduğu bir köy veya şehri, silahlı gruplar tarafından kuşatılmış olarak sınıflandırıyor. Ayrıca silahlı gruplar, kişilere, mallara ve hizmetlere erişimi engelledi ve kısıtladı.

“Bu silahlı gruplar, kuşatma altındaki vatandaşların yiyecek, içme suyu ve tıbbi tedaviye erişimini engelliyor ve onları göçe zorluyor” ifadelerine yer verilen raporda, söz konusu gurupların kadın ve kızları kaçırdığı, sivillere karşı ölümcül saldırılar gerçekleştirdiği ifade edildi.

Sivil toplum kuruluşu ACLED’e göre Burkina Faso’da silahlı aşırılık yanlısı grupların uyguladığı şiddet, 2023’ün başından beri 6 bin olmak üzere 2015’ten bu yana hem sivil hem de askeri personel olmak üzere 17 binden fazla kişinin ölümüne neden oldu. Ülkede ayrıca iki milyondan fazla yerinden edilmiş insan da bulunuyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiler göre Uluslararası Af Örgütü, 2023’de köy ve şehirlere uygulanan faaliyetlerin genişletilmesinden bu yana raporunda insani durumun keskin bir şekilde kötüleştiğini belirtti.

Kuruluşa göre Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’ne göre her beş vatandaştan biri, yani 4,7 milyon insan insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

Raporda ayrıca, çatışmalar nedeniyle 373 tıp merkezinin kapatıldığı ve bu durumun 3,5 milyon kişinin tedaviye erişimini zorlaştırdığı belirtildi.

Örgüt, Burkina Faso hükümetinin insani ihtiyaçlara yanıt verme konusunda istekli olduğunu aktardı. Ancak aynı zamanda hayır kuruluşlarının çalışmalarını ve yardıma muhtaç sivillere erişimi engelleyen önlemler uygulamaya koyulması nedeniyle üzüntüsünü dile getirdi.

Raporda, Burkina Faso’nun 2022’de iki askeri darbeye tanık olduğu, son olarak geçici Cumhurbaşkanı İbrahim Traore’nin iktidara geldiği belirtildi. Rapor, Kasım 2022’de Holdi (kuzey) köyünde silahlı kuvvetler tarafından işlenen suçlar hakkında bilgi ve ifadeler toplandığına dikkati çekti.



Albanese: Sidney saldırısının DEAŞ ideolojisinden kaynaklandığı anlaşılıyor

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese (EPA)
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese (EPA)
TT

Albanese: Sidney saldırısının DEAŞ ideolojisinden kaynaklandığı anlaşılıyor

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese (EPA)
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese (EPA)

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese bugün yaptığı açıklamada, Sidney'deki Bondi Plajı'nda Hanuka bayramını kutlayan kalabalığa yapılan saldırının "DEAŞ ideolojisinden kaynaklanmış gibi göründüğünü" söyledi.

Avustralya polisi bugün yaptığı açıklamada, Bondi Plajı saldırganları olduğundan şüphelenilen baba ve oğulun kullandığı araçta iki DEAŞ bayrağı ve patlayıcı madde bulunduğunu belirtti. Yeni Güney Galler Polis Komiseri Mal Lanyon gazetecilere yaptığı açıklamada, Sidney plajı yakınlarında bulunan aracın oğul adına kayıtlı olduğunu ve içinde "iki el yapımı DEAŞ bayrağı" ile birlikte el yapımı patlayıcı cihazlar bulunduğunu söyledi.

Sajid Akram ve oğlu Naveed, pazar akşamı popüler plajda düzenlenen Yahudi Hanuka kutlamasına yönelik toplu silahlı saldırıda 15 kişiyi öldürdü. Yetkililer saldırıyı Yahudi karşıtı bir terör eylemi olarak nitelendirdi, ancak saldırganların daha derin motivasyonları hakkında şimdiye kadar çok az ayrıntı verdi.

Ancak Albanese bugün, iki adamın "toplu katliamı" gerçekleştirmeden önce nasıl devşirildiğine dair ilk işaretlerden birini verdi ve şunları söyledi: "Görünüşe göre bu, DEAŞ ideolojisinden kaynaklanıyordu... on yıldan fazla bir süredir yaygın olan ve nefret ideolojisine ve bu durumda toplu cinayete girişme isteğine yol açan bir ideoloji."

Albanese, 24 yaşındaki Naveed Akram'ın 2019 yılında "başkalarıyla olan bağlantıları nedeniyle" Avustralya Güvenlik İstihbarat Teşkilatı'nın (ASIO) dikkatini çektiğini, ancak o dönemde acil bir tehdit olarak görülmediğini açıkladı. "Bağlantılı olduğu iki kişi suçlandı ve hapse atıldı, ancak o sırada şüpheli olarak değerlendirilmedi" diye belirtti.

Sajid ve oğlu, polis tarafından vurularak öldürülmeden önce 10 dakika boyunca sahildeki kalabalığa ateş açtı. Polis tarafından vurulan Naveed ise hastaneye kaldırıldı ve durumu kritik.


Türkiye Savunma Bakanlığı, Karadeniz üzerinde bir insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu

Türk Hava Kuvvetlerine ait bir F-16 savaş uçağı, 9 Haziran 2023'te Kuzey Almanya'da yapılan hava tatbikatları sırasında kalkış yapıyor (Reuters).
Türk Hava Kuvvetlerine ait bir F-16 savaş uçağı, 9 Haziran 2023'te Kuzey Almanya'da yapılan hava tatbikatları sırasında kalkış yapıyor (Reuters).
TT

Türkiye Savunma Bakanlığı, Karadeniz üzerinde bir insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu

Türk Hava Kuvvetlerine ait bir F-16 savaş uçağı, 9 Haziran 2023'te Kuzey Almanya'da yapılan hava tatbikatları sırasında kalkış yapıyor (Reuters).
Türk Hava Kuvvetlerine ait bir F-16 savaş uçağı, 9 Haziran 2023'te Kuzey Almanya'da yapılan hava tatbikatları sırasında kalkış yapıyor (Reuters).

Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Karadeniz'den Türk hava sahasına yaklaşan "kontrol dışı" bir insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre bakanlık açıklamasında, İHA, yerleşim yerlerinden uzakta, güvenli bir bölgede düşürüldü" ifadelerini kullandı.

Ankara, Karadeniz üzerinde “rutin prosedürler kapsamında bir hava cisminin tespit edildiğini ve izlendiğini”, “söz konusu hava cisminin kontrolsüz bir insansız hava aracı olarak tanımlandığını” belirtti. Açıklamada, “Hava sahamızın güvenliğini sağlamak için NATO ve ulusal komuta altında F-16 savaş uçaklarımız önleme görevine gönderildi” denildi.

Bu olay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son haftalarda gemilere yönelik çeşitli saldırıların ardından Karadeniz'in Rusya ve Ukrayna arasında bir “çatışma bölgesi” haline gelebileceği uyarısının ardından gerçekleşti.


Estonya, Rusya yanlısı siyasetçileri vatana ihanetten suçlu buldu

NATO ülkesi yalnızca 1,4 milyon kişilik nüfusa sahip (AFP)
NATO ülkesi yalnızca 1,4 milyon kişilik nüfusa sahip (AFP)
TT

Estonya, Rusya yanlısı siyasetçileri vatana ihanetten suçlu buldu

NATO ülkesi yalnızca 1,4 milyon kişilik nüfusa sahip (AFP)
NATO ülkesi yalnızca 1,4 milyon kişilik nüfusa sahip (AFP)

Kasım 2023'te başlayan dava nihayet sonuçlandı ve Estonya yargısı, aynı yılın mart ayında tutuklanan politikacılar hakkındaki kararını verdi. 

Harju Bölge Mahkemesi'nde geçen perşembe görülen davada muhafazakar Koos partisinin kurucularından Aivo Peterson vatana ihanetten 14 yıl, Dmitri Rootsi ve Andrei Andronov ise 11'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Ekim 2022 - Mart 2023'te Estonya devleti ve toplumunun hilafına Rusya'nın politikalarını desteklemekle suçlanan üç siyasetçi bu iddiaları reddediyor. 

Moskova'dan aldıkları emirlerle hareket etme iddialarının hedefindeki üçlü, temyize başvuracaklarını açıkladı. 

Partiden yapılan açıklamada da savcıların Estonya'nın anayasal düzeni ve güvenliğine nasıl zarar verildiğine dair somut kanıt gösteremediği savunuldu.

Estonya'nın Ukrayna'ya yardımına karşı çıkan Koos partisi, bu yıl düzenlenen belediye seçimlerinde ülke genelindeki oyların yalnızca binde 8'ini alabilmişti. 

2022'de kurulan parti, Baltık ülkesinin NATO'dan çıkıp tarafsızlığını ilan etmesini ve yabancı askerlerin ülke topraklarından çekilmesini isterken, diğer ülkeler arasındaki askeri çatışmalara doğrudan ya da dolaylı olarak karışılmasına karşı çıkıyor. 

Öte yandan Aivo Peterson, Ukrayna'dan 2014'te tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Eylül 2022'de Rusya'ya katılma kararı alan Donetsk Halk Cumhuriyeti'ni 2023'te ziyaret etmişti. 

55 yaşındaki siyasetçi, Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşına dair bilgi almak için bölgeye gittiğini şu ifadelerle savunmuştu:

Estonya medyasından aldığımız bilgiler tek taraflı. Tüm gazetecilerimiz Kiev'i destekliyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova haziranda yaptığı açıklamada Estonya için "düşmanca davranan ülkeler arasında ilk sıralarda" ifadesini kullanmış, Tallin yönetiminin kendilerini yalanlarla bir tehdit gibi gösterdiğini öne sürmüştü. 

Independent Türkçe, ERR, RT