Almanya sığınma başvuruları için "AB üyesi olmayan üçüncü ülke" arıyor

Sığınma başvuruları kabul edilmeyen kişilerin sınırdışı süreçleri hızlandırılacak

Almanya'da yapılan son anketler, 2021'de yüzde 25 oy alan Scholz'un liderlik ettiği Sosyal Demokrat Parti'yi yüzde 15 seviyelerinde gösteriyor (Reuters)
Almanya'da yapılan son anketler, 2021'de yüzde 25 oy alan Scholz'un liderlik ettiği Sosyal Demokrat Parti'yi yüzde 15 seviyelerinde gösteriyor (Reuters)
TT

Almanya sığınma başvuruları için "AB üyesi olmayan üçüncü ülke" arıyor

Almanya'da yapılan son anketler, 2021'de yüzde 25 oy alan Scholz'un liderlik ettiği Sosyal Demokrat Parti'yi yüzde 15 seviyelerinde gösteriyor (Reuters)
Almanya'da yapılan son anketler, 2021'de yüzde 25 oy alan Scholz'un liderlik ettiği Sosyal Demokrat Parti'yi yüzde 15 seviyelerinde gösteriyor (Reuters)

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin göç politikalarında sıkılaşmaya gideceğini söyledi.

Scholz, Almanya'ya yapılacak sığınma başvurularının AB üyesi olmayan üçüncü ülkelerde kurulacak merkezlerden tamamlanmasının da gündemde olduğuu duyurdu.

Benzer bir adım birkaç gün önce İtalya'dan gelmişti. Başbakan Giorgia Meloni, sığınma başvurularının Arnavutluk'ta kurulacak bir merkezden yapılacağını açıklamıştı.

Eyalet yönetimleriyle salı sabah saatlerine kadar süren 9 saatlik bir görüşme maratonuna giren Almanya Şansölyesi, üzerinde anlaşmaya varılan tedbirleri "tarihi" diye niteledi.

Federal hükümetin yerel yetkilileri, göçmen kabulü konusunda destekleyeceğini söyleyen Scholz, düzensiz göçün kısıtlanmasının liderlik ettiği kabinenin hedeflerinden biri olduğunu vurguladı.

Scholz'ün açıklamalarına göre, Almanya sığınma başvuruları kabul edilmeyen kişilerin sınırdışı işlemlerini hızlandıracak ve sığınma başvurularıyla ilgili yasak süreçler 6 aydan fazla süremeyecek.

Berlin yönetiminin sığınma süreçlerini hızlandırmak adına dijital çözümleri de devreye sokacağı ifade edildi.

Alman hükümetinin yeni göç planına göre, ülkeye yasal yollardan gelen göçmenlere yapılan ödemelerin miktarı azaltılacak. Ayrıca göçmenlere sosyal yardım ödemesi yapılması için geçmesi gereken süre de 18 aydan 36 aya çıkarılacak.

Buna karşın, mülteci statüsü kazanma ihtimali yüksek olan göçmenlerin de, ülkedeki iş gücüne entegrasyonu mesleki ve dil kurslarına ayrılan kaynaklar artırılarak hızlandırılacak.  

Resmi verilere göre bu yılın ocak ve eylül ayları arasında Almanya'da oturum izni başvurusu yapan kişilerin sayısı, geçen yılın aynı periyoduna göre yüzde 73 artış gösterdi. Şubat 2022'den bu yana Almanya'ya geldiği tahmin edilen bir milyondan fazla Ukraynalı mülteciyse bu rakama dahil değil.

Scholz hükümetinin göç düzenlemelerini sıkılaştırma kararı Almanya'da iktidara olan desteği eridiği ve göç karşıtı partilerin oylarını ciddi şekilde artırdığı bir dönemde geldi.

Independent Türkçe



Batı Şeria'da öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi İsrail'i suçluyor ve bağımsız soruşturma talep ediyor

Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi  tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
TT

Batı Şeria'da öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi İsrail'i suçluyor ve bağımsız soruşturma talep ediyor

Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi  tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)
Aktivist Ayşe Nur Ezgi Eygi'nin Uluslararası Dayanışma Hareketi tarafından sağlanan fotoğrafı (AP)

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen bir protesto gösterisi sırasında vurularak öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin ailesi, İsrail ordusunu bir sivili ‘vahşice’ öldürmekle suçlayarak, kızlarının ölümüyle ilgili bağımsız bir soruşturma başlatılmasını talep etti. 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi, dün (Cuma) işgal altındaki Batı Şeria'nın Beyta beldesinde düzenlenen gösteride ‘başından bir kurşunla’ vuruldu. İşgal karşıtı Uluslararası Dayanışma Hareketi'nde gönüllü barış aktivisti olan kurbanın ailesi yaptığı açıklamada şunları söyledi: “O, İsrail ordusu tarafından hukuka aykırı bir şekilde hayatımızdan koparıldı. ABD vatandaşı olan Ayşenur, İsrail askeri tarafından öldürüldüğünde barışçıl bir şekilde adaleti savunuyordu.”

Kurbanın ailesi bağımsız bir soruşturma talep etti. Aile tarafından yapılan açıklamada, “Ayşenur'un ölüm koşulları göz önüne alındığında, bir İsrail soruşturması uygunsuz olacaktır. Başkan Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ı bir Amerikan vatandaşının hukuksuz bir şekilde öldürülmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma talimatı vermeye ve sorumluların tam olarak hesap vermesini sağlamaya çağırıyoruz” denildi.

Beyaz Saray bugün (Cumartesi) erken saatlerde, Filistinli yetkililere göre ABD vatandaşı aktivistin öldürülmesinden ‘derin rahatsızlık’ duyduğunu belirterek, İsrail'e uluslararası toplumda büyük tepkilere neden olan cinayeti soruşturması çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Washington'un ‘daha fazla bilgi için İsrail hükümetine ulaştığını ve olayla ilgili bir soruşturma talep ettiğini’ belirterek, trajik ölüm karşısında derin bir şok yaşadıklarını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Bu trajik kayıptan dolayı büyük üzüntü duyuyoruz. Yapılması gereken en önemli şey, gerçek bilgileri toplamaktır” diyerek, eylemlerin ve sonuçların ‘gerçeklere dayanacağını’ kaydetti.

Filistin yanlısı Uluslararası Dayanışma Hareketi'nin üyesi olan Eygi'nin dün İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen haftalık gösterinin bir parçası olarak Beyta beldesinde bulunduğu belirtildi. Filistin topraklarında yabancı gönüllüleri organize eden Uluslararası Dayanışma Hareketi, İsrail güçlerinin dün sabah haftalık protesto sırasında uluslararası insan hakları aktivistini ‘kasten vurarak öldürdüğünü’ bildirdi. Şarku’l Avsat’ın The Guardian'dan aktardığı habere göre hareket gönüllünün ismini vermedi.

 Filistinli sağlık görevlileri, Batı Şeria'da yerleşim karşıtı protesto gösterisinde İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi'nin cesedini taşıyor. (AP)Filistinli sağlık görevlileri, Batı Şeria'da yerleşim karşıtı protesto gösterisinde İsrail askerleri tarafından vurularak öldürülen 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi'nin cesedini taşıyor. (AP)

Uluslararası Dayanışma Hareketi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi: “Çoğunlukla erkek ve çocukların namaz kıldığı gösteri, bir tepede konuşlanmış İsrail ordusu tarafından şiddetle karşılandı. Gönüllü, Nablus'taki yerel bir hastaneye kaldırıldıktan kısa bir süre sonra hayatını kaybetti.”

Türkiye ve Katar, Türk asıllı ABD vatandaşı aktivistin Batı Şeria'da Nablus'un güneyindeki Beyta beldesinde ‘yerleşimlere karşı barışçıl bir gösteriye’ katıldığı sırada öldürülmesini kınadı. Filistin resmi haber ajansı WAFA, bir ABD vatandaşının Batı Şeria'nın kuzeyinde yerleşim karşıtı yürüyüşe katıldığı sırada İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü bildirdi. Türkiye, aktivistin ‘İsrail işgal askerleri’ tarafından öldürüldüğünü söylerken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu ‘vahşi’ eylemi kınadı.

WAFA’nın tıbbi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Eygi’nin kritik kafa travmasıyla hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybettiği belirtildi.

Nablus Valisi Gassan Daglas, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan bir hastane morgunda, Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi ve 13 yaşındaki Filistinli Bana Bekr’in cesetleri önünde konuşuyor. (AFP)Nablus Valisi Gassan Daglas, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentinde bulunan bir hastane morgunda, Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi ve 13 yaşındaki Filistinli Bana Bekr’in cesetleri önünde konuşuyor. (AFP)

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre İsrail ordusu, güçlerinin ‘askerlere taş atan ve onlara tehdit oluşturan şiddet kışkırtıcısına ateş ederek karşılık verdiğini’ belirtti.

Son yıllarda Filistin yanlısı göstericiler, Beyta beldesine bakan ve aşırı sağcı İsrailli bakanlar tarafından desteklenen Eviatar yerleşimine karşı haftalık protestolar düzenliyor. Birleşmiş Milletler (BM), Eygi'nin dünkü gösteri sırasında başından vurulduğunu ve Rafidiya Hastanesi de aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü doğruladı.

İsrail 1967'den bu yana Batı Şeria'yı işgal altında tutuyor ve Gazze Şeridi'ndeki savaşın patlak vermesinden bu yana bölgedeki operasyonlarını yoğunlaştırdı. Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail güçleri ya da yerleşimciler 7 Ekim'den bu yana, Batı Şeria'da en az 660 Filistinliyi öldürdü. İsrailli yetkililere göre aynı dönemde bölgedeki Filistinlilerin saldırılarında aralarında güvenlik personelinin de bulunduğu en az 23 İsrailli öldürüldü.