Belçika’dan Avrupa'ya İsrailli aşırılık yanlılarına yaptırım uygulanması çağrısı

Belçika Başbakanı Alexander De Croo. (DPA)
Belçika Başbakanı Alexander De Croo. (DPA)
TT

Belçika’dan Avrupa'ya İsrailli aşırılık yanlılarına yaptırım uygulanması çağrısı

Belçika Başbakanı Alexander De Croo. (DPA)
Belçika Başbakanı Alexander De Croo. (DPA)

Belçika Başbakanı Alexander De Croo dün yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) Filistinlilere karşı şiddet çağrısında bulunan ‘aşırılık yanlısı’ İsraillilerin Avrupa'yı ziyaret etmesini engellemeyi düşünmesi gerektiğini bildirdi.

De Croo, İsrail'in Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik şiddetine dikkat çekerek, bu tür ‘şiddet yanlılarına’ karşı harekete geçilmemesinin ‘kabul edilemez’ olduğunu söyledi. De Croo, Belçika Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, “Ülkemiz, Batı Şeria'da şiddet eylemleri gerçekleştiren kişiler gibi ciddi suç işleyenlerin ülkemize ve AB ülkelerine girişinin engellenmesini sağlamalıdır” ifadesini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre De Croo, ‘hiçbir şey yapamayan ve bugün korkunç koşullarda yaşayan bir halka karşı nükleer silah kullanılması çağrısında bulunan bir bakan’ da dahil olmak üzere bireylere yaptırım uygulanma olasılığına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler'e (BM) göre Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik başlattığı saldırıya yanıt olarak bir aydan fazladır süren şiddetli İsrail bombardımanında yüz binlerce sivil halen Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, ‘felaket’ olarak nitelenen bir insani dram altında sıkışıp kalmış durumda.

Hamas'ın İsrail'in kurulduğu 1948'den bu yana gerçekleştirdiği benzeri görülmemiş bu saldırının ilk gününde İsrail'de çoğu sivil en az bin 400 kişi öldü. Hem İsrailli hem de yabancı yaklaşık 240 kişi esir alındı. Hamas hükümetine bağlı Sağlık Bakanlığı'nın dün açıkladığı son verilere göre Filistin tarafında 4 bin 412'si çocuk olmak üzere 10 bin 812 kişi yaşamını yitirdi.

Uluslararası alandan yapılan açıklamalar AB dışişleri bakanlarının pazartesi günü İsrail ile Hamas arasındaki savaşı görüşeceği yönünde.



Hamas: İsrail, yardım girişini kısıtlayarak sistematik açlık suçunu sürdürüyor

Filistinliler, Gazze Şeridi'ne uygulanan abluka nedeniyle gıda yardımı almak için çabalıyor (EPA)
Filistinliler, Gazze Şeridi'ne uygulanan abluka nedeniyle gıda yardımı almak için çabalıyor (EPA)
TT

Hamas: İsrail, yardım girişini kısıtlayarak sistematik açlık suçunu sürdürüyor

Filistinliler, Gazze Şeridi'ne uygulanan abluka nedeniyle gıda yardımı almak için çabalıyor (EPA)
Filistinliler, Gazze Şeridi'ne uygulanan abluka nedeniyle gıda yardımı almak için çabalıyor (EPA)

İslami Direniş Hareketi (Hamas), İsrail'in Gazze Şeridi'nde 2 milyondan fazla Filistinliye karşı "sistematik aç bırakma suçunu" işlemeye devam ettiğini, insani yardımların girişini kısıtladığını ve bunu güvenlik ve siyasi şartlara tabi tutarak bu suçu işlediğini belirtti.

Hamas, dün yaptığı açıklamada, “Tam kapanmanın 81. gününde sağlanan yardımlar, savaş öncesinde en az 500 kamyonun günlük olarak ulaştırılması gereken Gazze'nin normal ihtiyaçlarının çok küçük bir kısmını karşılıyor” ifadelerini kullandı.

rfgthy
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'ne uygulanan İsrail ablukası nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanıyor (DPA)

"Bugün, yerinden edilenlerin sayısının artması, sağlık sisteminin çökmesi, özellikle çocuklar arasında açlık ve yetersiz beslenmenin yaygınlaşması nedeniyle, girişine izin verilen miktarlar bu rakamın onda birini bile geçmiyor.”

Hareket, İsrail'in "Gazze Şeridi'nin güneyindeki bölgelerde yardım bahanesiyle 'toplama kamplarına' benzeyen bir şey kurma planını uygulama girişimleri" konusunda uyardı. Hamas, “Bunun, başarısızlığa uğrayacak reddedilmiş bir sömürge planı” olduğunu ifade etti.

dergty6u7
Gazze'ye yönelik İsrail ablukasının başlangıcından bu yana 326 kişi yetersiz beslenme ve ilaç eksikliği nedeniyle hayatını kaybetti (AFP)

Hareket, uluslararası topluma ve insani yardım kuruluşlarına "Ablukanın tamamen kaldırılması için acilen baskı uygulanması" çağrısını yineledi.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, dün gece yardım kamyonlarının Gazze'ye girmesinin ardından bazı fırınların faaliyetlerine yeniden başlamasına rağmen, Gazze Şeridi'nin kıtlık riski altında kalmaya devam ettiğini duyurdu.