Almanya'dan İsrail'e Gazze'deki sivillerin korunması çağrısı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İsrail'e, Gazze'deki sivillerin korunması çağrısında bulundu

Annalena Baerbock (AA)
Annalena Baerbock (AA)
TT

Almanya'dan İsrail'e Gazze'deki sivillerin korunması çağrısı

Annalena Baerbock (AA)
Annalena Baerbock (AA)

Baerbock, başkent Berlin'de, Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, "İsrail, Hamas'a karşı kendini savunurken Gazze'deki sivillerin korunmasına daha fazla özen göstermekle yükümlüdür." dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde dün kabul edilen "Gazze Şeridi'nde çatışmalara acil ve uzatılmış ara verilmesini" içeren karara atıfta bulunan Baerbock, tüm tarafların bu kararı hızla uygulamak zorunda olduğunu ifade etti.

"Hamas artık aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu rehineleri serbest bırakmalı" diyen Baerbock, bunun "derhal ve ön şartsız" yapılması gerektiğini dile getirdi.

Baerbock, İsrail'in Gazze'deki durumu yürütme şeklinin, "İsraillilerin ve Filistinlilerin bir gün güven, barış ve özgürlük içinde, iki devlet halinde yaşayabilmeleri için bölgede kalıcı barış ihtimalini de belirleyeceğini" sözlerine ekledi.



Hamas: İsrail, yardım girişini kısıtlayarak sistematik açlık suçunu sürdürüyor

Filistinliler, Gazze Şeridi'ne uygulanan abluka nedeniyle gıda yardımı almak için çabalıyor (EPA)
Filistinliler, Gazze Şeridi'ne uygulanan abluka nedeniyle gıda yardımı almak için çabalıyor (EPA)
TT

Hamas: İsrail, yardım girişini kısıtlayarak sistematik açlık suçunu sürdürüyor

Filistinliler, Gazze Şeridi'ne uygulanan abluka nedeniyle gıda yardımı almak için çabalıyor (EPA)
Filistinliler, Gazze Şeridi'ne uygulanan abluka nedeniyle gıda yardımı almak için çabalıyor (EPA)

İslami Direniş Hareketi (Hamas), İsrail'in Gazze Şeridi'nde 2 milyondan fazla Filistinliye karşı "sistematik aç bırakma suçunu" işlemeye devam ettiğini, insani yardımların girişini kısıtladığını ve bunu güvenlik ve siyasi şartlara tabi tutarak bu suçu işlediğini belirtti.

Hamas, dün yaptığı açıklamada, “Tam kapanmanın 81. gününde sağlanan yardımlar, savaş öncesinde en az 500 kamyonun günlük olarak ulaştırılması gereken Gazze'nin normal ihtiyaçlarının çok küçük bir kısmını karşılıyor” ifadelerini kullandı.

rfgthy
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'ne uygulanan İsrail ablukası nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanıyor (DPA)

"Bugün, yerinden edilenlerin sayısının artması, sağlık sisteminin çökmesi, özellikle çocuklar arasında açlık ve yetersiz beslenmenin yaygınlaşması nedeniyle, girişine izin verilen miktarlar bu rakamın onda birini bile geçmiyor.”

Hareket, İsrail'in "Gazze Şeridi'nin güneyindeki bölgelerde yardım bahanesiyle 'toplama kamplarına' benzeyen bir şey kurma planını uygulama girişimleri" konusunda uyardı. Hamas, “Bunun, başarısızlığa uğrayacak reddedilmiş bir sömürge planı” olduğunu ifade etti.

dergty6u7
Gazze'ye yönelik İsrail ablukasının başlangıcından bu yana 326 kişi yetersiz beslenme ve ilaç eksikliği nedeniyle hayatını kaybetti (AFP)

Hareket, uluslararası topluma ve insani yardım kuruluşlarına "Ablukanın tamamen kaldırılması için acilen baskı uygulanması" çağrısını yineledi.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, dün gece yardım kamyonlarının Gazze'ye girmesinin ardından bazı fırınların faaliyetlerine yeniden başlamasına rağmen, Gazze Şeridi'nin kıtlık riski altında kalmaya devam ettiğini duyurdu.