ABD'nin Ukrayna'ya top mermisi tedariki Gazze savaşının başlangıcından bu yana azaldı

ABD'nin Ukrayna'ya top mermisi tedariği yüzde 30 azaldı ( Reuters)
ABD'nin Ukrayna'ya top mermisi tedariği yüzde 30 azaldı ( Reuters)
TT

ABD'nin Ukrayna'ya top mermisi tedariki Gazze savaşının başlangıcından bu yana azaldı

ABD'nin Ukrayna'ya top mermisi tedariği yüzde 30 azaldı ( Reuters)
ABD'nin Ukrayna'ya top mermisi tedariği yüzde 30 azaldı ( Reuters)

Gazze Şeridi’ndeki savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'ya ABD top mermisi tedarikinin üçte bir oranında azaldığı açıklandı.

ABC News’in aktardığına göre ismi açıklanmayan bir Ukraynalı yetkili, “ABD'nin Ukrayna'ya NATO standartlarında top mermisi tedariki, İsrail'in Gazze Şeridi’nde Hamas'a karşı yürüttüğü savaşın başlamasından bu yana yüzde 30'dan fazla düştü” ifadelerini kullandı.

Kaynağa göre, 155 mm kalibreli top mermisi stokları Kiev'e yapılan toplam tedarikin yaklaşık yüzde 60-70'ini oluşturuyor. ABD’li yetkililerin İsrail'e silah tedarikinin ABD'nin Ukrayna'ya karşı yükümlülüklerini etkilemeyeceğine dair Kiev'e güvence verdiğini belirten kaynak “Ancak etkilediğini görüyoruz” dedi.

Aynı zamanda üst düzey bir Pentagon yetkilisinin mühimmat tedarikindeki azalmanın ‘Gazze Şeridi'nde olup bitenlerle hiçbir ilgisi olmadığını’ söylediği aktarıldı.

Pentagon sözcüsü Patrick Ryder geçtiğimiz Ekim ayında yaptığı açıklamada, ABD'nin İsrail ve Ukrayna'nın silah ihtiyacını karşılamaya devam edeceğini söyledi.



ABD: İsrail'in Gazze'ye insani yardım girişi için bugüne kadar yaptıkları yeterli değil

(AA)
(AA)
TT

ABD: İsrail'in Gazze'ye insani yardım girişi için bugüne kadar yaptıkları yeterli değil

(AA)
(AA)

Miller, düzenlediği günlük basın toplantısında, Gazze'ye insani yardım girişi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

İsrail ablukası ve saldırısı altındaki Gazze'ye yeterince yakıt, gıda ve su girişi olmadığına işaret eden Miller, "Şu ana kadar yapılanlar yeterli değil. Adımlar hızlandırılmalı ve bunu açık şekilde İsrail hükümetine söyledik." ifadesini kullandı.


Uluslararası Göç Örgütü: 2090'a kadar 2,8 milyar kişi sıcak hava dalgalarına maruz kalabilir

(AA)
(AA)
TT

Uluslararası Göç Örgütü: 2090'a kadar 2,8 milyar kişi sıcak hava dalgalarına maruz kalabilir

(AA)
(AA)

IOM tarafından yayımlanan raporda, iklim değişikliğinin, dünya genelindeki nüfus hareketleri üzerindeki etkilerini öngörme yeteneğini sınırladığı kaydedildi.

Sıcak hava dalgalarından potansiyel olarak etkilenecek insanların neredeyse yarısına denk gelen yaklaşık 1,3 milyar kişinin Güney Asya'da yaşamasının öngörüldüğü kaydedilen raporda, Güney Asya'nın iklim değişikliği nedeniyle son 10 yılda 59,7 milyon insanın yerinden olmasına tanıklık ettiği belirtildi.

Düşük ve yüksek ısınma senaryolarının sera gazı konsantrasyonlarının gelecek için farklı gidişatları temsil ettiği vurgulanan raporda, bunun da 2100 yılına kadar sırasıyla 2 santigrat derecenin altında ve 3-4 santigrat derece küresel sıcaklık artışına yol açacağı belirtildi.

Raporda, 2090'a kadar küresel çapta sıcak hava dalgalarına maruz kalabilecek kişi sayısının 2,8 milyara kadar yükselebileceği ifade edildi.

2023'ün tarihteki en sıcak yıl olmaya devam ettiği kaydedilen raporda, iklim değişikliğinin etkilerinin Afrika Boynuzu'ndan Pasifik Adaları'na kadar insanlar üzerinde giderek daha fazla görüldüğü vurgulandı.


ABD, Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik saldırılara karşı "Deniz Görev Gücü" kuruyor

(Arşiv-AA)
(Arşiv-AA)
TT

ABD, Kızıldeniz'de ticari gemilere yönelik saldırılara karşı "Deniz Görev Gücü" kuruyor

(Arşiv-AA)
(Arşiv-AA)

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında, Orta Doğu’daki gelişmeleri değerlendirdi.

Ryder, ABD’nin ortakları ve müttefikleriyle Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarına karşı bir Deniz Görev Gücü kurma konusunda görüşmelerde bulunduğunu belirterek, “Husilerin uluslararası sularda ticari gemilere yönelik saldırılarının uluslararası bir sorun olduğunun altını çizmek önemli.” dedi.

Söz konusu görev gücü konusunda bir çerçevenin oluşturulduğunu ve detayların daha sonra açıklanacağını söyleyen Ryder, bunun 38 istekli ülkeyi kapsayan bir koalisyon olacağını ve herhangi bir üye ülkeden belirli bir düzeyde katılım öngörülmeyeceğini aktardı.

Ryder, “Bölgedeki ortaklarımız ve müttefiklerimizle kesinlikle burada harekete geçmeyi düşünüyoruz.” diye konuştu.

Yemen'deki İran destekli Husiler, önceki gün, Babu'l Mendeb Boğazı'nda "Unity Explorer" ve "Number Nine" adlı iki İsrail gemisini hedef aldıklarını duyurmuş, gemilerden birinin insansız hava aracıyla (İHA) diğerinin deniz füzesi ile vurulduğunu aktarmıştı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığının (CENTCOM) X sosyal medya platformundan yapılan açıklamada da, Kızıldeniz'in güneyindeki uluslararası sularda 3 ticari gemiye 4 saldırı düzenlendiği belirtilmişti.

Açıklamada, Kızıldeniz'in güneyinde ABD donanmasına bağlı "USS Carney" destroyerinin ticari gemilerin yardım çağrısına yanıt verdiği, destroyerin gemilere yardım ederken kendisine doğru ilerleyen 3 İHA'yı düşürdüğü ifade edilmişti.

Husilerin lideri Abdülmelik el-Husi, 14 Kasım'da televizyondaki konuşmasında, Kızıldeniz'de İsrail gemilerini füze ve İHA ile hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.


ABD, Batı Şeria'da yaşanan şiddet olaylarıyla bağlantılı kişilere vize yasağı getirecek

(AA)
(AA)
TT

ABD, Batı Şeria'da yaşanan şiddet olaylarıyla bağlantılı kişilere vize yasağı getirecek

(AA)
(AA)

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaptığı açıklamada, Batı Şeria'da barış, güvenlik ve istikrarı baltalayan kişileri hedef alan yeni bir vize kısıtlama politikası uygulanacağını bildirdi.

Blinken, yaptırım uygulanan kişilerin birinci dereceden akrabalarının da kısıtlamalara tabi olabileceğini ifade etti.

İsraillilerin Filistinlilere ve Filistinlilerin İsraillilere yönelik saldırıları da dahil olmak üzere, ABD'nin, Batı Şeria'da istikrarı zedeleyen bütün eylemlere karşı çıktığını söyleyen Blinken, "Fail ya da mağdur kim olursa olsun, Batı Şeria'da sivillere yönelik tüm şiddet eylemlerinin hesabını sormaya devam edeceğiz." dedi.

İsrail hükümetine, Batı Şeria'da Filistinlilere karşı şiddet içeren saldırılarda bulunan aşırıcı yerleşimciler için daha fazlasını yapması gerektiğini vurgulayan Blinken, İsrail'in Filistinli sivilleri aşırılık yanlısı saldırılardan korumak için ek tedbirler alması gerektiğini belirtti.

Blinken, hem İsrail yönetiminin hem de Filistin yönetiminin Batı Şeria'da istikrarı korumaktan sorumlu olduğunu ifade etti.


İsrail Genelkurmay Başkanı: Tünelleri suyla doldurmak iyi bir fikir

Herzi Halevi (AA)
Herzi Halevi (AA)
TT

İsrail Genelkurmay Başkanı: Tünelleri suyla doldurmak iyi bir fikir

Herzi Halevi (AA)
Herzi Halevi (AA)

Halevi, İsrail ordusunun kara harekatını genişletmeye çalıştığı Gazze Şeridi çevresine yaptığı ziyarette açıklamalarda bulundu.

Wall Street Journal'ın "İsrail ordusunun Hamas'a ait yeraltı tünellerine deniz suyu basacağı" iddiası hakkında Halevi, "Yer altı tünellerinin kullanımını önlemek için tüm seçenekleri değerlendiriyoruz. Tünelleri suyla doldurmak iyi bir fikir. Henüz bu konuda yorum yapmayacağım." dedi.

İsrail Genelkurmay Başkanı, Gazze'de birden fazla yeraltı yapısıyla karşılaştıklarını, "Hamas üyelerinin bu yapıları kullanmasını önlemek için patlatma, yıkma gibi seçenekler de dahil farklı yöntemlere sahip olduklarını" ifade etti.

İsrail ordusunun Gazze'ye saldırılarının 60'ıncı gününde Han Yunus'a yöneldiğini belirten Halevi, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar hakkında, "Hamas liderlerinin 7 Ekim saldırılarının sorumlusu ve İsrail için meşru hedef olduğunu, hepsine ulaşacaklarını" dile getirdi.

Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin durumundan endişe duyduklarını ve istihbarat toplamak için çalıştıklarını söyleyen Halevi, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde yol açtığı yıkım hakkındaki soruya ise, "Hamas'ın bu yıkımdan sorumlu olduğu" cevabını verdi.


İsrail basını: Netanyahu’nun korumaları, “dinleme cihazı” için Genelkurmay Başkanı'nın eşyalarını aramak istedi

Binyamin Netanyahu (AA)
Binyamin Netanyahu (AA)
TT

İsrail basını: Netanyahu’nun korumaları, “dinleme cihazı” için Genelkurmay Başkanı'nın eşyalarını aramak istedi

Binyamin Netanyahu (AA)
Binyamin Netanyahu (AA)

İsrail’in Kanal 13 televizyonu, İsrail hükümetine bağlı Savaş Kabinesi’nde “sıra dışı bir olay” yaşandığına ilişkin bir haber yayımladı.

Habere göre, tartışmalı olay, 7 Ekim’den sonra Gazze yönelik İsrail saldırılarını görüşmek üzere hükümet bünyesinde kurulan ve Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yanı sıra Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile üst düzey İsrailli bakan ve güvenlik yetkililerinden oluşan Savaş Kabinesi’nde yaşandı.

Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı karargahındaki İsrail Başbakanlığına bağlı güvenlik görevlileri, salona herhangi bir elektronik cihazın veya kayıt cihazının girmediğinden emin olmak için Genelkurmay Başkanı Halevi’nin üstünü aramak istedi.

Haberde, Halevi’nin yaşanan olaya öfkelendiği ve salonda bulunanlara olaydan duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdiği belirtildi.

Haberde görüşüne yer verilen Başbakanlık kaynakları, “güvenlik görevlilerine herhangi bir talimat verilmediğini” savunurken, “güvenlik görevlilerinin oturuma katılan kimsenin yanında kayıt cihazı olmadığından emin olmak istediklerini” aktardı.

Olayın ortaya çıkmasının ardından yapılan yorumlarda, yaşanan durumun, Başbakan Netanyahu ile devlet bürokrasisi arasındaki fikir ayrılıklarının bir yansıması olduğu vurgulandı.

Netanyahu'nun, yargı, ordu ve istihbarat gibi devletin farklı kademelerindeki üst düzey yetkililerle anlaşmazlık yaşadığı zaman zaman İsrail basınına yansıyor.


Biden, ‘Hamas’ın uyguladığı cinsel şiddetin’ kınanması çağrısında bulundu

ABD Başkanı Joe Biden, 3 Aralık 2023'te Washington'daki Beyaz Saray'da düzenlenen resepsiyonda konuşurken ( Reuters)
ABD Başkanı Joe Biden, 3 Aralık 2023'te Washington'daki Beyaz Saray'da düzenlenen resepsiyonda konuşurken ( Reuters)
TT

Biden, ‘Hamas’ın uyguladığı cinsel şiddetin’ kınanması çağrısında bulundu

ABD Başkanı Joe Biden, 3 Aralık 2023'te Washington'daki Beyaz Saray'da düzenlenen resepsiyonda konuşurken ( Reuters)
ABD Başkanı Joe Biden, 3 Aralık 2023'te Washington'daki Beyaz Saray'da düzenlenen resepsiyonda konuşurken ( Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden, 7 Ekim'de düzenlenen saldırı sırasında ‘tecavüz ve diğer cinsel şiddet’ eylemleriyle ilgili suçlamaların ardından Hamas'ın uyguladığı ‘cinsel şiddeti’ kınama çağrısında bulundu.

Biden Boston’daki bir seçim kampanyasında yaptığı açıklamada, “Dünya yaşananlara göz yumamaz. Hepimiz yapmalıyız… Hamas teröristlerinin cinsel şiddetini güçlü bir şekilde ve hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde kınayın” ifadelerini kullandı.

Hamas ise suçlamaları reddetti.


Netanyahu ile İsrailli esir yakınları arasında tartışma

(AA)
(AA)
TT

Netanyahu ile İsrailli esir yakınları arasında tartışma

(AA)
(AA)

Netanyahu, Gazze'deki İsrailli esirlerin aileleriyle görüştü.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi, Tel Aviv'de yapılan görüşmeden herhangi bir görüntü paylaşmadı.

Öte yandan İsrail basınında çıkan haberlere göre, görüşmede, Netanyahu ile esir yakınları arasında tartışma yaşandığı belirtildi.

Basında çıkan haberlerde, Netanyahu'nun esir yakınlarına, "Şu anda herkesi eve getirme imkanı yok. Eğer bu bir seçenek olsaydı herhangi birinin bunu reddedeceğini gerçekten hayal edebilen var mı?" ifadesini kullandığına yer verildi.

Bu sözlere tepki gösteren esir yakınları ile İsrail Başbakanı arasında tartışma yaşandığı belirtildi. Netanyahu'nun görüşmedeki konuşmasını elindeki kağıttan okuduğu ve hiçbir soruya cevap vermediği kaydedildi.

Bir esir yakının Netanyahu'ya, "İsrailli esirlerin evlerine dönmesinin Gazze'ye yönelik saldırılardan daha öncelikli olması gerektiği" sözleriyle tepki gösterdiği aktarıldı.


Washington: Rusya, iki ABD’linin serbest bırakılması yönündeki teklifi reddetti

Rusya tarafından tutuklanan Amerikan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, 10 Ekim 2023’te Moskova’da mahkemeye çıktığı sırada (AP)
Rusya tarafından tutuklanan Amerikan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, 10 Ekim 2023’te Moskova’da mahkemeye çıktığı sırada (AP)
TT

Washington: Rusya, iki ABD’linin serbest bırakılması yönündeki teklifi reddetti

Rusya tarafından tutuklanan Amerikan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, 10 Ekim 2023’te Moskova’da mahkemeye çıktığı sırada (AP)
Rusya tarafından tutuklanan Amerikan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich, 10 Ekim 2023’te Moskova’da mahkemeye çıktığı sırada (AP)

ABD tarafından dün (Salı) yapılan açıklamada, Rusya’nın ABD vatandaşı Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve eski ABD Donanması mensubu Paul Whelan’ın serbest bırakılması yönündeki yeni teklifi reddettiği duyuruldu.

Fransız haber ajansı AFP’ye göre, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller gazetecilere yaptığı açıklamada “Son haftalarda önemli bir teklif de dahil olmak üzere bir dizi teklif sunduk... Rusya bu teklifi reddetti” ifadelerini kullandı.


İsrail Başbakanı Netanyahu: Savaştan sonra Gazze, İsrail'in sorumluluğunda silahsızlandırılmalı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AA)
TT

İsrail Başbakanı Netanyahu: Savaştan sonra Gazze, İsrail'in sorumluluğunda silahsızlandırılmalı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AA)

Netanyahu, akşam saatlerinde savaş kabinesi oturumunun ardından düzenlenen basın toplantısında, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki işgalinde, bölgenin en büyük ikinci şehri güneydeki Han Yunus ve merkez kuzeydeki Cibaliye'yi kuşattığını söyledi, "ulaşamayacakları yer olmadığını" iddia etti.

Gazze Şeridi'nin İsrail'e bir daha tehdit oluşturmayacağını savunan Netanyahu, terörü desteklemekle suçladığı Ramallah merkezli Filistin yönetiminin, Gazze'yi yönetemeyeceğini öne sürdü.

"Gazze Şeridi ordu tarafından silahsızlandırılacak"

Netanyahu, "Savaştan sonra Gazze silahsızlandırılacak. Bunu yapabilecek tek güç İsrail ordusu. Hiçbir uluslararası güç bu sorumluluğu üstlenemez. Gözlerimi kapatıp bunu kabul edemem." dedi.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde taraflar arasında mutabakata varılan çatışmalara insani ara verilmesi ve esir takası boyunca çıkardığı 81 İsrailli esir ile serbest bırakılan 24 yabancıyı da hesaba katan Netanyahu, 110 esiri diplomatik çaba ve "kara işgali sonucu" geri getirdiklerini ileri sürdü.

Netanyahu, 365 kilometrekarede yaşayan 2,3 milyon nüfustan 1,9 milyon Filistinlinin zorla yerinden göç ettirildiği Gazze Şeridi'ndeki "halkın çatışmanın olmadığı bölgelere tahliye olmasını" istedi.

Saldırının bitmesini isteyen "dostlara" mesaj

Netanyahu, İsrail basınında "ABD'nin Tel Aviv'den saldırıları kısa sürede sonlandırmasını talep ettiği" haberleri üzerine, "Dünyada bizden savaşı çabuk bitirmemizi isteyen dostlar, bizim için savaşı bitirmenin yolunun Hamas'a karşı onu yok etmek için ezici bir güç uygulamamız gerektiğini bilmeli." ifadesini kullandı.

İbraniceden İngilizce konuşmaya geçen Netanyahu, "Bizim yanımızda durun. İsrail'in yanında durun, medeniyetin yanında durun." sözlerini sarf etti.

İsrail ordusunun 7 Ekim'den bugüne 7 günlük insani ara dışında aralıksız saldırılarını sürdürdüğü ve havadan şiddetli bombardımanla 29 Ekim'den bugüne karadan işgalini genişletmeye çalıştığı Gazze Şeridi'nde 7 binden fazla çocuk 4 binden fazla kadın öldürüldü, toplam ölü sayısı 16 bin 248'e ulaştı.

Abluka altındaki Gazze Şeridinde, yerlerinden edilmiş 1,9 milyon nüfusun gıda, temiz su, elektrik ve temel insani ihtiyaçlarına ulaşamadığı yönünde Birleşmiş Milletler ve insani kuruluşlar uyarı yapıyor.