Japonya: Çin ve Rusya yeni bir küresel düzen yönünde ortak stratejik hedef izliyor

AA
AA
TT

Japonya: Çin ve Rusya yeni bir küresel düzen yönünde ortak stratejik hedef izliyor

AA
AA

Japonya Savunma Bakanlığına bağlı Ulusal Savunma Çalışmaları Enstitüsü, Çin ve Rusya'nın, statükoyu daha kolay değiştirmek için güç kullanabilecekleri yeni bir uluslararası düzen oluşturma yönünde "ortak stratejik hedef" izlediği değerlendirmesinde bulundu.

Enstitünün "Çin Güvenlik Raporu'nda", Japonya'nın kuzeydeki komşusu Rusya ve batıdaki komşusu Çin'e yönelik değerlendirmeler dikkati çekti.

Raporda, Çin ve Rusya yönetimlerinin, "statükoyu daha kolay değiştirmek amacıyla güç kullanabilecekleri yeni bir uluslararası düzen oluşturma doğrultusunda ortak stratejik hedef izlediği" ileri sürüldü.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "özgürlük ve demokrasi gibi temel değerlere dayanan mevcut küresel düzene karşı düşmanca bir bakış açısına sahip" olduğu iddiasına yer verilen raporda, iki liderin de mevcut düzeni "kendi çıkarlarını geliştirmenin önünde bir engel olarak gördüğü" ve söz konusu durumu değiştirmek için işbirliklerini daha da hızlandırdıkları belirtildi.

İki ülkenin "fiili ittifak" kurma olasılığı

Şi'nin, Batılı ülkelere ve NATO öncülüğündeki Avrupa güvenlik çerçevesine karşı "daha öz güvenli bir duruş sergileyen Rusya'yı mevcut düzeni dönüştürmeye yönelik çabalarda "önemli bir stratejik ortak" olarak gördüğü ifade edildi.

Raporda, Çin ve Rusya'nın, Japonya çevresindeki sularda ortak devriyeler düzenledikleri ve bu devriyeler vasıtasıyla askeri işbirliğini güçlendirdikleri, iki ülkenin gelecek dönemde "fiili bir ittifak" kurmasının olasılıklar arasında yer aldığı belirtildi.

Çin ve Rusya ile "statükoyu korumaya çalışan ABD liderliğindeki demokrasiler" arasındaki gerilimin uzun vadede artmasının beklendiği bildirilen raporda, Japonya'nın, öz savunma kapasitelerini ve ABD ile ittifakını güçlendirmesi gerektiği kaydedildi.



El Salvador, Beyaz Saray’ın göçmen talebini reddetti

Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
TT

El Salvador, Beyaz Saray’ın göçmen talebini reddetti

Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)

ABD’nin "yanlışlıkla" El Salvador'a sınır dışı ettiği Kilmar Armando Abrego Garcia’nın geri gönderilmesini talep ettiği fakat El Salvador’un buna yanaşmadığı aktarılıyor.  

Kimliklerinin açıklanmaması şartıyla New York Times’a (NYT) konuşan yetkililer, Donald Trump yönetiminin Garcia’nın ABD’ye iadesi için El Salvador’dan talepte bulunduğunu söylüyor.

Ancak El Salvador lideri Nayib Bukele’nin talebi reddettiği aktarılıyor. Bukele’nin, Garcia’nın El Salvador vatandaşı olduğu için ülkeden çıkarılmayacağını belirttiği ifade ediliyor.

Trump yönetimi, 29 yaşındaki Garcia'yı M-13 çetesine üye olduğu iddiasıyla 15 Mart'ta El Salvador'daki Terör Muhafaza Merkezi'ne (CECOT) göndermişti.

Ancak Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından 1 Nisan'da mahkemeye sunulan savunma dosyasında "Garcia’nın idari bir hata nedeniyle” sınır dışı edildiği bildirilmişti. Trump’ın "sınır çarı" Tom Homan ise “terörist” diye nitelediği Garcia'nın El Salvador’a gönderilmesinin hata olmadığını savunmuştu.

Garcia’nın avukatları, iddiaları reddederek göçmenin suç kaydı bile olmadığını belirtmişti.

Tartışma yaratan olayda Yüksek Mahkeme, göçmenin ABD’ye geri getirilmesinin “kolaylaştırılması” gerektiğini bildirmişti.

NYT’nin haberinde, Beyaz Saray’ın Yüksek Mahkeme kararına uyuyormuş izlenimi vermek için El Salvador’la iletişime geçmiş olabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, El Salvador’la görüşme düzenlenip düzenlenmediğinde dair “yorum yapamayacağını” söyledi.

Trump, Garcia’yı defalarca çete üyeliğiyle suçlamasına rağmen dün ABC News’da yayımlanan söyleşisinde, göçmenin ülkeye dönüşünü sağlayabileceğini belirtmişti.

Trump, Tren de Aragua çetesiyle bağlantılı olduğu ileri sürülen göçmenlerin sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için 1798 tarihli Yabancı Düşmanlar Yasası'na başvurmuştu. Bu kanun, Başkan'a belgesiz göçmenleri hedef alma ve sınır dışı etme konusunda olağanüstü yetkiler veriyor. Bu yasa, 1812 Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı dönemlerinde “aktif yabancı düşmanların” ülkeden çıkarılması amacıyla kullanılmıştı.

Yüksek Mahkeme, geçen ay verdiği kararla bu yasadan hareketle Venezuelalı göçmenlerin sınır dışı işlemlerinin sürdürebileceğine hükmetmişti. Sınır dışı işlemlerini geçici olarak durduran alt mahkemenin kararı da böylece bozulmuş, Trump da kararı “zafer” diye nitelemişti.

Independent Türkçe, New York Times, Guardian