İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström: Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini birkaç hafta içinde onaylayabilir

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström (Reuters)
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström (Reuters)
TT

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström: Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğini birkaç hafta içinde onaylayabilir

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström (Reuters)
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström (Reuters)

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan, Türkiye’nin İsveç'in Kuzey Atlantik Paktı Örgütü'ne (NATO) üyeliğini birkaç hafta içinde onaylayacağına dair söz aldığını söyledi.

İsveç'in NATO üyeliği 2022 yılının mayıs ayından beri onaylanmayı bekliyor. Çünkü NATO’nun 31 üyesinin de bu üyeliği onaylaması gerektiriyor.

Geçtiğimiz mart ayında Finlandiya'nın NATO’ya üyeliği onaylanmış, ancak Türkiye ve Macaristan, İsveç’in üyeliğine karşı çıkmışlardı.

İsveç Dışişleri Bakanı Billström, Fidan tarafından kararla ilgili açıklanan son tarihi açıklasa da bu konuda ihtiyatlı olduğunu ifade etti. Brüksel'deki bakanlar toplantısı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Billström, “Elbette hiçbir şeyi olduğu gibi kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Fransız Haber Ajansı (AFP), Billström’ün Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile görüştüğünü ve Macaristan'ın İsveç’in NATO üyeliğini onaylayacak ‘son ülke olmayacağını’ vurguladığını, bunun da Macaristan’ın İsveç’in üyeliğine yeşil ışık yaktığı anlamına geldiğini aktardı.

Hatırlanacağı üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), kasım ayı ortalarında İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili protokolü incelemeye başlamıştı.

Ankara’nın terörizmle suçladığı bazı Türk ve Kürt ilticacılara karşı hoşgörülü davranmalarını kınadığı İsveçli yetkililere aylarca baskı yapmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz temmuz ayında İsveç’in NATO üyeliğine karşı olduğunu açıklamış, nihai kararın TBMM'ye ait olduğunu vurgulamıştı.



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe