Batılı ülkeler: Müslümanlara ve bu gruba mensup olanlara yönelik her türlü önyargı, ayrımcılık ve nefreti kınıyoruz

ABD, Kanada ve birçok Avrupa ülkesiyle AB kurumlarının Müslüman karşıtı nefretle mücadele için görevli temsilcileri, "Yahudi karşıtlığı ve Müslüman karşıtı nefret aynı derecede kınanmalıdır" açıklamasını yaptı

(AA)
(AA)
TT

Batılı ülkeler: Müslümanlara ve bu gruba mensup olanlara yönelik her türlü önyargı, ayrımcılık ve nefreti kınıyoruz

(AA)
(AA)

ABD, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda, Macaristan, Danimarka, Belçika, Norveç, İsveç, Slovenya, Avrupa Birliği (AB) Konseyi, AB Komisyonu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) Müslüman karşıtı nefret ve ayrımcılıkla mücadele koordinatörleri, temsilcileri, özel temsilcileri ve büyükelçileri ortak açıklama yayımladı.

Açıklamada, mevcut jeopolitik bağlamda nefret suçları, nefret söylemi ve sivil özgürlükler ile barışçıl toplanma özgürlüğüne yönelik tehditlerin dünya çapında arttığı hatırlatılarak, "Müslüman ve Yahudi toplumları fiziksel ve sözlü saldırıların hedefi haline gelmiştir. Müslüman ve Yahudi toplumları, internette ve diğer mecralarda kendilerini giderek daha fazla güvensiz ve tehdit altında hissetmektedirler." ifadesi yer aldı.

Hiç kimsenin dini, etnik kökeni, cinsiyeti veya milliyeti nedeniyle ırkçılığa, şiddete, susturulmaya veya misillemeye maruz bırakılmaması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Uluslararası kuruluşlar, terör saldırılarının ardından Müslümanlara yönelik ayrımcılık ve nefretin salgın boyutlarına ulaşabileceğini kabul etmiştir. Bu tür gelişmelerden derin endişe duyuyor ve Müslüman vatandaşlarımızla dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz." denildi.

Açıklamada, Yahudi karşıtlığıyla mücadele özel temsilcileri ve koordinatörlerinin 7 Kasım'da açıklama yaptığı hatırlatılarak, şu ifadelere yer verildi:

Bu açıklamaya dayanarak, Arap ve Filistinli Hıristiyan grupların üyeleri, Sihler ve diğer ırksal ya da dini azınlıklar dahil olmak üzere, Müslümanlara ve bu gruba mensup olduğu düşünülenlere yönelik her türlü önyargı, ayrımcılık ve nefreti toplu olarak kınıyoruz. Yahudi karşıtlığı ve Müslüman karşıtı nefret aynı derecede kınanmalıdır. Demokrasimizi ve özgürlüklerimizi doğrudan tehdit eden ve toplumlarımızda yeri olmayan her türlü ayrımcılık ve ırkçılığı şiddetle kınıyoruz. Bu tür olgular, ele alınmadıkları takdirde, toplumlarımızdaki sosyal uyumu tehdit edebilir ve savunmasız toplulukları daha fazla zarara maruz bırakabilir.

Ortak açıklamaya imza atan temsilciler, ibadet yerlerinde, iş yerlerinde, okullarda, evlerde Müslüman toplulukların güvenliğinin sağlanması çağrısında bulundu.

Açıklamada ayrıca "Kamu güvenliği ve kolluk kuvvetlerini, Müslümanlara yönelik nefret suçları ve nefret saikli şiddet olaylarına karşı tetikte olmaya ve ilgili uluslararası ve ulusal kuralları uygulamaya çağırıyoruz." ifadesi yer aldı.



Teksas'taki sellerde ölenlerin sayısı 100'ü aştı

Teksas'ta Guadalupe Nehri yakınlarında kayıp insanlar aranıyor (AFP)
Teksas'ta Guadalupe Nehri yakınlarında kayıp insanlar aranıyor (AFP)
TT

Teksas'taki sellerde ölenlerin sayısı 100'ü aştı

Teksas'ta Guadalupe Nehri yakınlarında kayıp insanlar aranıyor (AFP)
Teksas'ta Guadalupe Nehri yakınlarında kayıp insanlar aranıyor (AFP)

Yetkililer dün yaptıkları açıklamada, geçen hafta sonu Orta Teksas'ta meydana gelen sel felaketinde ölenlerin sayısının 100'ü geçtiğini, bunların arasında 27 kız çocuğu ve nehir kenarındaki bir yaz kampında bulunan personelin de olduğunu duyurdu.

Yerel yetkililere göre, selden en çok etkilenen Kerr County bölgesinde teyit edilen ölüm sayısı 84'e yükselirken, on kampçı ve bir kamp danışmanı hala kayıp. Komşu ilçelerde en az 17 ölüm kaydedilirken, meteoroloji uzmanları gök gürültülü fırtınaların daha fazla sel tehdidinde bulunduğu uyarısında bulundu.

Başkan Donald Trump hafta sonu Teksas'ı ziyaret etmeyi planladığını söyledi ve Ulusal Hava Servisi'ne yapılan bütçe kesintilerini, popüler turizm merkezindeki yüksek insan kaybı sayısıyla ilişkilendirmeyi reddetti.

Cuma sabahı erken saatlerde meydana gelen sel felaketini “kimsenin tahmin edemediği 100 yıllık bir felaket” olarak nitelendirdi. Beyaz Saray sözcüsü Caroline Leavitt gazetecilere yaptığı açıklamada, ulusal yasın yaşandığı bir dönemde, sel felaketinden başkanı sorumlu tutmanın “ahlaksızca bir yalan” olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat’ın New York Times'ten aktardığına göre sel felaketi sırasında Teksas'ta çok sayıda personel açığı bulunan ABD Meteoroloji Servisi'nin “doğru ve zamanında tahminler ve uyarılar” yaptığını söyledi. Daha önce afet yardım çalışmalarının eyaletler tarafından denetlenmesi gerektiğini ifade eden Trump, finansman ve kaynak sağlamak için büyük bir afet genelgesi imzaladı.

Çocuklar için birçok yaz kampına ev sahipliği yapan bölgede, kayıp insanları arama çalışmalarına yaklaşık 20 helikopter katıldı. Selden en çok etkilenen kamplardan biri, sel vurduğunda yaklaşık 750 kişiye ev sahipliği yapan ve sadece kızlara yönelik bir Hıristiyan kampı olan Mystic'ti.

Doğanın korkunç gücünün bir kanıtı olarak, kamptaki kızlar uyurken yağmurla yükselen Guadalupe Nehri ağaç tepelerine ve kulübe çatılarına ulaşarak, kulübe camlarını kırdı, battaniyeleri ve oyuncakları çamurla kapladı.

Teksas Valisi Greg Abbott, daha fazla yağmurun Kerrville ve çevresinde sele yol açabileceği uyarısında bulunurken, yetkililer insanları nehirlerin yakınına gitmemeleri konusunda uyardı. Perşembe gecesi birkaç saat içinde, son ayların en şiddetli yağmuru yağdı ve hala devam ediyor. Guadalupe Nehri sadece 45 dakika içinde yaklaşık sekiz metre, yani iki katlı bir binanın yüksekliğinden daha fazla yükseldi.