Kuzey Kore lideri Kim'den, kadınlara daha fazla çocuk sahibi olmaları çağrısı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ülkede doğum oranındaki düşüşün durdurulmasının "kadınların görevi" olduğunu belirterek, kadınları daha fazla çocuk sahibi olmaya çağırdı

Kim Jong-un (AA)
Kim Jong-un (AA)
TT

Kuzey Kore lideri Kim'den, kadınlara daha fazla çocuk sahibi olmaları çağrısı

Kim Jong-un (AA)
Kim Jong-un (AA)

Kim, Ulusal Anneler Buluşması'nın açılışında yaptığı konuşmada, "Doğum oranlarındaki düşüşü durdurmak, çocuğa iyi bakım ve eğitim sağlamak, annelerimizle çözmemiz gereken aile konularımız." dedi.

Kadınları daha fazla çocuk sahibi olmaya çağıran Kim, doğum oranındaki düşüşün durdurulmasının "kadınların görevi" olduğunu söyledi.

Diğer yandan, Kuzey Kore'deki sağlık sorunlarını ele alan "dprkhealth.org" internet sitesinin yetkilisi Ahn Kyung-su, ülkedeki pek çok ailenin birden fazla çocuk sahibi olmayı düşünmediğini kaydetti.

Ahn, ailelerin çocuklarını büyütmek, okula göndermek ve iş bulmalarına yardımcı olmak için yüklü miktarda harcama yapmaları gerektiğinin farkında olduğunu belirtti.

Güney Kore'ye kaçan pek çok Kuzey Koreli ile röportajlar yapan Ahn, son 20 yılda, Pyongyang'a kaçak yollarla sokulan ve kadınların toplum içindeki yüksek sosyal statüsünü resmeden Güney Kore dizi ve filmlerinin, Kuzeyli kadınların çok çocuk sahibi olmamasındaki "muhtemel" etkisine dikkati çekti.

Kuzey Kore nüfusu, 2070'e kadar 23,7 milyona düşebilir

Bu arada, merkezi Güney Kore'nin başkenti Seul'de bulunan Hyundai Araştırma Enstitüsünün ağustosta yayımladığı raporda, Kuzey Kore'de 90'larda yüz binlerce kişinin ölümüne yol açtığı tahmin edilen kıtlığın, doğurganlık oranında ciddi düşüşe neden olduğu ifade edildi.

Kuzey Kore'de 2034'ten itibaren nüfusun azalmasının beklendiğine dikkat çekilen raporda, nüfusun 2070 yılına kadar 23,7 milyona düşeceği tahminine yer verildi.

Raporda, "Kuzey Kore'nin kaynaklarının yetersizliği ve teknolojik ilerlemedeki eksikliği göz önüne alındığında, yeterli iş gücü sağlanmaması halinde imalat sanayini canlandırma ve geliştirmede zorluklarla karşılaşabileceği" vurgulandı.

Kuzey Kore devlet medyasında bu yıl çıkan haberler, Pyongyang'ın üç ya da daha fazla çocuğu olan ailelere ücretsiz konut temini, gıda, ilaç, ev eşyası ve çocuklar için eğitim desteği de dahil bir dizi yardımda bulunduğuna işaret ediyor.

Güney Kore İstatistik Kurumu, Kuzey Kore'nin güncel nüfusunun 25,7 milyon civarında olduğunun tahmin edildiğini açıklarken, Güneyli yetkililer, Kuzey'in doğurganlık oranının son 10 yılda durmadan düştüğünü değerlendiriyor.



Trump’ın göçmen baskınlarına karşı protestolar hız kesmiyor

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

Trump’ın göçmen baskınlarına karşı protestolar hız kesmiyor

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

ABD Başkanı Donald Trump'ın Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) baskınları nedeniyle Los Angeles'ta patlak veren protestolar, diğer büyük şehirlere de yayılıyor.

Los Angeles'taki protestolar, federal ICE görevlilerinin birçok yerde arama emri uygulamasının ardından yaklaşık bir hafta önce başlamıştı.

Trump'ın yasadışı göçmenleri topluca sınır dışı etmesine karşı protestolar, daha sonra New York, Austin, Şikago ve Atlanta gibi şehirlere de sıçradı.

The Independent, cumadan bu yana en az 35 ABD şehrinde protesto gösterileri olduğunu belirledi. Bu gösterilerin çoğu pazartesi ve salı gerçekleşti.

19 eyalete yayılan protestoların büyük çoğunluğu Kaliforniya, Teksas ve Pensilvanya'da düzenlendi.

The Washington Post'a göre Oregon eyaletindeki Eugene ve Kuzey Karolina eyaletindeki Raleigh gibi şehirlerde de protesto gösterileri planlanıyor.

Los Angeles'taki protestoların çoğu barışçıl geçse de polis yüzlerce kişiyi gözaltına aldı. Post, yetkililere atıfta bulunarak salı günü 200'den fazla kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Gözaltına alınanların büyük çoğunluğu dağılmamakla suçlanırken, 17 kişiyse yetkililerin şehir merkezinde süresiz uyguladığı sokağa çıkma yasağını ihlal etmekle suçlandı.

Protestoların günlerdir sürdüğü diğer şehirlerde de gözaltılar yapıldı.

Abc7NY'nin haberine göre, salı günü New York'ta yaklaşık 200 protestocu polisle çatışınca toplam 86 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan protestoculardan 34'üne saldırı, gözaltına direnme ve kamu yönetimini engelleme gibi suçlar isnat edildi.

KVUE'nin haberine göre, pazartesi günü Austin'de en az 13 protestocu gözaltına alındı. Polis, gözaltıların "yasadışı faaliyetlerle bağlantılı" olduğunu söyledi.

Trump, Los Angeles'a binlerce Ulusal Muhafız ve 700 deniz piyadesi gönderdi. Bu eşi görülmemiş hamle, Kaliforniya yetkililerinin büyük tepkisini çekti ve Vali Gavin Newsom, bu emri durdurması için Trump yönetimine dava açtı.

Teksas Valisi Greg Abbott, çarşamba günü bir X gönderisinde, "barış ve düzeni sağlamak için" eyaletinde Ulusal Muhafızları görevlendirdiğini yazdı.

Abbott, "Barışçıl protesto yasaldır. Bir kişiye veya mülke zarar vermek yasadışıdır ve gözaltına yol açar. @TexasGuard, kolluk kuvvetlerinin düzeni sağlamasına yardımcı olmak için her türlü araç ve stratejiyi kullanacaktır" dedi.

Independent Türkçe