Somali Bakanlar Kurulu, Etiyopya hükümeti ile ayrılıkçı Somaliland bölgesin yönetimi arasında, denize erişime ve kullanıma ilişkin bir mutabakat zaptı imzalama kararı aldı. Somali Haber Ajansı’nın dün aktardığına göre konuya dair salı günü acil bir toplantı yapılacağını duyurdu.
Bu adım, Etiyopya Dışişleri Bakanlığı'nın Başbakan Abiy Ahmed'in, Somaliland Başkanı Musa Bihi Abdi ile Addis Ababa'da mutabakat zaptı imzaladığını duyurmasının ardından geldi. İmzanın, Etiyopya’nın denize erişimi ve deniz limanlarına çeşitli yollardan erişim sağlamanın önünü açacağı belirtildi.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Bakanlık, yaptığı açıklamada, mutabakat zaptının Addis Ababa ile Somaliland arasındaki güvenlik, ekonomik ve siyasi ortaklığı da güçlendirdiği, Etiyopya'nın ‘bölgesel barış ve güvenliği korumadaki rolünü kuvvetlendirmesine olanak sağlayacağını’ vurguladı.
Aden Körfezi'ne bakan Somaliland bölgesi, 1991 yılında tek taraflı olarak Somali'den ayrıldığını ilan etti. Ancak bu adımı uluslararası alanda tanınmadı.