Myanmar ordusunun topçu saldırılarında 12 Arakanlı Müslüman öldü

Myanmar ordusu (AA)
Myanmar ordusu (AA)
TT

Myanmar ordusunun topçu saldırılarında 12 Arakanlı Müslüman öldü

Myanmar ordusu (AA)
Myanmar ordusu (AA)

 Myanmar ordusunun, Arakanlı Müslümanların yaşadığı bölgeye yönelik topçu saldırılarında en az 12 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Myanmar ordusu, Arakan eyaletinin Buthidaung bölgesine topçu atışıyla saldırılar düzenledi.

Arakanlı Müslüman hakları aktivisti ve "Özgür Rohingya Koalisyonu" kurucularından Nay San Lwin, olaya ilişkin basına yazılı açıklama yaptı.

Lwin, bölgede mobil ve internet erişiminin kesildiğini ve bazı köylere silahlı grup Budist Arakan Ordusunun girmesiyle durumun daha da kötüleştiğini belirtti.

Myanmar ordusunun 25 Ocak'ta bölgeye topçu saldırısı düzenlediğini ve bu saldırıda en az 12 Arakanlı Müslüman'ın yaralandığını kaydeden Lwin, ordunun dünkü saldırılarında ise en az 12 Arakanlı Müslüman'ın hayatını kaybettiğini ve 30'dan fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.

Lwin, kaynaklarının, bölgedeki bazı köylerde kontrolü ele alan ülkedeki silahlı gruplardan Budist Arakan Ordusunun sınırlı sayıda ateş açmasına rağmen Myanmar ordusunun orantısız şekilde karşılık verdiğini söylediğini aktardı.

Mobil iletişimin kullanılamaması nedeniyle kayıplara dair kesin sayının bilinemediğini vurgulayan Lwin, Arakanlı Müslümanların köylerinin "kesinlikle kasıtlı" olarak hedef alındığını ve köylülerin yüzde 80'inden fazlasının evlerini terk ettiğini kaydetti.

Lwin, sivillerin uluslararası hukuk kapsamında korunması gerektiğini hatırlatarak, tarafları sivil bölgelerde çatışmaktan kaçınmaya çağırdı.

Myanmar'da silahlı gruplar, orduya karşı saldırı başlatmıştı

"Üç Kardeşler İttifakı" adı altında bir araya gelen Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu, Budist Arakan Ordusu ve Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusundan silahlı gruplar, 27 Ekim 2023'te Çin sınırına yakın kuzeydeki Shan eyaletinden Myanmar ordusuna karşı saldırılar başlatmıştı.

İlerleyişini sürdüren silahlı gruplar, Hindistan sınırında yer alan Chin eyaletindeki Rathedaung kasabasında bir karakol ile Myanmar ordusuna ait bir askeri kampı ele geçirmişti.

Budist Arakan Ordusunun eyaletteki saldırılarından kaçan 43 asker ise Mizoram eyaletine sığınmış; Hint güvenlik güçleri de Myanmar askerlerini başka noktaya taşıyıp ardından da ülkelerine teslim ettiğini duyurmuştu.

Budist Arakan Ordusunun, Hindistan sınırında bulunan Chin eyaletindeki Paletwa kasabasının kontrolünü ele geçirdiği de öne sürülmüştü.



ABD, Afrika’da “Ukrayna tarzı” maden anlaşması peşinde

M23 gerillaları, KDC'deki maden yataklarının bulunduğu bölgeleri elinde tutuyor (Reuters)
M23 gerillaları, KDC'deki maden yataklarının bulunduğu bölgeleri elinde tutuyor (Reuters)
TT

ABD, Afrika’da “Ukrayna tarzı” maden anlaşması peşinde

M23 gerillaları, KDC'deki maden yataklarının bulunduğu bölgeleri elinde tutuyor (Reuters)
M23 gerillaları, KDC'deki maden yataklarının bulunduğu bölgeleri elinde tutuyor (Reuters)

ABD, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) ve Ruanda'ya barış ve maden anlaşması için baskı yapıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Danışmanı Massad Boulos, Reuters’a verdiği röportajda, bölgeye Batılı ülkelerden milyar dolarlık yatırım yapılmasını sağlayacak bir anlaşma istediklerini söylüyor.

Boulos, KDC ve Ruanda’nın iki ay içinde Beyaz Saray’da anlaşma imzalamasını hedeflediklerini belirtiyor.

KDC'de 23 Mart Hareketi (M23) adlı isyancı grup orduyla mücadeleyi sürdürüyor. Ruanda tarafından yönetildiği öne sürülen örgüt, Goma ve Bukavu gibi iki büyük kentle birlikte maden zengini başka bölgeleri de kontrol ediyor. M23 militanlarının çoğu, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'nin de kabilesi olan Tutsilerden oluşuyor.

Boulos, iki ülkenin de güvenlik endişelerini giderecek adımları atmasını istediklerini söylüyor. Bu kapsamda Ruanda’nın askerlerini Kongo’dan çekmesi ve M23’e desteğini sonlandırması talep ediliyor. KDC’nin de Ruanda hükümetine karşı savaşan Ruanda’nın Kurtuluşu için Demokratik Güçler (FDLR) örgütüne desteği kesmesi isteniyor.

Trump’ın danışmanı, ilerleme kaydedilip edilmediğinin tespiti için ABD, Katar, Fransa ve Togo’nun yer aldığı bir komite oluşturulduğunu da sözlerine ekliyor.

Boulos, KDC ve Ruanda’nın barış tekliflerinin değerlendirileceğini ve taraflar arasında mutabakata varıldığında maden anlaşmalarının imzalanacağını belirtiyor:

Barış anlaşmasını imzaladığımızda, KDC’yle maden anlaşması da aynı gün tamamlanacak. Ardından Ruanda’yla da farklı ölçekte bir maden anlaşması imzalanacak.

Londra merkezli Financial Times’ın marttaki haberinde, Trump yönetiminin maden anlaşması için KDC lideri Félix Tshisekedi’yle görüşme yaptığı yazılmıştı. ABD’nin, KDC’ye destek karşılığında bakır, kobalt ve uranyum gibi nadir bulunan madenlere erişim istediği aktarılmıştı.

Trump yönetimi, benzer bir anlaşmayı uzun müzakerelerin ardından 30 Nisan’da Ukrayna’yla da imzalamıştı. Anlaşma uyarınca ABD, bugüne kadarki askeri ve finansal desteği karşılığında, Ukrayna’nın nadir toprak elementlerine ve doğal kaynaklarına erişebilecek.

Independent Türkçe, Reuters, FT