Bukele, El Salvador seçimlerinde zaferini ilan etti

"Oyların yüzde 85'ini aldım"

Bukele, Bitcoin'i ülkenin yasal para birimlerinden biri haline getirmesiyle 2021'de gündem olmuştu (Reuters)
Bukele, Bitcoin'i ülkenin yasal para birimlerinden biri haline getirmesiyle 2021'de gündem olmuştu (Reuters)
TT

Bukele, El Salvador seçimlerinde zaferini ilan etti

Bukele, Bitcoin'i ülkenin yasal para birimlerinden biri haline getirmesiyle 2021'de gündem olmuştu (Reuters)
Bukele, Bitcoin'i ülkenin yasal para birimlerinden biri haline getirmesiyle 2021'de gündem olmuştu (Reuters)

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, oy sayımı sürerken seçimlerde galip geldiğini duyurdu.

Bukele, pazar akşamı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda oyların yüzde 85'ini aldığını ve seçimleri kazandığını savundu.

42 yaşındaki lider, kurucusu olduğu Yeni Fikirler Partisi'nin (Nuevos Ideas) de meclisteki 60 sandalyeden 58'ini kazandığını öne sürdü. 

Birleşik Krallık (BK) merkezli haber ajansı Reuters'ın bugünkü haberinde aktardığına göre oyların henüz yüzde 31'i sayıldı. 

Bukele'nin rakiplerinden solcu Farabundo Martí Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (FMLN) adayı Manuel Flores oyların yaklaşık yüzde 7'sini alırken, muhafazakar Milliyetçi Cumhuriyetçi İttifak'ın (ARENA) adayı Joel Sanchez ise yaklaşık yüzde 6 oranında oy topladı.

Öte yandan binlerce Bukele taraftarı, başkanın mesajının ardından başkent San Salvador'daki Ulusal Saray'ın önünde toplanarak zafer kutlaması düzenledi.  

Bukele, 38 yaşındaki eşi Gabriela Rodríguez de Bukele'yle yaptığı balkon konuşmasında "Tüm muhalefeti yok ettik. El Salvador, dünyanın en tehlikeli ülkesiyken artık en güvenli ülkesine dönüştü. Gelecek 5 yılda neler yapacağımızı görmek için beklemede kalın" dedi.

Bukele taraftarları zafer kutlaması yaptı (Reuters)
Bukele taraftarları zafer kutlaması yaptı (Reuters)

2019'daki seçimleri kazanarak iş başına geçen Bukele'nin ikinci bir 5 yıllık dönem için aday olarak Anayasa'yı ihlal ettiğine yönelik tartışmalar da gündeme gelmişti. 

Bukele, seçim kampanyasında çetelere karşı yürüttüğü savaştan sık sık söz etmiş, yarışı kazanamaması durumunda bu mücadelenin riske atılacağını savunmuştu. 

Lider, Mart 2022'de MS 13 ve 18. Cadde (Barrio 18) çeteleri arasında yaşanan çatışmalara karşı olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti. Halen süren OHAL kapsamında bugüne dek neredeyse 75 bin kişi söz konusu çetelere üye olduğu gerekçesiyle yakalandı. Bunlardan yaklaşık 7 biniyse serbest bırakıldı. 

El Salvador Adalet ve Güvenlik Bakanı Gustavo Villatoro, geçen ay yaptığı açıklamada, 2023'te 154 cinayet işlendiğini söylemişti. Bu rakam 2022'de 495'ti.

Öte yandan Washington merkezli Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonu'nun (IACHR) geçen yıl nisanda yayımladığı açıklamada, Bukele yönetiminin OHAL kapsamında insan haklarını ihlal ettiği öne sürülmüştü. IACHR, OHAL'in başlangıcından bu yana düzenlenen operasyonlarda 190 kişinin öldüğünü ve 5 bin hak ihlali vakasının yaşandığını bildirmişti. 

BK merkezli Af Örgütü de 2022'deki raporunda, cezaevindeki kişilerin kötü muamele ve işkence gördüğünü iddia etmişti.

Independent Türkçe



İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarını genişletmek için on binlerce yedek askeri göreve çağırdı

Gazze Şeridi'ndeki İsrail askerleri (Arşiv - Reuters)
Gazze Şeridi'ndeki İsrail askerleri (Arşiv - Reuters)
TT

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarını genişletmek için on binlerce yedek askeri göreve çağırdı

Gazze Şeridi'ndeki İsrail askerleri (Arşiv - Reuters)
Gazze Şeridi'ndeki İsrail askerleri (Arşiv - Reuters)

İsrail medyası dün, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Azerbaycan'a yapacağı ziyareti ertelediğini duyurmasının ardından, ordunun Gazze Şeridi'ne yönelik operasyonların genişletilmesini desteklemek üzere binlerce yedek asker için çağrı emri çıkardığını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Ynet haber sitesinden aktardığına göre yedek askerler, Lübnan sınırında ve işgal altındaki Batı Şeria'da konuşlandırılacak ve Gazze Şeridi'ne yönelik yeni bir saldırıyı yönetecek olan düzenli askerlerin yerini alacak.

Ordu henüz bir açıklama yapmadı.

Netanyahu'nun ofisi daha önce yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi ve Suriye'deki son gelişmeleri gerekçe göstererek Başbakan’ın 7-11 Mayıs tarihleri arasında Azerbaycan'a yapmayı planladığı ziyareti ertelediğini duyurmuştu.

‘Yoğun diplomasi ve güvenlik programına’ da atıfta bulunan ofis, ziyaret için yeni bir tarih açıklamadı.

Netanyahu'nun, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşmesi bekleniyordu.

Diğer yandan İsrail medyası, güvenlik kabinesinin cuma günü Gazze Şeridi'nde genişletilmiş operasyon planlarını onayladığını bildirdi.

İsrail, savaşı tamamen sona erdirmek için görüşmelere başlamadan ateşkesi uzatmaya çalışmasının ardından mart ayında Hamas ile arasındaki kırılgan ateşkesi ihlal etmişti. Hamas, Gazze Şeridi'nde kalan esirleri ancak savaşın sona ermesi karşılığında serbest bırakacağını söylüyor.

O zamandan bu yana İsrail ordusu bombardımanlarını yoğunlaştırdı ve Gazze Şeridi'nde geniş tampon bölgeler oluşturarak 2,3 milyon insanı bölgenin merkezinde ve sahil boyunca giderek daralan bir alana sıkıştırdı. Ayrıca yardım malzemelerinin bölgeye girişini de kesti.

dfrgty
Gazze Şeridi'ndeki operasyonlar sırasında etrafında İsrail askerlerinin bulunduğu bir tank (İsrail ordusu)

İsrail yönetimi, Hamas'ı yenilgiye uğratma ve Gazze Şeridi'nde tutulan son 59 esiri geri alma hedeflerine bağlı olduğunu vurguladı.

Kasım 2023'ten bu yana müzakereler ve İsrail askeri operasyonları yoluyla şu ana kadar 192 esir serbest bırakıldı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları, Gazze Şeridi'nin büyük bölümünü enkaza çevirdi. Gazze Şeridi'ndeki sağlık yetkilileri, İsrail askerî harekâtının çoğu sivil 50 binden fazla Filistinlinin ölümüne yol açtığını söylüyor.