BM Güvenlik Konseyinin 9 üyesi, Myanmar'ın sivillere karşı hava saldırılarını durdurmasını istedi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 9 üyesi, Myanmar'ın sivillere yönelik rastgele hava saldırılarını kınayarak, saldırıların durdurulmasını istedi

(AA)
(AA)
TT

BM Güvenlik Konseyinin 9 üyesi, Myanmar'ın sivillere karşı hava saldırılarını durdurmasını istedi

(AA)
(AA)

BMGK'nin 9 üyesi, Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) Myanmar Özel Temsilcisi Alounkeo Kittikhoun'un, BMGK'ye bölgede bir barış planının uygulamaya sokma çabalarının fazlasıyla sonuçsuz kaldığına dair bilgilendirme yaptığı kapalı brifing öncesi basın toplantısı düzenledi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward'ın Ekvador, Fransa, Japonya, Malta, Güney Kore, Slovenya, İsviçre, İngiltere ve ABD adına yaptığı açıklamada, ASEAN'ın Myanmar Silahlı Kuvvetlerini "siviller ve sivil altyapıya yönelik saldırılarına son verme çağrısı" yinelendi.

Ülkede ordunun darbeyle yönetime el koymasının ardından 3 yıl geçtiği, 18 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu, 2,6 milyon kişinin yerinden edildiği kaydedilen açıklamada, daha fazla insani yardım girişine izin verilmesi talep edildi.

Açıklamada, Bangladeş sınırındaki Arakan eyaletindeki durumun endişe verici olduğu aktarılarak, uzun yıllardır sistematik ayrımcılığa maruz kalan Arakanlı Müslümanların şu anda hareket özgürlüğü ile ilaç ve tıbbi bakıma erişim konusunda daha fazla kısıtlamayla karşı karşıya olduğu vurgulandı.

BMGK'nin Myanmar'a dair Aralık 2022 tarihli, "şiddetin sonlandırılması ve ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çi ile eski Devlet Başkanı Win Myint dahil keyfi olarak tutuklanan herkesin serbest bırakılmasını" talep eden kararın uygulanması istenen açıklamada, Myanmar ordusunun sivillere yönelik rastgele hava saldırıları kınanarak, saldırıların durdurulması istendi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir BMGK diplomatı, Kittikhoun'un ASEAN'ın Myanmar'da barış için 5 noktalı uzlaşma planının uygulanması konusunda ısrarcı olduğunu ancak BMGK üyeleri arasında atılacak adımlar konusunda fikir birliği olmadığını belirtti.

ABD'nin, Myanmar'ı uçak yakıtına erişmekten alıkoyacak uygulanabilir bir BMGK kararı çıkarmaya çalıştığını ifade eden diplomat, Çin'in ASEAN'ın çabalarına daha fazla zaman tanınmasını savunduğunu, Rusya'nın ise Konsey'in ülkenin içişlerine karışmaktan kaçınması gerektiğini vurguladığını aktardı.

Myanmar'da darbeyle iktidarı kaybeden Suu Çi hükümetinin BM Daimi Temsilcisi Kyaw Moe Tun da BMGK'nin daha güçlü ve uygulanabilir bir karar çıkarmasını talep ederek "Demokratik güçler ilerleme kaydediyor, askeri cunta kaybediyor." ifadesini kullandı.

Diğer yandan, Bangladeşli bir yetkili, Myanmar'da askeri yönetim ile cunta karşıtı silahlı gruplar arasında yoğunlaşan çatışmalarda, son 2 günde kaçarak Bangladeş'e sığınan Myanmarlı sınır polisi sayısının 100'ü geçtiğini bildirdi.

Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar'da silahlı gruplar, orduya karşı saldırı başlatmıştı

"Üç Kardeşler İttifakı" adı altında bir araya gelen Myanmar Ulusal Demokratik İttifak Ordusu, Budist Arakan Ordusu ve Ta'ang Ulusal Kurtuluş Ordusundan silahlı gruplar, 27 Ekim 2023'te Çin sınırına yakın kuzeydeki Shan eyaletinden Myanmar ordusuna karşı saldırılar başlatmıştı.

Güneye doğru ilerleyen silahlı gruplar, Hindistan sınırında yer alan Chin eyaletindeki Rathedaung kasabasında bir karakol ile Myanmar ordusuna ait bir askeri kampı ele geçirmişti.

Budist Arakan Ordusunun eyaletteki saldırılarından kaçan 43 asker ise Hindistan'ın Mizoram eyaletine sığınmış; Hint güvenlik güçleri de Myanmar askerlerini başka noktaya taşıyıp ardından da ülkelerine teslim ettiğini duyurmuştu. Arakan Ordusunun, Hindistan sınırında bulunan Chin eyaletindeki Paletwa kasabasının kontrolünü ele geçirdiği de öne sürülmüştü.



Trump, orduyu ırk ve transgender teorilerinden ‘kurtarmakla’ övünüyor

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Askeri Akademisi West Point'in mezuniyet törenine katıldı. (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump, ABD Askeri Akademisi West Point'in mezuniyet törenine katıldı. (EPA)
TT

Trump, orduyu ırk ve transgender teorilerinden ‘kurtarmakla’ övünüyor

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Askeri Akademisi West Point'in mezuniyet törenine katıldı. (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump, ABD Askeri Akademisi West Point'in mezuniyet törenine katıldı. (EPA)

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, ABD ordusunu cinsiyet ve ırk eşitsizliğine ilişkin teorilerin etkisinden ‘kurtarmak’ için yaptığı çalışmaları övdü ve bunları ordunun ‘Amerika'nın düşmanlarını yok etme temel misyonundan uzaklaştıran şeyler’ olarak nitelendirdi.

Ocak ayında Beyaz Saray'a döndükten sonra Trump, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık programlarını ve fırsat eşitliğini teşvik eden politikaları ‘yasadışı’ ilan eden bir kararname ve transseksüellerin orduya katılmasını engelleyen bir başka kararname imzaladı.

dfrgt
ABD Başkanı Donald Trump, ABD Askeri Akademisi West Point'te mezunları selamlarken (AFP)

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre New York yakınlarındaki prestijli ABD Askeri Akademisi West Point’te düzenlenen mezuniyet töreninde konuşan Trump şunları söyledi: “Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırıyor ve silahlı kuvvetlerimizi ABD'nin düşmanlarını yok etmek olan temel görevlerine yeniden odaklıyoruz… ABD silahlı kuvvetlerinin görevi travestilerin drag şovlarını düzenlemek ya da silah zoruyla demokrasiyi yaymak değildir.”

Trump, son 20 yıldaki Cumhuriyetçi ve Demokrat yönetimleri, özellikle de Afganistan ve Irak'taki askeri müdahaleler nedeniyle eleştirdi.

xscdfrgt
ABD Askeri Akademisi West Point öğrencileri, Başkan Donald Trump'ın da katıldığı mezuniyet töreninde (AFP)

‘Amerika'yı Yeniden Büyük Yap (MAGA)’ sloganının yazılı olduğu kırmızı bir şapka takan Trump, ‘silahlı kuvvetlerin görevinin ABD'ye yönelik her türlü tehdidi her yerde ve her zaman bertaraf etmek’ olduğunu vurguladı.

Trump, “Birliklerimizi aşağılayıcı ve bölücü siyasi öğretilerden kurtardık” dedi.

Trump, “Eleştirel ırk teorisi, artık ordudaki cesur erkek ve kadınlarımıza ya da bu ülkedeki herhangi birine dayatılmayacak” ifadesini kullandı.

Eleştirel ırk teorisi, ırk temelli eşitsizliğin ABD kurumlarının işleyişi üzerindeki etkisini inceleyen bir disiplindir.

cdfrgty
ABD Başkanı Donald Trump'ı West Point'teki mezuniyet töreninde yaptığı konuşmanın ardından taşıyan başkanlık helikopteri Marine One (AFP)

Muhafazakarların çoğunlukta olduğu Yüksek Mahkeme, Trump yönetiminin konuyla ilgili daha sonra verilecek karara kadar trans bireyleri ordudan geçici olarak menetmesine izin verdi.

Trump, 79’uncu doğum günü olan 14 Haziran'da ABD silahlı kuvvetlerinin kuruluşunun 250’nci yıldönümünü kutlamak üzere düzenlenecek askerî geçit töreninden üç hafta önce konuştu.