İran, Keşm Adası'nı ana karaya bağlayacak köprünün yapımı için Çinlilerle anlaştı

İran Serbest Bölgeler Yüksek Şurası Başkanı Hüccet Abdulmeliki, Basra Körfezindeki Keşm Adası'nı ana karaya bağlayacak 3 buçuk kilometre uzunluğundaki köprünün yapımı için Çinlilerle anlaştıklarını söyledi

(AA)
(AA)
TT

İran, Keşm Adası'nı ana karaya bağlayacak köprünün yapımı için Çinlilerle anlaştı

(AA)
(AA)

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ILNA) göre, Abdulmeliki, "Fars Körfezi Köprüsü" adı verilen köprünün yapımına ilişkin bilgi verdi.

Abdulmeliki, "Çinli müteahhit firmalarla görüşmeler yapıldı. 3 yıla kadar tamamlanması planlanan Fars Körfezi Köprüsü İran-Çin ortak sermayesiyle yapılacak." dedi.

Yaklaşık yatırım bedeli 700 milyon dolar olan köprü inşaatının hali hazırda yüzde 18'inin tamamlandığını dile getiren Abdulmeliki, köprü projesinde Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Hatemül Enbiya Yapı Karargahı'nın da paydaşlardan biri olduğunu belirtti.

Serbest ticaret bölgesi bulunan adayı karaya bağlayacak köprünün tamamlanmasıyla ekonomi ve turizme katkı sağlanması hedefleniyor.

Basra Körfezi ile Hürmüz Boğazı'nın kesiştiği noktada yer alan Keşm Adası'nı ana karaya bağlayacak uzunluğu 3 buçuk kilometre, genişliği 32 metre olması planlanan Fars Körfezi Köprüsü'nün yapımına ilk olarak eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad döneminde 2011 yılında başlanmıştı.



ABD'nin Kiev'deki eski büyükelçisi istifa nedenini açıkladı: Trump'ın dış politikası

 Brigitte Brink (Reuters)
Brigitte Brink (Reuters)
TT

ABD'nin Kiev'deki eski büyükelçisi istifa nedenini açıkladı: Trump'ın dış politikası

 Brigitte Brink (Reuters)
Brigitte Brink (Reuters)

ABD’nin Ukrayna eski Büyükelçisi Bridget Brink, ABD Başkanı Donald Trump'ın dış politikalarıyla ilgili görüş ayrılıklarını gerekçe göstererek nisan ayında istifa ettiğini duyurmuştu.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığı habere göre Büyükelçi, istifasının nedenlerini ilk kez Detroit Free Press gazetesinde cdün yayınlanan bir köşe yazısında açıkladı. Makalede Trump'ın Moskova yerine Kiev'e baskı yapmasını eleştiriyor.

O, “Başkanın ve yetkililerin, ABD Kongresi'nin uygun denetim ve dengeleri çerçevesinde ABD'nin dış politikasını belirleme hakkına saygı duyuyorum” dedi. “Ne yazık ki, Trump yönetiminin başından beri izlediği politika, saldırgan Rusya yerine kurban olan Ukrayna'ya baskı uygulamaktır” ifadesini kullandı.

Brink, Trump'un halefi ve Kiev'in destekçisi olan eski ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetimi döneminde Ukrayna'yı destekleyen bir tutum sergilemişti.

Trump'ın Ocak 2025'te göreve gelmesi ve Ukrayna'daki savaşı bir an önce sona erdireceğine dair söz vermesi üzerine, Brink'in kamuoyuna yaptığı açıklamaların tonu daha tarafsız hale geldi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, nisan ayında 11 yetişkin ve 9 çocuğun hayatını kaybettiği Ukrayna'nın Kryvyi Rih kentine yönelik Rus füze saldırısına verdiği zayıf tepki nedeniyle Brink'i kamuoyuna önünde sert bir dille eleştirmişti.

Brink, Mayıs 2022'den geçen ay görevinden ayrılana kadar Ukrayna büyükelçisi olarak görev yaptı.