New York yönetimi Meta, TikTok, Snap ve Google'a dava açtı

ABD'nin New York kent yönetimini temsil eden birçok kuruluş; sosyal medya platformları Meta, TikTok, Snap ve Google'a, gençlerin ruh sağlığını olumsuz etkiledikleri gerekçesiyle dava açtı

(AA)
(AA)
TT

New York yönetimi Meta, TikTok, Snap ve Google'a dava açtı

(AA)
(AA)

The Verge'ün haberine göre New York Belediye Başkanı Eric Adams, New York'un Sağlık ve Ruhsal Hijyen Departmanı ile Eğitim Departmanı, sosyal medya platformlarının tavsiyeler, beğeniler ve algoritmalar gibi fonksiyonlarla gençleri uygulamalarına bağımlı hale getirdiğini ve çevrim içi ortamda daha çok vakit geçirmeye teşvik ettiğini savundu.

New York kurumları ve yetkilileri, bu platformları kamuya rahatsızlık verip gençlerin ruh sağlığını olumsuz etkilemekle suçluyor.

Belediye Başkanı Adams, davanın yanı sıra bu platformları çocukların ruh sağlığına verdikleri zararlar konusunda sorumlu tutacak, aileleri sosyal medyayı güvenli kullanma konusunda eğitecek ve sosyal medyanın gençler üzerindeki etkisini inceleyecek bir "sosyal medya eylem planı" paylaştı.

Meta sözcüsü Andy Stone ise yaptığı açıklamada, "Gençlerin güvenli ve yaşlarına uygun bir çevrim içi deneyim yaşaması için kullanıcı ve ailelerine 30 program ve özellik sunuyoruz." dedi.

Bir Tiktok sözcüsü de uygulamalarının, gençlerin sağlığını güvence altına almak için yaş sınırlamalı paylaşımlar, ebeveyn kontrolü ve 18 yaşındaki kullanıcılar için 60 dakikalık kullanım süresi sınırı gibi özellikler sunduğunu belirtti.

Google sözcüsü Jose Castaneda ise ruh sağlığı uzmanlarıyla işbirliği içinde olduklarını, gençlere yaşlarına uygun deneyimler, ebeveynlere de gençlerin deneyimlerini gözlemlemesi için uygun kontroller sağlayan hizmetler oluşturduklarını kaydetti.

Castaneda, New York yönetimini temsil eden kuruluşların iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu.



Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nı gözden geçirmek üzere düzenlenen BM konferansında bir anlaşmaya varılamadı

Birleşmiş Milletler'in New York'taki genel merkezi (Reuters)
Birleşmiş Milletler'in New York'taki genel merkezi (Reuters)
TT

Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nı gözden geçirmek üzere düzenlenen BM konferansında bir anlaşmaya varılamadı

Birleşmiş Milletler'in New York'taki genel merkezi (Reuters)
Birleşmiş Milletler'in New York'taki genel merkezi (Reuters)

Birleşmiş Milletler’de, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’nın (NPT) gözden geçirilmesine yönelik dört hafta süren konferans, dün herhangi bir anlaşmaya varılamadan sona erdi. Süreçte, İran’ın nükleer programına ilişkin ABD ile İran arasında yaşanan görüş ayrılıkları etkili oldu.

Konferansa başkanlık eden Vietnam’ın BM Daimî Temsilcisi Do Hung Viet, 191 taraf devlet arasında bağlayıcı olmayan bir nihai belge üzerinde dahi uzlaşı sağlanamadığını açıkladı.

Viet, daha sonra düzenlediği basın toplantısında “hiçbir tarafın uzlaşmayı engellemediğini” söyledi. Ancak, nihai taslak metinde yer alan ve İran’ın “asla nükleer silah arayışında bulunamayacağı, geliştiremeyeceği veya elde edemeyeceği” yönündeki ifadenin sonuç alınamamasında önemli bir rol oynadığını belirtti.

Bu sonuçla birlikte, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması gözden geçirme konferansı üst üste üçüncü kez anlaşma sağlanamadan kapanmış oldu. NPT, küresel ölçekte nükleer silahların yayılmasını önleme ve silahsızlanma çabalarının temel dayanağı olarak kabul ediliyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre 2022 yılındaki son gözden geçirme konferansında da Rusya’nın Ukrayna’ya 2022 Şubat’ında başlattığı saldırı ve Avrupa’nın en büyük nükleer tesisi olan Zaporijya Nükleer Santrali üzerindeki Rus kontrolüne ilişkin ifadeler nedeniyle nihai belge üzerinde uzlaşı sağlanamamıştı.


Washington, İran'a karşı yeni hava saldırıları başlatmayı değerlendiriyor

Amerikan A-10 Thunderbolt II saldırı uçakları, ABD Merkez Komutanlığı'nın sorumluluk alanındaki bir üssün pistinde hareket ediyor, (CENTCOM)
Amerikan A-10 Thunderbolt II saldırı uçakları, ABD Merkez Komutanlığı'nın sorumluluk alanındaki bir üssün pistinde hareket ediyor, (CENTCOM)
TT

Washington, İran'a karşı yeni hava saldırıları başlatmayı değerlendiriyor

Amerikan A-10 Thunderbolt II saldırı uçakları, ABD Merkez Komutanlığı'nın sorumluluk alanındaki bir üssün pistinde hareket ediyor, (CENTCOM)
Amerikan A-10 Thunderbolt II saldırı uçakları, ABD Merkez Komutanlığı'nın sorumluluk alanındaki bir üssün pistinde hareket ediyor, (CENTCOM)

Axios ve CBS News’te dün yer alan haberlerde, ABD yönetiminin İran’a yönelik yeni saldırı seçeneklerini değerlendirdiğini bildirdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın hafta sonu programını değiştirerek Washington’da kalma kararı alması ise Tahran’a karşı çatışmaların yeniden başlayabileceği yönündeki spekülasyonları artırdı.

CBS News’in haberine göre, ABD ordusu hafta sonu İran’a yönelik olası yeni saldırılar için hazırlık yapıyor.

Axios ise Trump’ın dün sabah İran’daki savaşı değerlendirmek üzere en yakın danışmanlarını topladığını aktardı. Şarku’l Avsat’ın CBS News’ten aktardığına göre henüz nihai bir karar alınmadı.

Günün ilerleyen saatlerinde Trump, oğlu Donald Trump Jr.’ın New Jersey’de yapılacak düğününe katılamayacağını ve “devlet işleri” nedeniyle Washington’da kalmak zorunda olduğunu açıkladı.

Söz konusu haberler, diplomatik çözüm arayışlarının sürdüğü bir dönemde yayımlandı. ABD ve İran arasında arabuluculuk yapan Pakistan ordu komutanı ise dün Tahran'a gitti.


Fransa, Hürmüz Boğazı ile ilgili olarak Güvenlik Konseyi'ne sunulmak üzere bir öneri hazırlıyor

Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemiler (Reuters)
Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemiler (Reuters)
TT

Fransa, Hürmüz Boğazı ile ilgili olarak Güvenlik Konseyi'ne sunulmak üzere bir öneri hazırlıyor

Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemiler (Reuters)
Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemiler (Reuters)

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Paris yönetiminin Hürmüz Boğazı’nda deniz trafiğinin yeniden güvenli şekilde sağlanması amacıyla uluslararası bir misyon kurulmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar tasarısı hazırladığını açıkladı. Bakanlık, koşulların uygun hale gelmesi durumunda tasarının oylamaya sunulabileceğini bildirdi.

Küresel enerji ticareti açısından kritik öneme sahip olan Hürmüz Boğazı’nın kapanması, petrol fiyatlarında sert yükselişe yol açarken, boğaz üzerindeki kontrol meselesi yaklaşık üç ay önce başlayan ABD-İran savaşını sona erdirmeye yönelik müzakerelerde de temel başlıklardan biri haline geldi.

ABD ve Bahreyn tarafından hazırlanan karar tasarısı ise iki haftadan uzun süredir Güvenlik Konseyi’nde müzakere ediliyor. Çin ve Rusya’nın veto sinyali vermesi nedeniyle tasarıya ilişkin oylama birkaç kez ertelendi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’ten aktardığına göre ABD-Bahreyn ortak tasarısı, İran’dan Hürmüz Boğazı’ndaki saldırıları ve mayınlama faaliyetlerini durdurmasını talep ediyor. Çin ve Rusya, nisan ayında ABD destekli benzer bir tasarıyı İran’a karşı taraflı olduğu gerekçesiyle veto etmişti.

Avrupalı iki diplomat, Washington yönetiminin veto riskini azaltmak amacıyla teklifine yaklaşık 140 ülkenin desteğini sağlamaya çalıştığını belirtti.

Veto hakkına sahip ülkelerden biri olan Fransa ise şu ana kadar ABD’nin hazırladığı tasarıya destek vermedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Pascal Confavreux, “ABD ve Bahreyn tarafından hazırlanan bir karar tasarısı şu anda müzakere ediliyor. Mevcut görüşmelerin temelini bu metin oluşturuyor. Oylama tarihi ise henüz belirlenmedi” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Paris yönetiminin, İngiltere ile birlikte yürüttüğü girişimleri güçlendirmek amacıyla Birleşmiş Milletler nezdinde yakında yeni bir diplomatik inisiyatif başlatacağını açıkladı. Macron, söz konusu planın, şartların uygun hale gelmesi ve Washington ile Tahran’la yapılacak istişarelerin ardından Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasını sağlayacak uluslararası bir misyon kurulmasını hedeflediğini ifade etti.