BM: Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin büyük sorumluluğu var, veto kullanımının açıklanması gerekiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD'nin, Cezayir'in Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etmesinin ardından açıklamalarda bulundu

Stephane Dujarric (AA)
Stephane Dujarric (AA)
TT

BM: Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin büyük sorumluluğu var, veto kullanımının açıklanması gerekiyor

Stephane Dujarric (AA)
Stephane Dujarric (AA)

Dujarric, günlük basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'nin vetosu hakkında konuşan Dujarric, "Bizim mesajımız değişmedi. Genel Sekreter, Gazze'de insani ateşkes çağrısını yineliyor ve Güvenlik Konseyi'nin tek ses olmasını istiyor." ifadesini kullandı.

Dujarric, BM Güvenlik Konseyi'nde 7 Ekim 2023'ün ardından iki kararın kabul edildiğini ve bunların da uygulanmasının önem taşıdığını dile getirdi.

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin büyük sorumluluğu bulunduğunun altını çizen Dujarric, "Veto kullanımının açıklanması gerekiyor." dedi.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi'nin, BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansını (UNRWA) "terör örgütü" olarak tanımlamasıyla ilgili Dujarric, "UNRWA, Gazze'deki insani yardım çalışmalarının belkemiğini oluşturmaya devam ediyor." diye konuştu.

Dujarric, tüm ülkelere UNRWA'ya desteklerini sürdürmeleri çağrısında bulunarak, UNRWA'nın "alternatifi olmadığının" altını çizdi.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan'ın sözlerinin UNRWA çalışanlarının hayatlarını tehlikeye atıp atmadığının sorulması üzerine Dujarric, "Bu tür kışkırtıcı söylemler, ne Gazze'de ne de Orta Doğu'nun farklı bölgelerinde yürüttüğümüz insani yardım çalışmalarına yardımcı olmuyor." değerlendirmesinde bulundu.

BM Güvenlik Konseyi'nde Cezayir'in sunduğu Gazze'de acilen ateşkes talep edilen, sivillere yönelik her türlü saldırıyı kınayan ve zorla yerinden edilmeye karşı çıkan karar tasarısı oylamaya sunulmuştu.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin veto ettiği karar tasarısı için İngiltere "çekimser" oy kullanırken, 13 ülke "evet" oyu vermişti.



İsrail medyası: Hamas’ın kilit ismine suikast düzenlendi

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 53 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 53 bine yaklaştı (Reuters)
TT

İsrail medyası: Hamas’ın kilit ismine suikast düzenlendi

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 53 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 53 bine yaklaştı (Reuters)

Gazze Şeridi’ne düzenlenen saldırılarda Hamas lideri Muhammed Sinvar'ın hedef alındığı bildiriliyor. 

Han Yunus’taki Gazze-Avrupa Hastanesi ve çevresine dün düzenlenen saldırılarda 34 Filistinli öldürülürken, en az 40 kişi de yaralandı.

İsrailli Walla News, ordu yetkililerine dayandırdığı haberinde, saldırının Hamas'ın eski lideri Yahya Sinvar'ın kardeşi Muhammed Sinvar’a yönelik bir suikast girişimi olduğunu aktardı. Saldırının sonuçlarının henüz bilinmediği kaydedildi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Sinvar’ın adını kullanmazken operasyonda Hamas komutanlarının hedef duyurdu. Sinvar’ın öldürülüp öldürülmediğine dair henüz bilgi paylaşılmadı. 

IDF, Han Yunus’a düzenlenen saldırıdan birkaç saat sonra Gazze’nin kuzeyinden İsrail’in güneyindeki Aşkelon ve Sderot bölgesine üç roket fırlatıldığını bildirdi. Ordu, iki roketin havada vurulduğunu, üçüncüsününse açık bir alana düştüğünü açıkladı. Saldırıyı Hamas’a destek olan Filistinli İslami Cihad örgütü üstlendi. 

Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla Times of Israel’e konuşan güvenlik yetkilileri, hastanenin altında bir tünel olduğunu ve Sinvar’ın burada saklandığını savunuyor.

Hamas ise İsrailli yetkililerin Sinvar’la ilgili iddialarını yalanladı ve sadece örgütün yapacağı açıklamalara güvenilmesi gerektiğini bildirdi. 

Sinvar’a operasyon düzenlendiğine dair haberler, Hamas'la ABD arasında yapılan doğrudan görüşmeler sonucunda ABD-İsrail vatandaşı esir asker Idan Alexander’in serbest bırakılmasının ardından geldi. 

Sinvar, Hamas'ın olası bir ateşkes anlaşması için karar verecek kilit isimlerden biri. Katar’ın başkenti Doha’da ateşkes müzakereleri sürerken İsrail ordusunun böyle bir saldırı yapması dikkat çekti. 

İsrail geçen yıl temmuzda İsmail Haniye’yi Tahran’da öldürmüştü. Haniye’nin ardından örgütün başına geçen Yahya Sinvar da bundan üç ay sonra ekimde Gazze’de öldürülmüştü. 

Independent Türkçe, Times of Israel, CNN