İsrailli aşırı sağcı Bakan, esirlerin serbest bırakılmasının "en önemli şey olmadığını" söyledi

İsrail'de aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze’deki İsrailli esirlerin serbest bırakılmasının ülkesi için “en önemli şey olmadığını” belirtti

Bezalel Smotrich (AA)
Bezalel Smotrich (AA)
TT

İsrailli aşırı sağcı Bakan, esirlerin serbest bırakılmasının "en önemli şey olmadığını" söyledi

Bezalel Smotrich (AA)
Bezalel Smotrich (AA)

Smotrich, İsrail devlet televizyonu KAN’a yaptığı açıklamada, Gazze’deki İsrailli esirlerle ilgili açıklamada bulundu.

“Esirlerin, İsrail’in endişe etmesi gereken en önemli şey olmadığını” kaydeden Smotrich, İsrail için en önemli şeyin “Hamas’ı yok etmek olduğunu” vurguladı.

Smotrich, “Neden bunu bir yarışma haline getirelim? Şu an önemli olan nedir? Hamas’ı yok etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Esirlerin serbest bırakılması çabasının önemli olduğunu aktaran Smotrich, “Ancak ‘bedeli ne olursa olsun’ sözünün sorunlu olduğunu anlamanız lazım.” ifadelerine yer verdi.

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz da X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, esirlerin geri dönüşünü “en acil şey” diye niteleyerek, bunun sadece “amaçları olmadığı ve aynı zamanda da ahlaki zorunluluk olduğu” açıklamasında bulundu.

İsrail'de ana muhalefet lideri Yair Lapid de X platformundan yaptığı paylaşımda, “Smotrich’in kaçırılanların ailelerine yönelik saldırısı ahlaki bir rezalet.” diye tepki verdi.

Lapid, “Kalpsiz insanlar İsrail devletini uçuruma sürüklemeye devam edemezler.” ifadelerini kullandı.



ABD, Afrika’da “Ukrayna tarzı” maden anlaşması peşinde

M23 gerillaları, KDC'deki maden yataklarının bulunduğu bölgeleri elinde tutuyor (Reuters)
M23 gerillaları, KDC'deki maden yataklarının bulunduğu bölgeleri elinde tutuyor (Reuters)
TT

ABD, Afrika’da “Ukrayna tarzı” maden anlaşması peşinde

M23 gerillaları, KDC'deki maden yataklarının bulunduğu bölgeleri elinde tutuyor (Reuters)
M23 gerillaları, KDC'deki maden yataklarının bulunduğu bölgeleri elinde tutuyor (Reuters)

ABD, Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) ve Ruanda'ya barış ve maden anlaşması için baskı yapıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Danışmanı Massad Boulos, Reuters’a verdiği röportajda, bölgeye Batılı ülkelerden milyar dolarlık yatırım yapılmasını sağlayacak bir anlaşma istediklerini söylüyor.

Boulos, KDC ve Ruanda’nın iki ay içinde Beyaz Saray’da anlaşma imzalamasını hedeflediklerini belirtiyor.

KDC'de 23 Mart Hareketi (M23) adlı isyancı grup orduyla mücadeleyi sürdürüyor. Ruanda tarafından yönetildiği öne sürülen örgüt, Goma ve Bukavu gibi iki büyük kentle birlikte maden zengini başka bölgeleri de kontrol ediyor. M23 militanlarının çoğu, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'nin de kabilesi olan Tutsilerden oluşuyor.

Boulos, iki ülkenin de güvenlik endişelerini giderecek adımları atmasını istediklerini söylüyor. Bu kapsamda Ruanda’nın askerlerini Kongo’dan çekmesi ve M23’e desteğini sonlandırması talep ediliyor. KDC’nin de Ruanda hükümetine karşı savaşan Ruanda’nın Kurtuluşu için Demokratik Güçler (FDLR) örgütüne desteği kesmesi isteniyor.

Trump’ın danışmanı, ilerleme kaydedilip edilmediğinin tespiti için ABD, Katar, Fransa ve Togo’nun yer aldığı bir komite oluşturulduğunu da sözlerine ekliyor.

Boulos, KDC ve Ruanda’nın barış tekliflerinin değerlendirileceğini ve taraflar arasında mutabakata varıldığında maden anlaşmalarının imzalanacağını belirtiyor:

Barış anlaşmasını imzaladığımızda, KDC’yle maden anlaşması da aynı gün tamamlanacak. Ardından Ruanda’yla da farklı ölçekte bir maden anlaşması imzalanacak.

Londra merkezli Financial Times’ın marttaki haberinde, Trump yönetiminin maden anlaşması için KDC lideri Félix Tshisekedi’yle görüşme yaptığı yazılmıştı. ABD’nin, KDC’ye destek karşılığında bakır, kobalt ve uranyum gibi nadir bulunan madenlere erişim istediği aktarılmıştı.

Trump yönetimi, benzer bir anlaşmayı uzun müzakerelerin ardından 30 Nisan’da Ukrayna’yla da imzalamıştı. Anlaşma uyarınca ABD, bugüne kadarki askeri ve finansal desteği karşılığında, Ukrayna’nın nadir toprak elementlerine ve doğal kaynaklarına erişebilecek.

Independent Türkçe, Reuters, FT