Rapor: Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı Kuzey Kore füzesinde ABD ve Avrupalı şirketlere ait parçalar var

Rusya'nın geçen ay Ukrayna'ya karşı kullandığı Kuzey Kore üretimi balistik füzede, ABD ve Avrupalı şirketlere ait parça bulunduğu iddia edildi

(AA)
(AA)
TT

Rapor: Rusya'nın Ukrayna'da kullandığı Kuzey Kore füzesinde ABD ve Avrupalı şirketlere ait parçalar var

(AA)
(AA)

CNN'in haberine göre, Çatışma ve Silahlanma Araştırmaları Örgütü (CAR), Rusya tarafından Ukrayna'nın Harkiv kentine atılan Kuzey Kore yapımı balistik füzenin 290 parçasını inceledi.

CAR'ın raporunda, söz konusu balistik füzenin parçalarının yüzde 75'inin merkezi ABD'de bulunan şirketlerle bağlı firmalar tarafından tasarlandığı ve satıldığı, yüzde 16'sının Avrupalı şirketlere, yüzde 9'unun Asya'daki şirketlere ait olduğu öne sürüldü.

Uzmanların incelediği füze parçalarının 2021-2023 yapımı olduğuna işaret edilen raporda, Kuzey Kore'nin hızlıca balistik füze üretim ve kargolama kapasitesine ulaştığına dikkat çekildi.

Raporda, Pyongyang yönetiminin, söz konusu Batı teknolojilerini elde etmede de gelişmiş bir ağa sahip olduğu ve yüksek teknolojiye sahip silah üretme kabiliyeti kazandığı vurgulandı.

Öte yandan, Kuzey Kore yapımı füze ve silah sistemlerinin savaş alanlarında kullanımının da ülkeye ciddi bilgi ve tecrübe aktarımı sağladığı ifade edildi.

ABD'de Joe Biden yönetimi, 2022'de Batı yapımı teknolojilere İran gibi ülkeler tarafından ulaşılmasını engellemek için bazı ihracat kısıtlamaları ve bazı yaptırımlar açıklamıştı.

CAR'ın geçen yıl paylaştığı raporunda, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kullandığı İran yapımı saldırı dronlarının parçalarının yüzde 82'sinin de ABD'li şirketler tarafından üretildiği öne sürülmüştü.



Suriye güvenlik güçleri, Suriye'nin doğusunda İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlantılı 50 kişiyi gözaltına aldı

Deyrizor vilayetine bağlı Elbukemal kentinde geniş çaplı ve kapsamlı bir güvenlik operasyonu başlatıldı. (Suriye İçişleri Bakanlığı)
Deyrizor vilayetine bağlı Elbukemal kentinde geniş çaplı ve kapsamlı bir güvenlik operasyonu başlatıldı. (Suriye İçişleri Bakanlığı)
TT

Suriye güvenlik güçleri, Suriye'nin doğusunda İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bağlantılı 50 kişiyi gözaltına aldı

Deyrizor vilayetine bağlı Elbukemal kentinde geniş çaplı ve kapsamlı bir güvenlik operasyonu başlatıldı. (Suriye İçişleri Bakanlığı)
Deyrizor vilayetine bağlı Elbukemal kentinde geniş çaplı ve kapsamlı bir güvenlik operasyonu başlatıldı. (Suriye İçişleri Bakanlığı)

Suriye İçişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Suriye'nin doğusundaki Elbukemal kenti ve kırsalında gerçekleştirilen güvenlik operasyonları sonucunda İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) ile bağlantılı bir dizi kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı tarafından sosyal medya hesapları üzerinden yayınlanan açıklamada, Deyrizor Vilayeti İç Güvenlik Güçleri Komutanı Albay Darar eş-Şemlan’ın şu ifadeleri yer aldı: “Bu sabah İç Güvenlik Güçleri Elbukemal kenti ve çevresinde geniş çaplı bir güvenlik operasyonu gerçekleştirerek yasadışı silah bulundurma, silah ticareti, uyuşturucu ticareti ve vatandaşların güvenlik ve emniyetini tehdit etme gibi çeşitli suçlardan aranan 50'den fazla kişinin gözaltına alınmasını sağladı.”

Jffjjk
Elbukemal kentinde İranlı milislerden toplanan silahlar (Suriye İçişleri Bakanlığı)

Bugünkü operasyon, başta Elbukemal şehrinin es-Sukkeriye ve el-Hamdan bölgelerinde bulunan 47. Alay olmak üzere DMO'ya bağlı milislerin ve rejim kalıntılarının kökünü kazımak amacıyla dün (pazar) başlatılan güvenlik operasyonunun ikinci aşamasının bir parçası. Deyrizor Vilayeti İç Güvenlik Güçleri Komutanı Albay Darar eş-Şemlan dün yaptığı açıklamada, aranan bir dizi kişinin ve güvenlik ve istikrarı etkileyen suçlara karışanların gözaltına alındığını bildirdi.

Açıklamada, 47. Alay unsurlarının vatandaşlara saldırı, güvenlik devriyelerine direnme, silahları teslim etmeyerek yerleşim prosedürlerini ihlal etme, yerleşim merkezlerine rapor vermeme ve istikrarı tehdit eden eylemlerde bulunduklarının tespit edilmesinin ardından harekete geçildiği belirtildi. Eş-Şemlan, kendisini kanun çerçevesi dışında halka dayatmaya çalışan hiçbir tarafa müsamaha gösterilmeyeceği sözünü vererek, Suriyelilere güvenlik güçleriyle iş birliği yapmaları çağrısında bulundu.

Fkjfjfj
Suriye'nin doğusundaki Elbukemal kentinde geniş çaplı ve kapsamlı bir güvenlik operasyonu başlatıldı. (Suriye İçişleri Bakanlığı)

Suriye İçişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, “Güvenlik merkezleri şikâyet ve ihbarları almak üzere günün her saati açık. Bu operasyon, onurlu halkımızla yakın iş birliği içinde bölgenin güvenlik ve istikrarını bozan herkesi takip etmeye yönelik devam eden sürecin bir parçası” denildi.

Öte yandan İsrail ordusu dün gece gerçekleştirdiği bir operasyonla, Suriye'nin güneyindeki Tel Kadna bölgesinde İran Kudüs Gücü tarafından harekete geçirilen bir hücrenin üyelerinin gözaltına alındığını duyurdu.

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth’un internet sitesinde yer alan habere göre ordu, operasyonun elde edilen istihbarat bilgilerine dayandığını belirtti. Siteye göre İsrail güçleri geçtiğimiz hafta içinde ikinci kez gece operasyonu düzenledi ve bölgede tehdit oluşturan bazı unsurları gözaltına aldı.