Biden-Ukrayna ilişkisi: "Eski FBI muhbiri, Rus istihbaratıyla hareket etti"

Alexander Smirnov'un görüştüğü kişinin "yabancı ülkelerdeki suikast girişimlerini yönettiği" öne sürüldü

Beyaz Saray, Joe Biden hakkındaki azil soruşturmasını "siyasi gösteri" diye nitelemişti (Reuters)
Beyaz Saray, Joe Biden hakkındaki azil soruşturmasını "siyasi gösteri" diye nitelemişti (Reuters)
TT

Biden-Ukrayna ilişkisi: "Eski FBI muhbiri, Rus istihbaratıyla hareket etti"

Beyaz Saray, Joe Biden hakkındaki azil soruşturmasını "siyasi gösteri" diye nitelemişti (Reuters)
Beyaz Saray, Joe Biden hakkındaki azil soruşturmasını "siyasi gösteri" diye nitelemişti (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden ve oğlu Hunter Biden'ın Ukrayna'daki bağlarıyla ilgili yanlış bilgi verdiği gerekçesiyle hakkında hukuki işlem başlatılan eski FBI muhbirinin, Rus istihbaratıyla bağlantılı kişilerle görüştüğü öne sürüldü.

Nevada eyaletindeki Clarke County'de salı günü görülen duruşmada federal savcılar, Alexander Smirnov'un "eski bir üst düzey Rus hükümeti yetkilisinin oğluyla" Aralık 2023'te görüştüğünü bildirdi. İsrail pasaportuna da sahip 43 yaşındaki Smirnov, bu dönemde FBI adına muhbir olarak çalışıyordu.

Savcıların açıklamasında, kimliği paylaşılmayan kişinin "Rus istihbaratıyla bağlantıları olduğu ve yabancı bir ülkede suikast girişimleri yürüten iki grubu kontrol ettiği" savunuldu.

Smirnov'un söz konusu kişiyle bir otelde görüştüğü, ardından FBI'daki kontağıyla iletişime geçerek Rus istihbaratının oteldeki cep telefonu görüşmelerini gizlice dinlediğini söylediği aktarıldı. Bu kişiler arasında önde gelen ABD'li isimlerin de yer aldığı belirtildi. Otelin adı ya da ABD'li kişilerin kimlik bilgileri paylaşılmadı.  

Dinlemenin, bu yıl ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerinde şantaj olarak kullanılabilecek bilgiler elde etmek için gerçekleştirildiği de öne sürüldü. 

Federal savcılar, Smirnov'un Rus istihbaratıyla bağlantılarını kullanarak ülkeden kaçabileceğini savunarak serbest bırakılmaması gerektiğini duruşmada belirtti.

Smirnov'un avukatlarıysa "ABD hükümeti, Smirnov'un yaptığı iddia edilen eylemlere dair yıllardır bilgi sahibiydi fakat işbirliğinin sona erdirilmesi, pasaportlarına el konması veya yargılanması için hiçbir adım atmadı" dedi. 

Ancak mahkeme, ABD ve İsrail pasaportlarına el koyduğu Smirnov'un serbest bırakılmasına karar verdi. Elektronik kelepçe takacak Smirnov'un duruşma tarihine kadar Clarke County'de kalması gerekiyor. Eski muhbir hakkında bir sonraki duruşmanın ne zaman yapılacağıysa henüz belli değil.

Smirnov davası

ABD Adalet Bakanlığı, baba ve oğul Biden hakkında yalan bilgi verdiği gerekçesiyle 15 Şubat'ta Smirnov hakkında hukuki işlem başlatmıştı. 

Eski muhbir, Haziran 2020'de FBI ajanlarıyla iletişime geçerek, Ukrayna'daki enerji şirket, Burisma'nın 2015 ve 2016'da baba ve oğul Biden'a 5'er milyon dolar ödediğini söylemişti. 

54 yaşındaki Hunter Biden, 2014-2019'da söz konusu şirketin yönetim kurulundaydı. Joe Biden ise 2009-2017'de ABD Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Hunter'la ilgili soruşturmalara bakan özel savcı David Weiss, Smirnov'un baba ve oğul Biden'la ilgili "yanlış ve küçük düşürücü bilgiler verdiğini" savunmuştu.

Nevada eyaletindeki Las Vegas şehrinde yer alan Harry Reid Uluslararası Havalimanı'nda 15 Şubat'ta yakalanan Smirnov, hakkındaki suçlamaları reddetmişti. 

Eski muhbirin aktardığı söz konusu iddialar, Cumhuriyetçilerin Biden'a karşı geçen ay başlattığı azil soruşturmasında da rol oynuyor. 

Biden'ın rakibi eski ABD Başkanı Donald Trump, salı günü Fox News'da katıldığı programda Biden'ın, oğlunun Burisma'daki bağlantılarını şahsi menfaatleri için kullandığını savundu. Trump, bu bağlantılar sayesinde baba ve oğul Biden'ın zenginleştiğini öne sürdü.

Independent Türkçe



Trump bugün Venezuela’ya yönelik sonraki adımları görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki yıl sonu tatil süslemelerinin önündeki fotoğrafı (AP)
ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki yıl sonu tatil süslemelerinin önündeki fotoğrafı (AP)
TT

Trump bugün Venezuela’ya yönelik sonraki adımları görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki yıl sonu tatil süslemelerinin önündeki fotoğrafı (AP)
ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'daki yıl sonu tatil süslemelerinin önündeki fotoğrafı (AP)

ABD merkezli CNN televizyonu, Başkan Donald Trump’ın bugün akşam saatlerinde Beyaz Saray’da Venezuela konusunda izlenecek yol haritasını değerlendirmek üzere bir toplantı düzenleyeceğini duyurdu. Toplantı, Washington yönetiminin Karakas üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde gerçekleşiyor.

Habere göre toplantıya, Savunma Bakanı Pete Hegseth, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dan Kane, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Susie Wiles ve Başkan Yardımcısı Özel Kalem Müdürü Stephen Miller gibi yönetimin kilit isimleri katılacak.

ABD son haftalarda, uyuşturucu kaçakçılığı yapan gemilere yönelik operasyonlar düzenleyerek ve Karayipler’deki askeri varlığını güçlendirerek Venezuela üzerindeki baskısını tırmandırdı.

Trump, cumartesi günü Truth Social hesabından yaptığı açıklamada, Venezuela’nın üzerindeki ve çevresindeki hava sahasının “tamamen kapalı” kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan New York Times gazetesi, Trump’ın geçen hafta Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro ile telefon görüşmesi yaptığını ve tarafların olası bir buluşmayı değerlendirdiğini aktardı. Gazete, Trump’ın Maduro’ya ABD’de bir görüşme teklif ettiğini ancak şu anda böyle bir plan bulunmadığını kaydetti.


Witkoff, ABD'nin Ukrayna savaşını sona erdirme planını görüşmek üzere yarın Putin'le bir araya gelecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25 Nisan 2025 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff'u Kremlin'de ağırladı. (DPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25 Nisan 2025 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff'u Kremlin'de ağırladı. (DPA)
TT

Witkoff, ABD'nin Ukrayna savaşını sona erdirme planını görüşmek üzere yarın Putin'le bir araya gelecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25 Nisan 2025 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff'u Kremlin'de ağırladı. (DPA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25 Nisan 2025 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff'u Kremlin'de ağırladı. (DPA)

Kremlin, ABD Başkanı Donald Trump’ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un yarın öğleden sonra Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geleceğini duyurdu. Kremlin tarafından bugün yapılan açıklamada, görüşmenin, Ukrayna savaşını sona erdirmeye yönelik Amerikan planına ilişkin temasların devamı niteliğinde olacağı belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov günlük basın toplantısında, “Witkoff ile toplantının yarın yapılması planlanıyor” ifadesini kullandı ve buluşmanın öğleden sonra gerçekleşeceğini söyledi.

Witkoff’un Rusya ziyareti, dün Florida’da ABD ve Ukrayna heyetleri arasında yapılan görüşmelerin ardından gerçekleşiyor. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, bu temasları ‘verimli’ olarak nitelese de anlaşmaya varılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’yi bugün Paris’te ağırlaması nedeniyle, içinde bulunulan haftanın çatışmayı sonlandırma çabaları açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın yaklaşık dört yıl önce başlattığı savaşın sona erdirilmesine yönelik çözüm arayışları sürerken, hem askeri hem de siyasi açıdan yoğun baskı altında bulunuyor. Bu süreçte ABD Başkanı Donald Trump da çatışmanın çözülebileceğine dair iyimserliğini dile getiriyor.

Washington, üç yılı aşkın süredir devam eden savaşı bitirmeyi amaçlayan bir plan sunmuş durumda. ABD yönetimi, bu planın son halini Moskova ve Kiev’in onayına sunarak tamamlamayı hedefliyor.

Trump, başkanlık uçağında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın bazı küçük sorunları var” dedi. Bu ifadeyle, kısa süre önce Ukrayna’da yolsuzluk soruşturması nedeniyle Zelenskiy’nin hem başkanlık ofisi direktörünü hem de müzakere heyeti başkanını görevden almak zorunda kalmasına gönderme yaptı. Trump, “Her şeye rağmen bir anlaşmaya varılması için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna heyetine Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov başkanlık ederken, ABD tarafını Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Steve Witkoff ve Jared Kushner temsil ediyor.

Öte yandan Umerov müzakereleri överek, bunları ‘verimli ve başarılı’ olarak nitelendirdi.

Umerov Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Zelenskiy’yi müzakerelerde kaydedilen ‘önemli ilerleme’ hakkında bilgilendirdiğini söyledi.

Zelenskiy ise görüşmelerin ardından X platformunda yaptığı açıklamada, “Müzakerelerin yapıcı bir dinamizmle ilerlemesi, tüm konuların açık biçimde tartışılması ve odağın Ukrayna’nın egemenliği ile ulusal çıkarlarının korunması üzerinde olması büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

İlk taslak, Ukrayna’nın Avrupa’daki müttefiklerinin müdahalesi olmadan hazırlanan 28 maddelik bir öneriden oluşuyordu. Bu taslak, Ukrayna güçlerinin doğudaki Donetsk bölgesinden çekilmesini ve ABD’nin Donetsk, Kırım ve Luhansk bölgelerinde fiili Rus kontrolünü tanımasını öngörüyordu. Washington, Kiev ve Avrupa’dan gelen eleştirilerin ardından ilk metinde değişiklik yaptı; ancak mevcut taslağın içeriği hâlâ net değil.

Florida’daki Kiev heyetine yakın bir kaynak dün AFP’ye yaptığı açıklamada, “Süreç kolay değil; hâlâ formüller ve çözümler aranıyor” dedi.

Görüşmelere hâkim bir başka kaynak ise AFP’ye, “Amerikalılar, Moskova’ya gidebilmek için yürütülen müzakerelerde nihai maddelerin gerçekten netleşmesini istiyor” değerlendirmesinde bulundu.


İsrail Cumhurbaşkanı, Netanyahu'nun af talebine ilişkin konuştu: ‘Devletin çıkarlarını’ dikkate alacağız

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Binyamin Netanyahu (EPA)
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Binyamin Netanyahu (EPA)
TT

İsrail Cumhurbaşkanı, Netanyahu'nun af talebine ilişkin konuştu: ‘Devletin çıkarlarını’ dikkate alacağız

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Binyamin Netanyahu (EPA)
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Binyamin Netanyahu (EPA)

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog bugün yaptığı açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun af talebiyle ilgili olarak, “Sadece devletin çıkarlarını dikkate alacağız” dedi.

Netanyahu, yıllardır süren yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili davada af talebini dün Herzog'a resmi olarak iletti. Netanyahu, cezai yargılamanın İsrail'i yönetme yeteneğini engellediğini ve af kararının ülkenin çıkarlarına en uygun adım olacağını savundu.

İsrail'in kuruluşundan bu yana en uzun süre görev yapan başbakanı olan Netanyahu, rüşvet, dolandırıcılık ve güveni kötüye kullanma suçlamalarını uzun süredir reddediyor.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre avukatları, Cumhurbaşkanlığı Ofisi’ne gönderdikleri mektupta, Netanyahu'nun hukuki sürecin tam beraatle sonuçlanacağına halen inandığını belirtti.

Likud Partisi’nin yayınladığı kısa bir video açıklamasında Netanyahu, “Avukatlar bugün Cumhurbaşkanı’na af talebini ilettiler… Ülkenin çıkarlarını önemseyen herkesin bu adımı desteklemesini bekliyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un ofisi bugün erken saatlerde talebin alındığını doğruladı ve avukatların mektubunu yayınladı. Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump bu ay Herzog'a Netanyahu'yu affetmesini isteyen bir mektup gönderdi.