Yeni Zelanda'daki cami saldırılarının faili, olaydan 4 yıl önce hedef almak istediği yerleri paylaşmış

Yeni Zelanda'da 2019'da Nur ve Linwood camilerine düzenlenen ve 51 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısının failinin, saldırıdan 4 yıl önce ibadethaneler ve okullar gibi" yerlere saldırmak istediğine" dair paylaşımları ortaya çıktı

(AA)
(AA)
TT

Yeni Zelanda'daki cami saldırılarının faili, olaydan 4 yıl önce hedef almak istediği yerleri paylaşmış

(AA)
(AA)

Yeni Zelanda'da 2019'da Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine düzenlenen ve 51 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısının failinin, saldırıdan yaklaşık 4 yıl önce ibadethaneler ve okullar gibi "önemli yerlere saldırmak istediğine" dair paylaşımları ortaya çıktı.

"The Conversation" adlı yayın kuruluşu, saldırının faili Brenton Tarrant'ın, "4chan" adlı çevrim içi forumdaki gönderilerinin incelendiği bir rapor yayımladı.

Rapor kapsamında araştırmacılar, çevrim içi ortamların "tek başına hareket eden teröristlerin radikalleşmesindeki" rolünün Tarrant'a etkisini değerlendirdi.

Raporda, Tarrant'ın 2019'daki Christchurch saldırılarından yaklaşık 4 yıl önceki paylaşımlarında, ibadet alanları, okullar gibi "önemli yerlerde" farklı ırklardan kişilere "saldırmak istediğini" belirttiği ortaya koyuldu.

Tarrant'ın Mart ve Ağustos 2018'de yaptığı paylaşımlarda da Müslüman topluma olan "nefretine" ve "bir tür saldırı düzenleme" niyetinin arttığına ilişkin ifadelerin yer aldığı belirtilen raporda, teröristin, küçük yerleşim yerlerindeki camilere ve buralarda ibadet edenlere ilişkin "şiddet eylemlerini" değerlendirdiği kaydedildi.

Raporda, bir camiye saldırı tehdidi içeren bir paylaşıma, Tarrant'ın "Yakında." yanıtını verdiği aktarıldı.

Tarrant'ın söz konusu çevrim içi forumdaki anonim paylaşımlarında kimliğinin tespiti için gönderilerin tarih, saat ve konumunun incelendiği ifade edildi.

Yeni Zelanda Kraliyet Komisyonunun, bu terör saldırılarına ilişkin 2020'de yayımlanan raporunda, Tarrant'ın, "aşırı sağcı tartışma sitelerini" kullanmadığını söylediği aktarılmıştı. Ancak aynı raporda, saldırganın, "aşırı sağcı" tartışmaların yer aldığı "4chan ve 8chan" adlı forumları kullandığı ifade edilmişti.

51 kişinin öldüğü saldırıların üzerinden yaklaşık 5 yıl geçti

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki Nur ve Linwood camilerine 15 Mart 2019'da Brenton Tarrant adlı saldırgan tarafından cuma namazında terör saldırısı düzenlenmişti.

Saldırı öncesi Yeni Zelanda'nın Dunedin kentinde kiraladığı eve yerleşen ve buradaki poligonlarda atış talimi yaptığı ortaya çıkan Avustralyalı terörist Tarrant, iki camide namaz kılan Müslümanlara otomatik silahlarla saldırmıştı.

Saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 51 kişi hayatını kaybetmiş, 2'si Türk vatandaşı 49 kişi yaralanmıştı.

Saldırıyı sosyal medya hesabından canlı yayınlayan ve "beyaz ırkın üstünlüğünü" savunan aşırı sağcı terörist, saldırıdan hemen sonra polis tarafından yakalanmıştı.

Tarrant, 2020'de çıktığı Christchurch Yüksek Mahkemesinde, 51 cinayet, 40 ayrı cinayete teşebbüs ve bir terör suçundan hüküm giyerek şartlı tahliye olmaksızın müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Terör saldırısına sert tepki veren ve teröristin ismini hiç kullanmayan eski Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırıyı "Bugün Yeni Zelanda'nın en karanlık günlerinden biri" sözleriyle tanımlamıştı.

Bir sonraki cuma namazı ezanının devlet televizyonundan canlı okunmasını sağlayarak ülkedeki Müslümanlara destek veren Ardern liderliğindeki İşçi Partisi hükümeti, ülkede yarı otomatik askeri silahların yasaklanmasını sağlayan yasa çıkarmıştı.



Gazze’de Hıristiyanlar, Papa’yı andı: Istırabımızı derinden hissetmişti

Filistinli Hıristiyanlar, Gazze'deki Kutsal Aile Kilisesi'nde Papa için dualar okudu (Reuters)
Filistinli Hıristiyanlar, Gazze'deki Kutsal Aile Kilisesi'nde Papa için dualar okudu (Reuters)
TT

Gazze’de Hıristiyanlar, Papa’yı andı: Istırabımızı derinden hissetmişti

Filistinli Hıristiyanlar, Gazze'deki Kutsal Aile Kilisesi'nde Papa için dualar okudu (Reuters)
Filistinli Hıristiyanlar, Gazze'deki Kutsal Aile Kilisesi'nde Papa için dualar okudu (Reuters)

İsrail bombardımanı altındaki Gazze’de Hıristiyanlar, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis'in ardından yas tutuyor.

Gazze’deki Kutsal Aile Kilisesi’nin papazı Gabriel Romanelli, 7 Ekim 2023’te patlak veren savaşın başından beri Papa’nın her gün 20.00 civarı kiliseyi aradığını söylüyor.

CNN’in irtibata geçtiği Romanelli, çoğu gün yaklaşık 15 dakika süren telefon görüşmesinde Papa’nın, kilise yetkilileri ve ibadethaneye sığınan Filistinlilerle konuştuğunu belirtiyor.

Gazze’deki tek Katolik kilisesi olan Kutsal Aile Kilisesi’nin papazı, Francis’in kendilerine umut kaynağı olduğunu ifade ederek şunları söylüyor:

Bize babalık yaptı, çok yakın davrandı. Bir buçuk yılı aşkın süredir devam eden bu korkunç savaş boyunca bizi her aradığında barış çağrısında bulundu, tüm Gazze halkına hayır dualarını gönderdi.

Kilise ve Gazze Sağlık Bakanlığı’nın rakamlarına göre İsrail saldırıları sonucu Gazze’deki Katolik cemaatinden 20 Filistinli hayatını kaybetti. Gazze’de çoğu Ortodoks yaklaşık 1400 Hıristiyan var, Katoliklerin sayısıysa 135 civarında.

Francis, 20 Nisan’daki Paskalya Yortusu mesajında, Gazze’deki savaşın durdurulması taleplerini yineleyerek “Ateşkes ilan edin, rehineler serbest bırakılsın ve açlık çeken, barış dolu bir gelecek arzulayan insanlara yardım edilsin” demişti.

14 Şubat'ta Roma'daki Gemelli Hastanesi'ne kaldırılıp çift taraflı zatürre teşhisiyle 38 gün boyunca tedavi gören Papa Francis, 23 Mart'ta taburcu edilmişti. Doktorlarından Prof. Sergio Alfieri, Papa'nın hastanede yattığı dönemde iki kez ölümden döndüğünü açıklamıştı.

88 yaşındaki Arjantinli Papa, Paskalya’dan bir gün sonra 21 Nisan’da yaşamını yitirmişti. Vatikan ölüm nedeninin inme, koma ve geri döndürülemez kalp yetmezliği olduğunu açıklamıştı.

Guardian’ın irtibata geçtiği Gazze’deki Katolik cemaatinden 80 yaşındaki Bahiya Ayad, kiliseye Müslümanların da sığındığını, Papa’nın yardıma ihtiyaç duyan herkesle telefonda konuşmaya özen gösterdiğini söylüyor:

Acımızı ve ıstırabımızı derinden hissetti. Bize korkmamamızı söyledi. 'Sizinleyim ve sizin için savaşacağım, barış çağrısı yapacağım ve herkesten sizi güvende tutmasını isteyeceğim' dedi. Bize kendimize dikkat etmemizi, sabırlı olmamızı ve savaşın tıpkı daha önceki tüm savaşlar gibi sona ereceğini söyledi.

Papa Francis liderliğinde Vatikan, Filistin’in bağımsızlığını 2015’te tanımıştı.

Independent Türkçe, Guardian, CNN