Uçakta kalemli saldırı: "Mafya sandım, gözüne saplayarak öldürecektim"

Şüpheli, mağduru gözünden şişleyip beynine ulaşarak öldürmeye çalıştığını söyledi

Olay, uçak Las Vegas'a inmek üzereyken meydana geldi (AP)
Olay, uçak Las Vegas'a inmek üzereyken meydana geldi (AP)
TT

Uçakta kalemli saldırı: "Mafya sandım, gözüne saplayarak öldürecektim"

Olay, uçak Las Vegas'a inmek üzereyken meydana geldi (AP)
Olay, uçak Las Vegas'a inmek üzereyken meydana geldi (AP)

Uçuş sırasında kalem ve paket lastiğinden yapılmış derme çatma bir silahı başka bir yolcuya sapladığı iddia edilen adama tehlikeli bir silahla saldırmaktan yasal suçlama yöneltildi.

Mahkeme belgelerine göre Julio Alvares Lopez yetkililere, 24 Ocak'ta Seattle'dan Las Vegas'a giden Alaska Airlines uçuşu sırasında meydana gelen olayda niyetinin mağduru öldürmek olduğunu söyledi.

Uçaktaki koridorda Lopez'in karşısında oturan mağdurun, yeminli bir kolluk görevlisi olduğu tespit edildi.

Bir tanık, Lopez'in uçuş sırasında "kıpır kıpır" davranmaya başladığını söyledi. Belgelerde, inişten yaklaşık 30 dakika önce Lopez'in koltuğundan kalkarak tuvalete gittiği ve geri döndüğünde mağdura yumruk atıp vurmaya başladığı belirtiliyor.

Tanık ve mağdurun eşi, Lopez'e durması için bağırmış.

"Her yer kan içindeydi" diyen tanık, Lopez'in "kalem ve bant tomarı" gibi görünen bir şeyi düşürdüğünü iddia etti.

Mahkeme kayıtlarında, mağdurun eşinin de 7 yaşlarındaki küçük oğlunu korurken kavga sırasında darbe aldığı eklendi.

Uçuşun geri kalanında plastik kelepçelerle zapt edilen Lopez, uçak indiğinde Las Vegas Metropolitan Polis Departmanı tarafından gözaltına alındı.

Mahkeme belgelerine göre olaydan sonra yetkililere konuşan ve Birleşik Devletler'den sığınma talep ettiğini söyleyen Lopez, mafyanın son birkaç aydır kendisini takip ettiğini düşündüğünü belirtti.

Lopez yetkililere mağduru uçuştan önce hiç görmediğini ama kendisini takip ettiğini düşündüğünü ve onun kartelden olduğuna inandığını söyledi.

Kendisini paket lastiğine sarılı kalemlerle silahlandırdığını itiraf eden Lopez şöyle dedi:

Ona saldırıp öldürmeyi planlıyordum.

Ayrıca FBI ajanlarına mağduru öldürmeyi amaçladığını ve silahı uçuştan önce hazırladığını da itiraf etti. Mahkeme belgelerine göre Lopez, mağduru gözünden şişleyerek beynine ulaşmaya çalıştığını söyledi.

Alaska Airlines, NBC7'a yaptığı açıklamada olayın 604 sefer sayılı uçuşta, uçak Harry Reid Uluslararası Havalimanı'na doğru inişe geçtiği sırada meydana geldiğini belirtti.

Havayolu şirketi şu ifadeleri kullandı:

Uçak güvenli bir şekilde iniş yaptı ve kolluk kuvvetleri uçak kapıya ulaştıktan sonra bir yolcuyu gözaltına aldı. Mürettebatımıza olayı ele alırken sergilediği profesyonellikten dolayı müteşekkiriz.

Duruşmaya kadar gözaltında tutulacak şüphelinin, 1 Mart'ta mahkemeye çıkarılması planlanıyor.

The Independent yorum için Alaska Airlines'la temasa geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Independent Türkçe



Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
TT

Polis nezaretindeyken ölen Moritanyalı adamın ailesinden Fransız polisine suçlama

Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Fransız polisi (Arşiv- Reuters)

Fransa’da gözaltında iken geçen hafta hayatını kaybeden Moritanyalı bir adamın ailesi, Fransız polisinin ölümüne neden olduğunu iddia ederek bağımsız bir soruşturma talep etti. Ağabeyi İbrahim'in dün yaptığı açıklamaya göre 35 yaşındaki Hassan Diarra, çarşamba gecesi yaşadığı göçmen konaklama yerinin dışında kahve içerken polis memurlarıyla karşı karşıya geldi.

Paris'te pazar günü yaklaşık 1000 kişinin katıldığı anma töreninde bir polis memuru, "Geçimini sağlamak için Fransa'ya geldi ve şimdi sonsuza dek gitti" dedi.

Komşular tarafından çekilen ve sosyal medyada dolaşan bir videoda, bir polis memurunun yerde yatan bir adama yumruk attığı, diğer bir polis memurunun ise yanında durduğu görülüyor.

 Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre ailenin avukatı, ailenin polise "ölümle sonuçlanan kasıtlı şiddet" suçlamasıyla şikayette bulunduğunu bildirdi.

"Görgü tanıkları, tutuklama yerinde kan lekeleri gördüler" diye ekledi.

Savcılık, polis memurlarının Diarra'yı "esrar sararken gördükten" sonra ona yaklaştığını ve aranmayı reddetmesinin ardından gözaltına aldığını belirtti.

Kadın, adamın "yere düştüğünü ve iki polis memurunu da beraberinde yere serdiğini" belirtti ve memurlardan birinin onu etkisiz hale getirmek için elektroşok cihazı kullanıldığını söylediğini aktardı.

Diarra, polise direnmek, "sahte idari belgeler ve esrara benzeyen kahverengi bir madde" bulundurmak suçlamalarıyla gözaltına alındı.

Polis, kaşındaki yara nedeniyle hastaneye götürülmesini istedi, ancak adam bir bankta beklerken bilincini kaybetmiş gibi görünüyordu.

Bir polis memuru ve ardından acil müdahale ekibi onu hayata döndürmeye çalıştılar, ancak yaklaşık kırk dakika sonra öldüğü açıklandı.


Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump: Grönland'dan "Rus tehdidini" kaldırmanın zamanı geldi

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka'nın Grönland'dan "Rus tehdidini" ortadan kaldırmak için hiçbir şey yapamadığını belirterek, "Artık bunun zamanı geldi ve olacak" ifadesini kullandı.

Trump, Danimarka'nın özerk bölgesi olan Grönland'ın ülkesinin mülkiyetinde kalmasından daha azına razı olmayacağını defalarca vurguladı; ancak hem Danimarka hem de Grönland liderleri adanın satılık olmadığını ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bir parçası olmasını istemediklerini ısrarla belirtiyorlar.


Avrupa, Trump'ın Grönland'a yönelik tehditlerine karşı birleşti

Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
TT

Avrupa, Trump'ın Grönland'a yönelik tehditlerine karşı birleşti

Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)
Alman silahlı kuvvetleri mensupları, dün Nuuk Havalimanı'ndan (Grönland) Reykjavik'e (İzlanda) gidecek uçağa binmeye hazırlanıyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Danimarka'ya ait Grönland topraklarını ele geçirme emellerine karşı çıktıkları gerekçesiyle ek gümrük vergileriyle tehdit ettiği sekiz Avrupa ülkesi dün pozisyon birliğini dile getirdi.

İngiltere, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Hollanda, Norveç ve İsveç ortak bir açıklamada, "Gümrük vergisi tehditlerinin transatlantik ilişkileri zayıflattığını ve ciddi bir bozulma riski taşıdığını" belirterek, yanıtlarında "birleşik ve koordineli bir şekilde hareket etmeye devam edeceklerini" ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Trump'ın tehditlerine karşı kararlılıklarını vurgulayarak, ABD Başkanı'nın ek gümrük vergileri uygulama tehditlerini yerine getirmesi durumunda "AB'nin baskı karşıtı mekanizmasını harekete geçirme" olasılığını görüştüler.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Avrupa pazarlarına erişimi dondurmaya veya belirli yatırımları engellemeye olanak tanıyan bu mekanizma, Avrupa Birliği tarafından 2023 yılında onaylanmış ancak henüz kullanılmamıştır.