AB, Türkiye ve Hindistan üzerinden Rusya'ya 1 milyar euro ödedi

Türkiye'den üç rafinerinin ismi verildi

Hindistan'daki rafinerilerin işlediği petrolün yüzde 30'u doğrudan Avrupa'ya gönderiliyor (Reuters)
Hindistan'daki rafinerilerin işlediği petrolün yüzde 30'u doğrudan Avrupa'ya gönderiliyor (Reuters)
TT

AB, Türkiye ve Hindistan üzerinden Rusya'ya 1 milyar euro ödedi

Hindistan'daki rafinerilerin işlediği petrolün yüzde 30'u doğrudan Avrupa'ya gönderiliyor (Reuters)
Hindistan'daki rafinerilerin işlediği petrolün yüzde 30'u doğrudan Avrupa'ya gönderiliyor (Reuters)

Avrupa Birliği geçen yıl yaptırımlara rağmen Rusya'dan 1 milyar euroluk rafine yakıt ithal etti.

Sivil toplum örgütü Global Witness'in denizcilik verilerini inceleyerek elde ettiği sonuçlara göre AB, geçen yıl 35 milyon varil Rus yakıtı satın aldı.

AB yaptırımları Rusya'dan tüm petrol ithalatını yasaklasa da ülkeler halen yasal olarak rafine edilmiş yakıt satın alabiliyor. 

Rusya'dan alınan yakıtın Hindistan, Bulgaristan ve Türkiye ülkeler üzerinden Avrupa'ya gönderildiği öne sürüldü.

Araştırmaya göre Hindistan, Türkiye ve Bulgaristan'da bulunan 7 rafineri, Moskova'dan alınan ham petrolü işleyerek bunu AB ülkelerine sattı. Avrupa'ya giden rafine yakıtın üçte ikisinin Hindistan'daki rafineriler tarafından işlendiği öne sürüldü.

Geçen sene Hindistan'ın Rusya'dan ithal ettiği petrol bir önceki yıla oranla yüzde 140 artmıştı.

Raporda Türkiye'deki STAR Aliağa, Tüpraş Aliağa ve Tüpraş İzmit rafinerilerinin Rus petrolünü işleyerek Avrupa'ya satan rafineriler olduğu iddia edildi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Estonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Erki Kodar, "Rus rejimi ham petrolden üretilen petrol ürünlerini üçüncü ülkeler üzerinden AB'ye satarak dolaylı yoldan kâr etmeye devam ediyor" dedi.

Kodar, Brüksel'in yeni bir düzenlemeyle yabancı rafinerilerin Rus petrolüyle ilgili Avrupalı alıcıları bilgilendirmesini zorunlu tutması gerektiğini söyledi.

Ancak dizel fiyatlarında yaşanabilecek artış ve ekonomik resesyon beklentisinin Avrupa Birliği'ni bu tip bir adım atmaktan alıkoyduğu düşünülüyor.

Brüksel, 2022'de Ukrayna savaşının başlamasının ardından Rusya'dan petrol ithalatını yasaklamıştı. AB'yle birlikte hareket eden G7 ülkeleri de, Batılı nakliye ve sigorta hizmetlerini kullanan tüm alıcıların Rus petrolüne varil başına en fazla 60 dolar ödeyebileceği yönünde karar almıştı.

Mayısta, petrol yaptırımlarının üçüncü ülkeler aracılığıyla delindiği iddialarıyla ilgili bir açıklama yapan AB dış politika şefi Josep Borrell, "Hindistan'ın Rus petrolünü işleyerek elde ettiği yakıtın AB tarafından alınması sınırlayıcı tedbirlerimizin etkisini baltalıyor ve yaptırımları savuşturuyor" demişti.

Independent Türkçe



Trump, UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili belgelerin yayınlanması emrini verecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
TT

Trump, UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili belgelerin yayınlanması emrini verecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapıyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, federal kurumların UFO'lar ve uzaylı varlıklarla ilgili hükümet dosyalarını "tanımlamaya ve yayınlamaya" başlaması emrini vereceğini söyledi; bu, Amerikalıların on yıllardır talep ettiği bir adımdı.

Trump, Truth Social platformunda şunları yazdı: "Bu konunun yarattığı büyük ilgi göz önüne alındığında, Savunma Bakanı'ndan ve diğer ilgili bakanlık ve kurumlardan, uzaylı yaşamı, tanımlanamayan hava olayları ve uçan dairelerle ilgili hükümet dosyalarını belirleme ve yayınlama sürecini başlatmalarını isteyeceğim."

ABD Başkanı dün yaptığı açıklamada, selefi Barack Obama'nın bir podcast'te uzaylı varlıkların olduğundan rastgele bahsetmesiyle "gizli bilgileri" ifşa ettiğini iddia etmişti. Trump, Gürcistan gezisi sırasında Air Force One uçağında gazetecilere, "Konuşmayı sınırların dışına taşıdı... Bunu yapmamalıydı. Korkunç bir hata yaptı" dedi.

Cumartesi günü yayınlanan Brian Tyler Cohen ile yaptığı bir röportajda Obama'ya uzaylıların gerçek olup olmadığı soruldu. Obama şu yanıtı verdi: "Onlar gerçek ama ben onları görmedim ve 51. bölgede tutulmuyorlar. Büyük bir komplo olmadığı ve bunu Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'ndan gizlemedikleri sürece yeraltında bir tesis yok."

51.bölge, Nevada'da bulunan gizli bir Hava Kuvvetleri tesisidir ve bazıları burada uzaylı varlıkların kalıntıları ve düşmüş bir uzay gemisinin bulunduğunu tahmin etmektedir. Şerku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre 2013 yılında yayınlanan CIA arşivleri, buranın son derece gizli casus uçakları için bir test alanı olduğunu gösterdi.

Obama, pazar günü yaptığı bir paylaşımda, evrenin enginliği göz önüne alındığında uzaylı yaşamının olasılığının yüksek olduğunu belirterek, açıklamalarını netleştirdi. Ancak, aradaki muazzam mesafeler nedeniyle uzaylıların Dünya'yı ziyaret etme olasılığının düşük olduğunu ifade etti.

Perşembe günü, uzaylı yaşamına dair herhangi bir kanıt görüp görmediği sorulduğunda Trump, "Gerçek olup olmadıklarını bilmiyorum" diye yanıt vermişti.


İran’ndan Guterres'e: Askeri saldırıya maruz kalırsak kararlı bir şekilde karşılık vereceğiz

İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
TT

İran’ndan Guterres'e: Askeri saldırıya maruz kalırsak kararlı bir şekilde karşılık vereceğiz

İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)
İran güçleri Hürmüz Boğazı yakınlarında tatbikatta, (Reuters)

İran, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e yazdığı bir mektupta, askeri saldırıya maruz kalması halinde bölgedeki "düşman gücün" üslerini, tesislerini ve varlıklarını meşru hedefler olarak değerlendireceğini bildirdi.

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği, dün gönderdiği mektubunda, ABD Başkanı Donald Trump'ın İran hakkındaki açıklamalarının "askeri saldırı olasılığını çok gerçekçi bir şekilde gündeme getirdiğini" belirterek, İran'ın savaş istemediğini vurguladı. Mektupta, askeri saldırı durumunda İran'ın "kararlı bir şekilde" karşılık vereceği teyit edildi.


Danimarka, usulsüz kayıt nedeniyle İran bayraklı bir gemiyi alıkoydu

Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
TT

Danimarka, usulsüz kayıt nedeniyle İran bayraklı bir gemiyi alıkoydu

Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)
Danimarka polis memurları (AFP- Arşiv)

Danimarka denizcilik yetkilileri dün, ülkenin sularında demirlemiş olan İran bayraklı bir konteyner gemisinin, usulüne uygun olarak kayıtlı olmadığı gerekçesiyle alıkonulduğunu açıkladı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan verilere göre konteyner gemisinin adı "Nora" idi ve Komor Adaları bayrağı taşıyordu; ancak Danimarka yetkilileri Reuters'e e-posta yoluyla Komor Adaları'nın Kopenhag'a gemiyi kayıtlarında bulamadığını bildirdiğini söyledi.

Yetkililer, "Gemi, bayrak devleti Danimarka denizcilik yetkililerine tam olarak kayıtlı ve yetkilendirilmiş olduğuna dair kanıt sunana kadar alıkonulacaktır" diyerek, gemiyi serbest bırakmadan önce inceleyeceklerini belirterek, "Denetim, hava koşulları güvenli bir şekilde izin verdiğinde gerçekleştirilecek" ifadelerini kullandı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan verilere göre, "Noura" gemisi şu anda İran bayrağı altında seyrediyor.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre haberi ilk duyuran Danimarka televizyon kanalı TV2, geminin çarşamba günü bayrağını Komor Adaları'ndan İran'a değiştirdiğini belirtti. Reuters, değişikliğin ne zaman gerçekleştiğini bağımsız olarak doğrulayamadı.

Londra Borsası Grubu'ndan alınan veriler, "Nora" gemisinin, ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım listesinde yer alan ve daha önce "Cyrus" adıyla anılan bir konteyner gemisiyle aynı Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) numarasına sahip olduğunu gösteriyor.

IMO numaraları, isim veya bayrak değişikliklerinden bağımsız olarak değişmeden kalan kalıcı gemi tanımlayıcılarıdır.

Cyrus, ABD Yabancı Varlık Kontrol Ofisi'nin İran yaptırım programı kapsamında belirlenmiş olup, Londra Borsası Grubu'ndan elde edilen veriler, şirketin Argon Shipping ve Rail Shipping ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.

Reuters, Argon Shipping ve Rail Shipping şirketlerine yorum almak için ulaşamadı.

TV2, geminin son 25 gündür limanda demirli ve kullanılmadan beklediğini bildirdi.