Florida'da silah satın alma yaşını 18'e indiren tasarı kabul edildi

Demokrat bir eyalet temsilcisi "Florida yurttaşlarına onları koruyacağımızı söylemiştik. Yazıklar olsun bize" dedi

5 Temmuz 2023'te çekilmiş bu fotoğrafta, Florida'nın Parkland kentindeki Marjory Stoneman Douglas Lisesi civarındaki çitte "MSD GÜÇLÜ!" yazdığı görülüyor (AP)
5 Temmuz 2023'te çekilmiş bu fotoğrafta, Florida'nın Parkland kentindeki Marjory Stoneman Douglas Lisesi civarındaki çitte "MSD GÜÇLÜ!" yazdığı görülüyor (AP)
TT

Florida'da silah satın alma yaşını 18'e indiren tasarı kabul edildi

5 Temmuz 2023'te çekilmiş bu fotoğrafta, Florida'nın Parkland kentindeki Marjory Stoneman Douglas Lisesi civarındaki çitte "MSD GÜÇLÜ!" yazdığı görülüyor (AP)
5 Temmuz 2023'te çekilmiş bu fotoğrafta, Florida'nın Parkland kentindeki Marjory Stoneman Douglas Lisesi civarındaki çitte "MSD GÜÇLÜ!" yazdığı görülüyor (AP)

ABD'nin Florida eyaletinde Temsilciler Meclisi, daha önceki asgari yaş olan 21'i düşürerek 18 yaşındakilerin ateşli silah satın almasına izin veren bir yasa tasarısını kabul etti.

Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi, 18 yaşındakilerin tüfek ve av tüfeği satın almasına izin veren tartışmalı tasarıyı 1 Mart'ta 35'e karşılık 76 oyla kabul etti. Eyalet Senatosu henüz tasarıyı oylamadı.

Silah güvenliği grubu Everytown'a göre, federal yasa bir kişinin lisanslı bir ateşli silah satıcısından tabanca satın alabilmesi için en az 21 yaşında olmasını zorunlu kılıyor, saldırı silahları da dahil uzun namlulu silah satın alabilmesi için yalnızca 18 yaşında olmasını gerektiriyor.

Yeni yasa tasarısının karşıtları, 19 yaşındaki bir gencin Marjory Stoneman Douglas Lisesi'ne ateş açarak 17 kişiyi öldürdüğü ve 17 kişiyi de yaraladığı 2018 Parkland saldırısına atıfta bulundu.

Demokrat eyalet temsilcisi Robin Bartleman, silah satın alma yaşını 21'e çıkaran 2018 tarihli yasayı (okul saldırısından kısa süre sonra) "geri çekme" kararı üzerine "Yazıklar olsun bize" diyerek meslektaşlarını eleştirdi.

"Florida yurttaşlarına onları koruyacağımızı söylemiştik" diye ekledi.

İnanılmaz!!! Florida Temsilciler Meclisi, Marjory Stoneman Douglas Yasası'nı - iki partili sağduyulu silah yasasını - ortadan kaldırmak için oy kullandı. Utanç verici! Tutulmayan sözler!

2023'te federal bir temyiz mahkemesi eyalet yasasını onaylayarak Ulusal Tüfek Derneği'nin (National Rifle Association/NRA) itirazını engellemişti.

Cumhuriyetçi Eyalet Temsilcisi Bobby Payne, sunduğu tasarının İkinci Anayasa Değişikliği'nde belirtilen hakları desteklediğini savundu:

Okullarımız için endişelenmiyorum. Florida'da okullarımız güvende... Beni endişelendiren benim çocuklarımın, torunlarımın ve sizin çocuklarınızın haklarını kısıtladığımız için kendilerini savunamamaları.

Yasa kabul edilirse 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek.

Independent Türkçe



Maduro, Trump ile "dostça" bir görüşme gerçekleştirdiğini doğruladı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)
TT

Maduro, Trump ile "dostça" bir görüşme gerçekleştirdiğini doğruladı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, iki ülke arasındaki krizin ardından ABD'li mevkidaşı Donald Trump ile "dostça" bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini doğruladı.

Maduro, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile görüştüm," dedi. "Görüşmenin saygılı, hatta dostça olduğunu söyleyebilirim." Maduro, "Daha da ileri gideceğim... Eğer bu davet, eyaletler arası, ülkeler arası saygılı bir diyaloğa doğru adımlar attığımız anlamına geliyorsa, diyaloğa ve diplomasiye hoş geldiniz, çünkü her zaman barış için çabalayacağız" ifadelerini kullandı.

Trump, pazar günü basında geniş yer bulan telefon görüşmesinin gerçekleştiğini kabul etti. Air Force One'dan konuşan ABD Başkanı, "İyi ya da kötü geçtiğini söyleyemem. Sadece bir telefon görüşmesiydi" dedi. Bu görüşme, ABD'nin Karayipler'de önemli bir askeri yığınak yapması, uyuşturucu kaçakçılığı yaptığından şüphelenilen gemilere hava saldırıları düzenlemesi ve Venezuela topraklarına yönelik olası saldırılar konusunda uyarılarda bulunmasıyla, Venezuela üzerindeki baskısını artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

Maduro dün, "Yaklaşık on gün önce Beyaz Saray'dan Miraflores Sarayı'nı aradılar ve Başkan Donald Trump ile bir telefon görüşmesi yaptım. Tüm dünya bunu konuştu" dedi. "Dışişleri bakanı olarak geçirdiğim altı yıl boyunca diplomatik temkinli olmayı öğrendim. Temkinli olmayı severim, mikrofonlar aracılığıyla diplomasiyi sevmem. Önemli şeyler olduğunda, bitene kadar sessizce yapılmalı."

Donald Trump, Venezuela'yı ABD pazarını istila eden bir uyuşturucu kaçakçılığı operasyonu yürütmekle suçluyor. Karakas ise bunu reddederek, Washington'un asıl amacının rejim değişikliği yapmak ve Venezuela'nın petrol rezervlerinin kontrolünü ele geçirmek olduğunu söylüyor.


Witkoff, bugün Florida'da Ukraynalı müzakereci Umerov ile bir araya gelecek

Ukrayna heyetinin başkanı Rustem Umerov (Arşiv- EPA)
Ukrayna heyetinin başkanı Rustem Umerov (Arşiv- EPA)
TT

Witkoff, bugün Florida'da Ukraynalı müzakereci Umerov ile bir araya gelecek

Ukrayna heyetinin başkanı Rustem Umerov (Arşiv- EPA)
Ukrayna heyetinin başkanı Rustem Umerov (Arşiv- EPA)

ABD Başkanı Donald Trump'ın özel temsilcisi Steve Wittkoff ve damadı Jared Kushner, salı günü Moskova'da Vladimir Putin ile yaptıkları görüşmenin ardından bugün Florida'da Ukraynalı müzakereci Rustem Umerov ile bir araya gelecek.

Miami bölgesinde düzenlenecek görüşme, ABD Başkanı Donald Trump'ın dün Rus mevkidaşının Ukrayna'daki "savaşı bitirmek" istediğini söylemesinin ardından gerçekleşiyor.


ABD, Ortadoğu’ya ilk kamikaze İHA filosunu konuşlandırdı

Amerikan yapımı Lucas İHA'ları (ABD Merkez Komutanlığı)
Amerikan yapımı Lucas İHA'ları (ABD Merkez Komutanlığı)
TT

ABD, Ortadoğu’ya ilk kamikaze İHA filosunu konuşlandırdı

Amerikan yapımı Lucas İHA'ları (ABD Merkez Komutanlığı)
Amerikan yapımı Lucas İHA'ları (ABD Merkez Komutanlığı)

ABD ordusu, bugün (Çarşamba), Ortadoğu’da konuşlandırılacak ilk tek yönlü saldırı tipi (kamikaze) insansız hava araçları (İHA) filosu için yeni bir görev gücü oluşturduğunu açıkladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Savunma Bakanı Pete Hegseth’in dört ay önce düşük maliyetli ve hızlı temin edilebilen İHA teknolojilerinin edinilmesi ve konuşlandırılmasını hızlandırma talimatının ardından Scorpion Strike (TFSS- Akrep Sokması) adlı görev gücünü hayata geçirdi.

CENTCOM’a göre bu görev gücü, sahadaki birliklere hızlı şekilde düşük maliyetli ve etkili saldırı İHA kapasitesi sağlamak amacıyla tasarlandı. Yeni görev gücü, Ortadoğu’da konuşlu olan “FLM–136 Lucas” tipi düşük maliyetli saldırı İHA’lardan oluşan bir filoyu şimdiden kurmuş durumda.

Lucas İHA’ları geniş menzile sahip ve otonom çalışacak şekilde tasarlandı. Fırlatma yöntemleri arasında “mancınık/katapolt”, roket destekli kalkış, yer sistemleri ve mobil platformlar bulunuyor.

CENTCOM Komutanı Amiral Brad Cooper, “Bu yeni görev gücü, yeniliği caydırıcılık unsuru olarak kullanmamızı sağlıyor. Müttefiklerimizi gelişmiş İHA yetenekleriyle donatmak, Amerikan askeri gücünü ve yeniliğini ön plana çıkarıyor, kötü niyetli aktörleri caydırıyor” dedi.

ABD basınına göre FLM-136 İHA’sı, İran’ın yaygın olarak kullandığı “Shahd 136” İHA’larını model alıyor. İran ve desteklediği milisler, bu İHA’larla ABD güçlerini ve ticari gemileri hedef aldı; Rusya ise aynı modeli Ukrayna’daki şehir ve birliklere saldırılarda kullandı.

Bu adım, İran’ın ABD’ye ait imha edilmiş İHA’ları taklit edip yeniden mühendislik yoluyla kendi versiyonlarını üretme taktiğini andırıyor. ABD’ye ait “RQ-170 Sentinel” gibi İHA’lar bu yöntemle kopyalanmıştı.

Yeni “FLM-136” İHA’sı tamamen otonom kontrol özellikli olup, insan müdahalesine neredeyse gerek duymuyor. Hedefe yönlendirme için sensörler ve yapay zekâdan yararlanıyor ve yaklaşık 6 saat boyunca uçabiliyor.

ABD’nin Ortadoğu’ya saldırı tipi İHA filosu konuşlandırması, yaklaşık iki yıl önce üç Amerikan askerinin, Ürdün’ün kuzeydoğusundaki bir üsse İran yapımı bir saldırı İHA’sı ile düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından geldi.

ABD ordusu, mali yıl 2026 sonunda tüm birimlerin küçük, tek yönlü saldırı İHA’larıyla donatılmasını hedefliyor.