Sırbistan'da muhalefetin aylar süren isyanı sonuç verdi: Belgrad'da seçimler yenilenecek

"Kendi zararımıza bir karar verdik ama korkmuyoruz"

Belgrad kent meclisinin kurulması için cumartesi son gündü (Reuters)
Belgrad kent meclisinin kurulması için cumartesi son gündü (Reuters)
TT

Sırbistan'da muhalefetin aylar süren isyanı sonuç verdi: Belgrad'da seçimler yenilenecek

Belgrad kent meclisinin kurulması için cumartesi son gündü (Reuters)
Belgrad kent meclisinin kurulması için cumartesi son gündü (Reuters)

Sırbistan'da aralıkta yapılan tartışmalı yerel ve genel seçimlerin Belgrad ayağı yenilenecek.

Seçimlerin ardından muhalefet partileri, hile iddialarıyla sokağa çıkmış ve gösteriler haftalarca devam etmişti.

Belgrad Belediyesi Başkanvekili ve iktidardaki Sırp İlerleme Partisi'nin (SNS) genel başkan yardımcısı Aleksandar Sapic, cumartesi günü gerçekleştirilen parti toplantısının ardından konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Belgrad'da seçimlerin yenileneceğini açıklayan Sapic, "Meşruiyet çıtasını yükseltiyoruz. Kendi zararımıza bir karar verdik ama korkmuyoruz" diye konuştu.

Sapic yenilenecek seçimlerin tarihini açıklamadı ancak partisinin seçim kampanyasına başladığını söyledi.

Belgrad'da yenilenecek seçimin ülke tarihinin en önemli olaylarından biri olduğunu söyleyen Sapic, "Bu bir referandum. Çünkü seçim, Sırbistan'ı savunanlarla, en önemli milli konuları bir dakikada çözmeye hazır olanlar arasında yapılacak" ifadelerini kullandı.

Muhalefetteki Şiddete Karşı Sırbistan (SPN) ittifakının adayı olan Dobrica Veselinovic ise, "Seçimlerin yenilenmesi, hileyi kaydeden ve fotoğraflayan vatandaşların, gözlemcilerin ve sivil toplumun bir zaferi. Bir sonraki adım, seçim koşullarını iyileştirmek için ortak mücadele" diye konuştu.

Resmi sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in liderlik ettiği SNS, milletvekili seçimlerinde oyların yüzde 46,75'ini almayı başarmış, muhalefet ittifakı SPN ise yüzde 23,66'da kalmıştı.

Belgrad'daki yerel meclis seçimlerindeyse her iki taraf da çoğunluğu elde edememişti. Kentte SNS yüzde 39,93, SNP ise yüzde 35,39 oranında oy aldı.

Seçimlerin sonuçlanmasının ardından sokağa çıkan muhalefet, oylama sürecinde oy satın alma ve sahte oy kullanılması gibi ihlaller yaşandığını öne sürmüştü. Hükümetin, ülkenin başka bölgelerinden seçmenler getirerek başkentte oy kullandırdığı iddiaları da gündeme gelmişti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri de seçimlerin Vucic tarafından domine edildiğini ve iktidar partisinin sistemsel avantajlarını kullanarak adil olmayan koşullar yarattığını raporlamıştı.

Sırp yetkililerse, muhalefetin seçimlere hile karıştığı iddialarını reddediyor.

Independent Türkçe, RT, Euractiv



ABD'de bir ilk: Colorado saldırganının ailesi sınır dışı edilecek

Soliman'ın, saldırıyı gerçekleştirmek için kızının liseden mezun olmasını beklediğini ifadesinde söylediği bildiriliyor (Lisa Turnquist/AP)
Soliman'ın, saldırıyı gerçekleştirmek için kızının liseden mezun olmasını beklediğini ifadesinde söylediği bildiriliyor (Lisa Turnquist/AP)
TT

ABD'de bir ilk: Colorado saldırganının ailesi sınır dışı edilecek

Soliman'ın, saldırıyı gerçekleştirmek için kızının liseden mezun olmasını beklediğini ifadesinde söylediği bildiriliyor (Lisa Turnquist/AP)
Soliman'ın, saldırıyı gerçekleştirmek için kızının liseden mezun olmasını beklediğini ifadesinde söylediği bildiriliyor (Lisa Turnquist/AP)

ABD'nin Colorado eyaletinde İsrailli rehineler için yapılan eyleme saldıran kişinin ailesi gözaltına alındı. 

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem ve Beyaz Saray sosyal medyada yaptıkları açıklamalarda, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin (ICE) Mohamed Sabry Soliman'ın eşi ve 5 çocuğunu da soruşturma kapsamına aldığını ve saldırıyla bağlantılı olup olmadıklarının araştırıldığını açıkladı.

Beyaz Saray, X'te yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

SON DAKİKA: Yahudi Amerikalılara yangın bombasıyla düzenlenen antisemitik saldırının şüphelisi olan kaçak yabancı Mohamed Soliman'ın eşi ve 5 çocuğu yakalandı ve hızlı bir şekilde sınır dışı edilmek üzere şimdi ICE gözetimi altındalar.

BU AKŞAM KADAR ERKEN BİR VAKİTTE BİLE SINIR DIŞI EDİLEBİLİRLER.

İç Güvenlik Bakanlığı sözcülerinden Tricia McLaughlin de ailenin turist vizelerinin iptal edildiğini duyurdu. 

Washington Post'a konuşan hukukçular, göçmenlerin hakim görmeden sınır dışı edilmesini öngören mekanizmanın 1996'da yaratıldığını belirtirken bu işlemin ne kadar yasal olduğunu da sorguladı. 

Tecrübeli hukukçu Derege Demissie, "Bu normal değil. Suçla ilişkilendirilen bir kişinin yakını ya da akrabalarının herhangi bir suç eylemiyle ilişkilendirilmedikleri halde ICE tarafından hedef alındığı bir başka örnek hatırlamıyorum" dedi. 

ABD merkezli düşünce kuruluşlarından Cato Institute'ten Alex Nowrasteh de "Bir teröristin akrabası olmak, özgür bir ülkede suç değildir ve öyle görülemez" ifadesini kullandı.

Colorado'daki Boulder kentinde pazar günü İsrailli rehineler için yapılan eyleme düzenlenen saldırı dünyada ses getirmişti. 

"Özgür Filistin" diye bağıran Mohamed Sabry Soliman, göstericilere yanıcı maddeler fırlatmıştı. 

Yaklaşık 20 kişilik gösterici grubundan 12 kişi yaralandı.

Polis, hazırladığı 18 molotofkokteylinden yalnızca ikisini fırlatan Soliman'ın daha önce hiç kimseye böylesi bir zarar vermediği için korkup çekindiğini bildirdi.

45 yaşındaki şüpheli olay yerinde direnmeden gözaltına alınırken FBI "terör soruşturması" başlattı. 

Beyaz Saray, Soliman'ın turist vizesinin süresi dolmasına rağmen ABD'yi terk etmediğini açıklayarak onun için "kaçak yabancı" dedi. 

Cinayete teşebbüs ve nefret suçu suçlamalarıyla tutuklanan Soliman'ın sorgusunda, Mısır'da doğup 17 yıl boyunca Kuveyt'te yaşadıktan sonra 2022'de ailesiyle birlikte ABD'ye geldiğini ve bir yıldır bu saldırıyı planladığını itiraf ettiği bildiriliyor.

Soliman, eşi ya da çocuklarının bu planlardan haberi olmadığını da söylemiş. 

2023'ten beri Uber şoförlüğü yapan Soliman ya da ailesinin iltica başvurusunda bulunup bulunmadığı bilinmiyor. Mülteci adaylığı, sınır dışı edilmelerini güçleştirebilecek bir etken.

Independent Türkçe, Washington Post, AP