Hindistan'da İspanyol turistin toplu tecavüze uğramasına tepkiler sürüyor

AA
AA
TT

Hindistan'da İspanyol turistin toplu tecavüze uğramasına tepkiler sürüyor

AA
AA

Hindistan'da İspanyol turiste tecavüz eden 7 kişiden 3'ü gözaltına alınırken, olaya yönelik tepkiler devam ediyor.

Hindustan Times'ın haberine göre, Jharkhand eyaletindeki Dumka bölgesinde görev yapan Başkomiser Pitambar Singh Kherwar, sosyal medyada yoğun etkileşim ve tepki alan olaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Motosikletle dünya turuna çıkan turist çiftin, olayın yaşandığı 1 Mart gecesini Dumka'da kurdukları çadırda geçirdiklerini belirten Kherwar, darbedilen çiftin bölgede devriye gezen polis memurlarınca bulunduğunu söyledi.

Kherwar, çiftin polis tarafından hastaneye götürüldüğünü ve yapılan testler sonucu doktorların kadının tecavüze uğradığını doğruladığını aktardı.

Jharkhand Polisi, yaptığı açıklamada, darp ve toplu tecavüzle suçlanan 7 kişiden 3'ünün gözaltına alındığını, kalan 4 kişinin arandığını bildirdi.

Polis yetkilileri, çiftin İspanya pasaportuyla Hindistan'a geldiğini, Brezilya vatandaşı olmaları dolayısıyla iki ülkenin elçilikleriyle iletişime geçilerek bilgilendirme yapıldığını kaydetti.

Brezilya'nın Yeni Delhi Büyükelçiliğince BBC'ye yapılan açıklamada, çiftin "ciddi bir suçun kurbanı oldukları" belirtildi.

İspanya'nın Yeni Delhi Büyükelçiliğince de X sosyal medya platformundan yapılan paylaşımda, "Dünyanın her yerinde kadınlara yönelik şiddeti sona erdirmek için birlik olmalıyız." ifadesine yer verildi.

Çiftin İspanyol televizyonuna demeci

Çift, 2 Mart'ta İspanyol televizyonu Antena 3'e demeç verdi.

7 kişilik grubun kendisine tecavüz ettiğini ifade eden İspanyol turist, grubun eşine defalarca vurduğunu söyledi.

İspanyol turist, Instagram'dan yaptığı paylaşımda, yüzündeki morlukları göstererek, "Yüzüm böyle görünüyor ama canımı en çok acıtan şey bu değil. Öleceğimi sanmıştım." dedi.

Turistin eşi de başka paylaşımda, "Ağzım mahvoldu ama eşim benden daha kötü durumda." ifadesini kullandı.

Hindistan'da 2012'de Delhi'de bir otobüste, genç bir kadının toplu tecavüze uğrayıp öldürülmesinin ardından ülke genelinde büyük çaplı protestolar düzenlenmişti. Protestolar kapsamında ülkede artan tecavüz ve cinsel saldırı vakalarına tepki gösterilmişti.

Hindistan Ulusal Suç Kayıt Bürosunun verilerine göre, 2022'de günde ortalama 86 vaka olmak üzere toplam 31 bin 516 tecavüz vakası bildirilmişti.



ABD’den Batı Şeria’yı istikrarsızlaştıracak adım

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı bini geçti (Reuters)
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı bini geçti (Reuters)
TT

ABD’den Batı Şeria’yı istikrarsızlaştıracak adım

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı bini geçti (Reuters)
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı bini geçti (Reuters)

ABD, İsrail ve Filistin Ulusal Yönetimi arasında güvenlik koordinasyonunu sağlayan birimi kapatmayı planlıyor.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Axios’a konuşan yetkililer, İsrail ve Filistin Ulusal Yönetimi arasındaki güvenlik koordinasyonunun güçlendirilmesini sağlayan Kudüs’teki ABD Güvenlik Koordinatörlüğü (USCC) ofisinin kapatılacağını söylüyor. 2005’te açılan USSC ofisi özellikle Batı Şeria’daki güvenlik kuvvetlerinin eğitimi ve reformunda önemli bir rol oynamıştı.

Kaynaklar, USSC’nin başındaki Korgeneral Michael Fenzel’e görevine son verileceğinin bildirildiği mesajın geçen hafta iletildiğini belirtiyor.

Bunun siyasi bir karar olmadığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın bütçe kesintisi ve yeniden yapılandırma planlarının bir parçası olduğu ifade ediliyor.

USSC, İsrail ve Filistin Ulusal Yönetimi'ndeki siyasi ve askeri yetkililer arasında koordinasyonu mümkün kılarak güvenlik krizlerinin önlenmesini ve kontrol altına alınmasını sağlıyor.

Haberde, Gazze savaşı sürerken USSC’nin kapatılmasının Batı Şeria’da istikrarsızlığı artırabileceğine dikkat çekiliyor.

USSC Direktörü Fenzel, hem Dışişleri Bakanı Marco Rubio’ya hem de Genelkurmay Başkanı Dan Caine’e bağlı çalışıyor. Ofis, ABD, İsrail ve Filistin Ulusal Yönetimi’ndeki üst düzey askeri ve siyasi kademelere doğrudan erişime sahip. Fenzel ayrıca Batı Şeria’da yaşananlarla ilgili Washington yönetimini bilgilendiren en üst düzey ABD’li yetkili.

Haberde, Gazze savaşı sonrası dönemde Hamas yerine bölgenin güvenliğini üstlenecek Filistinli bir gücün kurulmasında USSC’nin önemli rol oynayabileceği yazılıyor. Kaynaklar, Kudüs’teki ofisin kapatılmasına yönelik henüz resmi bir karar alınmadığını aktarıyor.

Demokrat Senatör Jon Ossof, Rubio’nun USSC’yi kapatma planına tepki göstererek, “yoğun çatışmaların yaşandığı bir dönemde büyük öneme sahip bu ofisin kapatılmasının hata” olduğunu belirtti.

ABD-İsrail-Filistin hattında son durum 

Gazze Şeridi, 1996-2006'da Filistin Ulusal Yönetimi'ne bağlıydı. Ancak Hamas, 2006'da yapılan seçimlerde, Fetih'i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmış, Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı. Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 2007'de patlak veren çatışmalarda, Hamas bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.

19 Ocak 2024’te yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 2 Mart'ta sona ermişti. İsrail, 1700'den fazla Filistinli mahkumu salıvermiş, Hamas da 8’i ölü 33 İsrailli ve 5 Taylandlı rehineyi serbest bırakmıştı.

Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı için ikinci aşamaya geçilememişti. Tel Aviv yönetimi, 2 Mart'ta Gazze Şeridi'ne her türlü insani yardım malzemesinin girişini durdurmuş, 9 Mart'ta da bölgeye elektrik tedarikini kesmişti. Bunların ardından İsrail ordusu, 18 Mart’ta ateşkes sürecini bozarak Gazze’ye saldırıları yeniden başlatmıştı.

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti.

Independent Türkçe, Axios, Times of Israel