İsrail, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde liman satın almaya çalışıyor

İsrail'in, Hayfa Limanı'nın hedef alınması ihtimaline karşın, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden bir liman satın alma çalışması yürüttüğü belirtildi.

AA
AA
TT

İsrail, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde liman satın almaya çalışıyor

AA
AA

İsrail'in, Hayfa Limanı'nın hedef alınması ihtimaline karşın, ülkeye gelen ithalatın korunması ve ABD'nin Gazze kıyısında kurmayı planladığı limana ulaşmadan önce malların inceleneceği bir kontrol noktası görevi görecek bir liman olması için Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden bir liman satın alma çalışması yürüttüğü belirtildi. 

Yediot Ahronot gazetesine göre, İsrail Limanları Şirketi Başkanı Yitzhak Uzi başkanlığında bir heyet, İsrail’den Kıbrıs Rum Kesimi’ne gitti. 

Haberde, Hayfa Limanı’ndan bir güvenlik tehdidi olması durumunda, İsrail’in mal ithalatını korumasının önemine dikkat çekilerek, Rum Kesimi'nden alınması muhtemel limanın ABD’nin Gazze sahiline kuracak olduğu limana ulaşmadan önce gelecek malların teftişi için bir kontrol noktası olacağının altı çizildi. 

Söz konusu girişimin, deniz lojistik hizmetlerindeki zorluklar ve ulusal güvenlik senaryolarına karşılık ülkeye ithalat için deniz yollarından çözümler bulunması amacıyla yapıldığı vurgulandı. 

Böyle bir satın alma maliyetinin yaklaşık 140 milyon dolar olarak planlandığına işaret edilen haberde, Kıbrıslı Rumların da bu teklife sıcak baktıkları kaydedildi.

Girişimin henüz ilk aşamada olduğu, müzakerelerin ileri düzeye ulaşması ve konunun kapsamlı incelenmesinin ardından Ulusal Güvenlik Konseyi’ne konunun sunulacağı aktarıldı.

Haberde, İsrail’in savaş sonrasında Gazze’nin imarı için bu limandan istifade edeceği ifade edildi. 

Öte yandan söz konusu liman satın alma girişiminin yalnızca Gazze’deki durumla ilişkili olmadığı ancak, kuzeyden Hizbullah’ın Hayfa Limanı’nı hedef almasının muhtemel olduğuna vurgu yapıldı. Böyle bir durumda, yük gemilerinin İsrail’e gelecek malları Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki limandan ülkenin güneyindeki Eşdod ya da Eilat limanlarından birine taşıyacağı vurgulandı. 

Ayrıca, Hint Avrupa Ekonomi Koridoru Projesine işaret edilen haberde, bu durumda Hindistan’dan gelecek malların, İsrail limanlarından Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki muhtemel İsrail limanına ve oradan da Avrupa’ya taşınmasının söz konusu olacağına ilişkin ihtimallerin düşünüldüğü kaydedildi. 

İsrail Ulaştırma Bakanlığı geçen cumartesi günü, Limanlar Şirketi Başkanı Başkanlığında bir heyetin adadaki limanlardan birini satın almak üzere araştırma yapmak için pazartesi günü Kıbrıs Rum Kesimi’ne gideceğini duyurmuştu.



İran'daki telefon numaralarını arayanlar tuhaf bir mesaj duyuyor

İran'da 62 saat süren kesintinin ardından internet hizmeti cumartesi günü yeniden ülke genelinde sağlanmaya başladı (AFP)
İran'da 62 saat süren kesintinin ardından internet hizmeti cumartesi günü yeniden ülke genelinde sağlanmaya başladı (AFP)
TT

İran'daki telefon numaralarını arayanlar tuhaf bir mesaj duyuyor

İran'da 62 saat süren kesintinin ardından internet hizmeti cumartesi günü yeniden ülke genelinde sağlanmaya başladı (AFP)
İran'da 62 saat süren kesintinin ardından internet hizmeti cumartesi günü yeniden ülke genelinde sağlanmaya başladı (AFP)

İsrail'in hamlelerinin ardından ABD'nin de saldırısına uğrayan İran'da yaşayanları arayanlar, sıradışı sesli mesajlarla karşılaşıyor. 

Robotik bir ses, "Merhaba, dinlemeye vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Hayat beklenmedik sürprizlerle dolu ve bu sürprizler bize bazen neşe getirirken bazen de bizi zorluyor. Önemli olan bu zorlukları aşmamızı sağlayacak gücü, içimizde keşfetmek" dedikten sonra şöyle devam ediyor:

Gözlerini kapat ve kendini huzur ve mutluluk veren bir yerde hayal et. Belki huzurlu bir ormanda yaprakların hışırdamasını ve kuşların cıvıltısını dinlerken yürüyorsun. Ya da deniz kenarında kuma vuran dalgaların sesini duyuyorsun.

Konuyu haberleştiren CNN, çarşamba ve perşembe İran'daki cep telefonlarına yapılan aramalarda çoğunlukla bu kaydın denk geldiğini belirtti.

Bazen farklı sesli mesajlar duyulsa da en yaygınının bu olduğu haberde bildirildi. 

Uygulama dışı aramalarda bu mesajlara rastlandığı aktarılırken çarşamba günü ülke çapında uygulanan internet kısıtlamasının ardından WhatsApp gibi uygulamaların çalışmadığı hatırlatıldı. 

Küresel internet erişimini takip eden Birleşik Krallık merkezli NetBlocks'un kurucusu Alp Toker, İran yönetiminin ülkedeki iletişimi sınırlamaya çalışırken bu yola başvurduğunu savundu.

Toker, dünyanın başka yerlerinde de internet kesildiğinde böyle mesajların duyulduğunu Amerikan medya kuruluşuna söyledi:

Bazen yaz tatili reklamı duyuluyor bazen de başka bir saçmalık...

CNN, adını vermek istemeyen bir başka uzmanınsa bu mesajlardan Tahran'ın sorumlu olmayabileceğini söylediğini aktardı.

AP haber ajansının görüşlerine başvurduğu 5 uzmandan dördü İran'ı, biriyse İsrail'i işaret etti. 

Hatta sızarak psikolojik operasyon yürüttüğünden şüphelenilen İsrail ya da İran'dan konuya dair bir açıklama henüz gelmedi. 

Independent Türkçe, CNN, AP