Askere gitmemek için kendini aç bırakan Koreliye hapis cezası verildi

Mahkeme, adamın eylemlerinin ülkenin Askerlik Hizmeti Kanunu'nu ihlal ettiğini belirtti

AP
AP
TT

Askere gitmemek için kendini aç bırakan Koreliye hapis cezası verildi

AP
AP

Güney Kore'de mahkeme, zorunlu askerlik hizmetinden kaçmak için kendini kasten aç bırakan adama iki yıl ertelenmiş hapis cezası verdi.

Gwangju bölge mahkemesi, kimliği açıklanmayan 22 yaşındaki adamın eylemlerinin, tüm sağlıklı erkeklerin orduda en az 18 ay hizmet etmesini gerektiren Askerlik Hizmeti Kanunu'nu ihlal ettiğine karar verdi.

Sanık Ocak 2021'de 54 kg ağırlığındaydı ancak zorunlu askerlik hizmetinden kaçınmak amacıyla kendini aç bırakarak kilosunu 49,7 kg'a düşürdü ve Şubat 2022'ye kadar 50,4 kg ağırlığını korudu.

Mahkemeye adamın yiyecek ve su alımını kasten sınırlandırdığı, 2021 ve 2022 arasında kalori açığı oluşturduğu söylendi.

Güney Kore'de fiziksel bakımdan orduda görev yapmaya uygun olmayan erkekler savaş dışı alternatif hizmete tabi tutuluyor.

Ancak adam, savaş içeren bir askeri rolden kaçınmak amacıyla zayıf kalmak için kendini aç bıraktığı suçlamasını reddetti. Mahkemeye, üniversiteden atılması ve istediği üniversiteye girememesinden kaynaklanan stres nedeniyle bu dönemde kilo kaybettiğini söyledi.

Adamla ilgili daha fazla ayrıntıya ulaşılamadı.

Ancak mahkeme, kanıtların sanığın ordunun fiziksel gerekliliklerinden haberdar olduğunu gösterdiğini vurguladı. Tanık ifadeleri, sanığın savaş görevinden kaçınmak için sürekli olarak kilo verme niyetinden bahsettiğini ortaya koydu.

Ayrıca The Korea Times'a göre mahkeme, idrar testlerinin kasıtlı açlık ve susuzluk belirtileri gösterdiğini ve bunun da kilo kaybının kasıtlı olduğu fikrini güçlendirdiğini kaydetti.

Güney Kore Askerlik Kanunu'na göre, askerlik hizmetinden kaçmak için bu tür aldatıcı uygulamalarda bulunmak 5 yıla kadar hapis cezasına yol açabilir.

Independent Türkçe



El Salvador, Beyaz Saray’ın göçmen talebini reddetti

Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
TT

El Salvador, Beyaz Saray’ın göçmen talebini reddetti

Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)

ABD’nin "yanlışlıkla" El Salvador'a sınır dışı ettiği Kilmar Armando Abrego Garcia’nın geri gönderilmesini talep ettiği fakat El Salvador’un buna yanaşmadığı aktarılıyor.  

Kimliklerinin açıklanmaması şartıyla New York Times’a (NYT) konuşan yetkililer, Donald Trump yönetiminin Garcia’nın ABD’ye iadesi için El Salvador’dan talepte bulunduğunu söylüyor.

Ancak El Salvador lideri Nayib Bukele’nin talebi reddettiği aktarılıyor. Bukele’nin, Garcia’nın El Salvador vatandaşı olduğu için ülkeden çıkarılmayacağını belirttiği ifade ediliyor.

Trump yönetimi, 29 yaşındaki Garcia'yı M-13 çetesine üye olduğu iddiasıyla 15 Mart'ta El Salvador'daki Terör Muhafaza Merkezi'ne (CECOT) göndermişti.

Ancak Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından 1 Nisan'da mahkemeye sunulan savunma dosyasında "Garcia’nın idari bir hata nedeniyle” sınır dışı edildiği bildirilmişti. Trump’ın "sınır çarı" Tom Homan ise “terörist” diye nitelediği Garcia'nın El Salvador’a gönderilmesinin hata olmadığını savunmuştu.

Garcia’nın avukatları, iddiaları reddederek göçmenin suç kaydı bile olmadığını belirtmişti.

Tartışma yaratan olayda Yüksek Mahkeme, göçmenin ABD’ye geri getirilmesinin “kolaylaştırılması” gerektiğini bildirmişti.

NYT’nin haberinde, Beyaz Saray’ın Yüksek Mahkeme kararına uyuyormuş izlenimi vermek için El Salvador’la iletişime geçmiş olabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, El Salvador’la görüşme düzenlenip düzenlenmediğinde dair “yorum yapamayacağını” söyledi.

Trump, Garcia’yı defalarca çete üyeliğiyle suçlamasına rağmen dün ABC News’da yayımlanan söyleşisinde, göçmenin ülkeye dönüşünü sağlayabileceğini belirtmişti.

Trump, Tren de Aragua çetesiyle bağlantılı olduğu ileri sürülen göçmenlerin sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için 1798 tarihli Yabancı Düşmanlar Yasası'na başvurmuştu. Bu kanun, Başkan'a belgesiz göçmenleri hedef alma ve sınır dışı etme konusunda olağanüstü yetkiler veriyor. Bu yasa, 1812 Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı dönemlerinde “aktif yabancı düşmanların” ülkeden çıkarılması amacıyla kullanılmıştı.

Yüksek Mahkeme, geçen ay verdiği kararla bu yasadan hareketle Venezuelalı göçmenlerin sınır dışı işlemlerinin sürdürebileceğine hükmetmişti. Sınır dışı işlemlerini geçici olarak durduran alt mahkemenin kararı da böylece bozulmuş, Trump da kararı “zafer” diye nitelemişti.

Independent Türkçe, New York Times, Guardian