Zahidi'nin Şam'da öldürülmeden önceki son günleri

Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi (Tesnim)
Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi (Tesnim)
TT

Zahidi'nin Şam'da öldürülmeden önceki son günleri

Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi (Tesnim)
Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi (Tesnim)

İsrail, Suriye ve Lübnan'daki Kudüs Gücü Komutanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi'nin Tahran'dan dönüşünden saatler sonra İran konsolosluğunun yanındaki binada bulunan Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) karargahını bombaladı.

Zahidi, 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısının ardından Gazze'de patlak veren savaş sırasında altı ay boyunca Lübnan ve Suriye arasında seyahat ettikten sonra, son birkaç gününü İran'ın başkenti Tahran ile ülkenin merkezindeki memleketi İsfahan arasında gidip gelerek geçirdi.

Zahidi'nin oğlu Muhammed Mehdi Zahidi, İran resmi haber ajansı IRNA’ya yaptığı açıklamada, babasının öldürülmeden önce günlerce ailesinin yanında olduğunu belirterek, babasının altı ay aradan sonra Nevruz'da birkaç günlüğüne memleketi İsfahan'da aile üyelerinin yanında olduğunu söyledi.

Torunu ise IRNA tarafından yayınlanan bir videoda, dedesinin öldürülmeden iki gün önce yanlarından ayrıldığını ve şoförünün geç kalmasına kızdığını belirtti.

DMO'nun Telegram kanalları, Zahidi'nin 10 yaşındaki yeğenine yazdığı ve 27 Mart'a denk gelen 16 Ramazan tarihli bir mektubu yayınladı.

DMO'ya yakın bir din adamı olan Mahmud Kerimi, Zahidi'nin pazar gecesi ülkenin kuzeydoğusundaki Meşhed kentinde olduğunu söyledi.

Zahidi'nin ülkesine dönüşü, Hamas lideri İsmail Heniyye ve İslami Cihad lideri Ziyad en-Nehhale'nin Tahran'da Hamaney, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Ekber Ahmadiyan'ın da aralarında bulunduğu üst düzey İranlı yetkililerle yaptıkları toplantılarla aynı zamana denk geldi.

Zahidi'nin toplantılara katılıp katılmadığı ise bilinmiyor. Öte yandan fotoğraflar, Heniyye'nin İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ile yaptığı toplantıda Kudüs Gücü'ndeki Filistin dosyasını denetleyen meslektaşı General Muhammed Said İzadi'nin varlığını gösteriyor. Ancak DMO, İzadi'nin saldırıda öldürüldüğünü yalanladı.



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe