Tayvan'da 7,4 büyüklüğünde deprem

Depremde ilk belirlemelere göre 9 kişi öldü, 882 kişi yaralandı

Fotoğraf: Chen Yanhua/AA
Fotoğraf: Chen Yanhua/AA
TT

Tayvan'da 7,4 büyüklüğünde deprem

Fotoğraf: Chen Yanhua/AA
Fotoğraf: Chen Yanhua/AA

Tayvan'ın doğu kıyısındaki Hualien kentinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), 7,4 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Tayvan'ın doğu kıyısındaki Hualien kentinin 18 kilometre güneyi olduğunu bildirdi.

34,8 kilometre derinlikte meydana gelen deprem nedeniyle bölgedeki yerleşimlerde hasar oluştu, ilk belirlemelere göre 9 kişi hayatını kaybetti, 882 kişi yaralandı.

Tayvan Merkezi Meteoroloji İdaresi (CWA) ise depremin büyüklüğünü 7,2 olarak duyurarak Hualien'in 25 kilometre güneyinde ve 15 kilometre derinlikte kaydedildiğini bildirdi.

CWA, bunun son 25 yılda Tayvan'ı vuran en güçlü deprem olduğunu belirterek Ada'nın kuzey bölgeleri için dev dalga (tsunami) uyarısında bulundu.

Tayvan Adası dışında Çin ana karasında ve çevre ülkelerde de tsunami uyarıları yapıldı. Çin Tsunami Uyarı Merkezi, 4 aşamalı uyarı sisteminin en yüksek seviyesi olan "kırmızı uyarı" yayımladı.

- 6,4 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha kaydedildi

USGS, ilk depremden sonraki 20 dakika içinde Hualien kentinin 11 kilometre kuzeydoğusunda 12,6 kilometre derinlikte 6,4 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntının daha kaydedildiğini bildirdi.

USGS verilerine göre, 6,4'lük artçı depremin dışında 4,7 ila 5,7 büyüklüğünde 27 artçı sarsıntı daha kaydedildi.

- İlk belirlemelere göre 9 kişi öldü, 882 kişi yaralandı

Resmi rakamlara göre depremde 9 kişi hayatını kaybetti, 882 kişi yaralandı, 70'ten fazla kişi ise enkaz altında bulunuyor.

Tayvan İtfaiye Ajansı, depremin vurduğu Hualien'de 7 kişinin öldüğünü açıkladı. Taroko Ulusal Parkı'nda yürüyüş yapan 3 kişinin yamaçlardan kopan kayaların altında kalarak aynı bölgede seyir halindeki kamyonun şoförünün ise aracına kaya çarpması sonucu öldüğü belirtildi.

Ajans, bölgede mobil iletişim altyapısı çöktüğünden minibüslerle seyahat eden yaklaşık 50 kişiden haber alınamadığını kaydetti.

Depremde Hualien ve diğer kentlerde toplam 125 binanın hasar gördüğü veya yıkıldığı bildirildi.

Hualien'in doğu kıyısındaki Suhua Otoyolu yer yer meydana gelen çöküntüler nedeniyle ulaşıma kapandı, Taoyuan Uluslararası Havalimanı'nın tavanının bir kısmı çöktü.

Hualien çevresinde ve Ada'nın iç kesimlerindeki çok sayıda kara yolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı.

- Çip devi TSMC, fabrikalarında üretime ara verdi

Siber güvenlik ve internet gözlemcisi "NetBlocks"a göre, depremden sonra Tayvan'ın bazı bölgelerinde elektrik ve internet kesintileri yaşandı. Tayvan Elektrik Şirketi, yerel saatle 10.30 itibarıyla kesintilerin büyük bölümünün giderildiğini bildirdi.

Tayvan Yüksek Hızlı Tren Şirketi, depremde herhangi bir tren kazası veya altyapı hasarının yaşanmadığını, seferlerin denetim amacıyla geçici olarak durdurulduğunu duyurdu.

Ada'nın merkezi Taipei şehrinde metro seferlerine ara verilirken okullar tatil edildi.

Dünyanın en büyük çip üreticisi konumundaki Tayvan Yarı İletken İmalat Şirketi (TSMC), tedbir amacıyla bazı fabrikalarını tahliye ettiğini ve üretime ara verdiğini bildirdi. Şirketten yapılan açıklamada tüm personelin sağlık durumunun iyi olduğu imalat alanlarında herhangi bir hasar tespit edilmediği, denetim ve kontrollerin ardından üretime devam edileceği kaydedildi.

TSMC'nin, Hualien'e 240 kilometre mesafedeki Hsinchu Bilim Parkı yerleşkesinde üretim tesisleri bulunuyor.

- Ordu, kurtarma çalışmalarına destek verecek

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, depremin ardından yaptığı açıklamada, "bu aşamada hayat kurtarmanın öncelik olduğunu" belirterek orduya, Hualien ve diğer bölgelerdeki kurtarma çalışmalarına destek vermeleri talimatı verdi.

Tsai, depremin yaralarının sarılabilmesi için merkezi hükümetin yerel yönetimlere destek olması gerektiğini belirtti.

Bu yılın başında yapılan başkanlık seçimlerinde Ada'nın yeni lideri seçilen Başkan Yardımcısı Lai Ching-te de depremin ardından hükümetin acil durum merkezi kurduğunu duyurarak vatandaşlardan sakin ve dikkatli olmalarını istedi.

- Japonya ve Filipinler

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA), ülkenin güneybatısındaki Okinawa ve Miyako adaları için 3 metre yüksekliğe erişebilecek tsunami uyarısında bulunurken gün içinde uyarıyı kaldırdı.

Japon haber ajansı Kyodo, deprem sonrası dev dalgaların Okinawa yakınlarındaki Yonaguni ile İşigaki adalarının kıyılarına ulaştığını duyurdu.

Uçak seferlerinin iptal edildiği Okinawa'daki Naha Havalimanı'nın boşaltıldığı bildirildi.

Japonya Kabine Baş Sekreteri Hayaşi Yoşimasa, deprem sonrası Okinawa bölgesinde hasar tespit faaliyetinin sürdüğünü açıkladı.

Filipinler Volkanoloji ve Sismoloji Enstitüsü (Phivolcs), tsunami tehlikesi nedeniyle kıyı bölgelerinin boşaltılması uyarısında bulundu.

- 1999 depreminde 2 bin 400 kişi yaşamını yitirmişti

Tayvan'da 21 Eylül 1999'da Taipei'nin 150 kilometre güneyindeki Jiji'de meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 2 bin 400 kişi hayatını kaybetmiş, 100 binden fazla kişi yaralanmış, binlerce bina yıkılmıştı.



Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki bir şehri hedef alan bombalı saldırısında üç kişi öldü

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında Harkov'da Rus İHA’sının vurduğu bir konut binasının bulunduğu yerde çalışan itfaiyeciler (Reuters)
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında Harkov'da Rus İHA’sının vurduğu bir konut binasının bulunduğu yerde çalışan itfaiyeciler (Reuters)
TT

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki bir şehri hedef alan bombalı saldırısında üç kişi öldü

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında Harkov'da Rus İHA’sının vurduğu bir konut binasının bulunduğu yerde çalışan itfaiyeciler (Reuters)
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında Harkov'da Rus İHA’sının vurduğu bir konut binasının bulunduğu yerde çalışan itfaiyeciler (Reuters)

Yerel yetkililerin bugün yaptığı açıklamada, Rus hava kuvvetlerinin Ukrayna'nın doğusundaki Harkov bölgesine düzenlediği hava saldırılarında en az üç kişinin öldüğünü duyurdu.

Harkov Askeri İdaresi Başkanı Vitali Karabanov, Telegram'da Rus ordusunun Balakliya şehir merkezine iki füze saldırısı düzenlediğini yazdı.

Şehre gece düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre üç kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Aralarında çocukların da bulunduğu 10 kişinin yaralandığını ve bunlardan 9'unun hastaneye kaldırıldığını ifade etti.

Karabanov, "Maalesef şüpheli yaralanmalarla ilgili olarak hala telefon alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Harkov Valisi Oleg Senegubov, daha önce yaralılar arasında 14 yaşında bir kız çocuğu, 12 yaşında bir erkek çocuğu ve 61 yaşında bir erkeğin de bulunduğunu açıklamıştı.

Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmeye başlamasından bu yana neredeyse her gün Ukrayna topraklarını İHA ve füze saldırılarıyla hedef alıyor.

Rusya'nın cuma günü başkent Kiev'deki konut binalarını bombalaması sonucu yedi kişi hayatını kaybetti.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Kış yaklaşırken Moskova da enerji altyapısına yönelik saldırılarını artırıyor, Kiev de düzenli olarak Rusya'daki petrol depolarını, rafinerileri ve diğer enerji tesislerini hedef alıyor.

Cephe hattında Rus ordusu dün, Ukrayna'nın güneyinde iki köyün kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Rus ordusu burada yavaş ilerlemeye devam ederken, Kiev ise doğudaki Pokrovsk şehrini elinde tutmaya çalışıyor.


İngiltere üç ülkeye vize yasağı getirmeyi planlıyor

İngiltere İçişleri Bakanı Shabana Mahmood, dün BBC'ye verdiği röportajda (AFP)
İngiltere İçişleri Bakanı Shabana Mahmood, dün BBC'ye verdiği röportajda (AFP)
TT

İngiltere üç ülkeye vize yasağı getirmeyi planlıyor

İngiltere İçişleri Bakanı Shabana Mahmood, dün BBC'ye verdiği röportajda (AFP)
İngiltere İçişleri Bakanı Shabana Mahmood, dün BBC'ye verdiği röportajda (AFP)

İngiltere İçişleri Bakanı Shabana Mahmood, sığınmacı sistemindeki kapsamlı revizyonun parçası olarak insan hakları yasasını yeniden düzenlemeyi planlarken, yasadışı göçmenleri geri almayan üç ülkenin İngiltere vizesi almasını yasaklayacak.

tgy
İngiliz Kanalı'nı geçmeye çalışırken kurtarılan göçmenler, İngiliz Dover limanında bir tekneden iniyor (Arşiv- AFP)

Üç Afrika ülkesi (Angola, Namibya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti) turistlerin ve önemli kişilerin girişini yasaklayan vize yaptırımlarıyla karşı karşıya kalacak.

Şarku’l Avsat’ın İngiliz ajansı PA Media'dan aktardığına göre yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesinde daha fazla iş birliği yapılmaması halinde, ülkelere bağlı iş adamlarının İngiltere'ye seyahat etmesi yasaklanacak.

y7
Göçmenler bir tekneyle Manş Denizi'ni geçiyor (Arşiv- AFP)

Times gazetesi, bu hamlenin Trump yönetiminde İç Güvenlik Bakanı olan Kristi Noem'den ilham alındığını bildirdi.

Mahmoud, "Britanya'da kurallara uyuyoruz. Suçluları ve kaçak göçmenleri geri almayan ülkelere yaptırım uygulanacağını söylediğimde ciddiydim" ifadelerini kullandı.

"Bugün yabancı hükümetlere mesajım açık: Vatandaşlarınızın geri dönüşünü kabul edin, yoksa ülkemize girme ayrıcalığınızı kaybedersiniz" diye ekledi.

Mahmoud, bugün Avam Kamarası'na yapacağı açıklamada, İngiltere'nin çatışma ve huzursuzluktan kaçanlara nasıl sığınma hakkı tanıdığını anlatacak.


İsrail, "duvar" ile Lübnan'a baskı yapıyor

Lübnan sınırındaki İsrail duvarında çalışan İsrailli işçiler (AFP)
Lübnan sınırındaki İsrail duvarında çalışan İsrailli işçiler (AFP)
TT

İsrail, "duvar" ile Lübnan'a baskı yapıyor

Lübnan sınırındaki İsrail duvarında çalışan İsrailli işçiler (AFP)
Lübnan sınırındaki İsrail duvarında çalışan İsrailli işçiler (AFP)

İsrail, güney Lübnan'da "duvarda ek inşaat çalışmaları" yürüterek Lübnan'a baskısını sürdürürken, UNIFIL güçleri cumartesi günü İsrail güçlerinin doğrudan ateşine maruz kaldıklarını bildirdi.

UNIFIL yaptığı açıklamada, bir İsrail Merkava tankının Lübnan topraklarındaki bir İsrail mevzisi yakınlarında güçlerine ateş açtığını ve olayı "Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı Kararı'nın ciddi bir ihlali" olarak değerlendirdiğini ifade etti.

UNIFIL'e göre, Lübnan'ın duvarla ilgili olarak Güvenlik Konseyi'ne şikayette bulunmasına rağmen İsrail, "duvarda ilave inşaat çalışmaları"na devam etti ve bunların bir kısmı Yavrun kasabasının güneydoğusundaki "Mavi Hat"ı geçti.

Lübnan-İsrail deniz müzakerelerinde Lübnan heyetine başkanlık eden emekli Tümgeneral Abdurrahman Şehitli, "Tel Aviv'in cephe hattında tahrip ettiği köyleri ilhak edeceğinden endişe ettik, bu duvarın inşa edilmesi ilhakı gerçekleştirmeyeceğini, ancak bölgenin özel güvenlik önlemlerine tabi tutulacağını, böylece İsrail'in bölgede söz sahibi olacağını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.