Avustralya için "mega kuraklık" uyarısı: 20 yıldan uzun sürebilir

Mega kuraklıklar onlarca hatta yüzyıllarca sürebilen son derece şiddetli, uzun süreli ve yaygın kuraklık olaylarıdır

Fotoğraf: Pexels
Fotoğraf: Pexels
TT

Avustralya için "mega kuraklık" uyarısı: 20 yıldan uzun sürebilir

Fotoğraf: Pexels
Fotoğraf: Pexels

Yeni bir araştırma, Avustralya'nın gelecekte 20 yıldan uzun sürecek "mega kuraklıklarla" karşı karşıya kalabileceğine dair uyardı. 

Son çalışma gelecekte Avustralya'da yaşanabilecek kuraklıklara ilişkin endişe verici bir tablo çizerken, araştırmacılar bu durumun yakın geçmişte tecrübe edilen her şeyden çok daha kötü olabileceğini belirtiyor.

Mega kuraklıklar onlarca hatta yüzyıllarca sürebilen son derece şiddetli, uzun süreli ve yaygın kuraklık olaylarıdır.

Avustralya Ulusal Üniversitesi (ANU) ve İklim Aşırılıkları Mükemmeliyet Merkezi'nden araştırmacılar, bulgularının Sanayi Devrimi'nden bu yana iklim üzerindeki insan kaynaklı etkileri hesaba katmadan önceki durumu yansıttığını söylüyor.

ANU Yer Bilimleri Araştırma Okulu'ndan ortak baş yazar Dr. Georgy Falster, bugün Avustralya'da bir mega kuraklık meydana gelmesi durumunda iklim krizi nedeniyle sonuçların daha da kötüleşeceğini çünkü herhangi bir kuraklığın halihazırda var olan daha sıcak hava koşullarıyla meydana geleceğini söyledi.

Dr. Falster, "İklim değişikliğinin üzerine doğal olarak meydana gelip 20 yıl sürebilen mega kuraklıkların eklenmesi, gelecekte Avustralya'nın yakın geçmişte tecrübe edilen her şeyden daha kötü kuraklıklarla karşılaşabileceği anlamına geliyor" dedi.

Bu onlarca yıl süren mega kuraklıklardan birinin yakın gelecekte gerçekleşme ihtimalini göz önünde bulundurmalı ve buna hazırlanmalıyız.

Çalışmada, gelecekteki kuraklıkların potansiyel şiddetini değerlendirmek için Avustralya'nın en büyük tarım bölgesi olan Murray-Darling Havzası'na kapsamlı bir şekilde odaklanıldı. Araştırma, halihazırda su kıtlığına karşı savunmasız olan havzanın her 150 ila bin yılda bir meydana gelip yüzyıllarca süren kuraklıklarla karşı karşıya kalabileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, geçmiş bin yıl boyunca (850'den 2000'e kadar) meydana gelen kuraklıkları simüle etmek ve gelecekte nasıl değişebileceklerini belirlemek üzere birden fazla iklim modeli kullandı.

Bu araştırma, Avustralya'daki kuraklıkların süresi ve kuraklık seviyesine dair tahminleri de içeriyor. 

Bilim insanları, "Çalışmamızın çarpıcı bulgularından biri, Avustralya'daki kuraklıkların son zamanlarda yaşadığımız kuraklıklardan çok daha uzun sürmesinin mümkün olduğu. 20 yıl ya da daha uzun süre devam eden kuraklıklar, olmasını beklediğimiz bir şey haline gelebilir" dedi.

Araştırmacılar mega kuraklıkların Avustralya'nın iklimindeki doğal değişimlerin bir parçası olduğunu söylüyor. Ancak artık endişe verici olan şeyi Dr. Falster, "İnsan kaynaklı iklim değişikliğini de bu karışıma ekliyoruz ve bu muhtemelen bir sonraki mega kuraklık olasılığını artırıyor" diye belirtti. 

Çalışmadaki araştırmacılar gibi ANU'da öğretim görevlisi olan ortak yazar Nerilie Abram da şunları söyledi:

Gelecekteki kuraklıkların potansiyel şiddetini ve süresini azaltmak için yapabileceğimiz tek şey sera gazı emisyonlarını hızla azaltmak. Örneğin bu, yenilenebilir enerji kaynaklarına hızla geçiş yapmak olabilir.

Independent Türkçe



Bolivya'nın eski cumhurbaşkanı yolsuzluk davasında tutuklandı

Bolivya'nın eski Cumhurbaşkanı Luis Arce (Arşiv-AFP)
Bolivya'nın eski Cumhurbaşkanı Luis Arce (Arşiv-AFP)
TT

Bolivya'nın eski cumhurbaşkanı yolsuzluk davasında tutuklandı

Bolivya'nın eski Cumhurbaşkanı Luis Arce (Arşiv-AFP)
Bolivya'nın eski Cumhurbaşkanı Luis Arce (Arşiv-AFP)

Bolivya hükümetinin açıklamasına göre, eski Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce, ekonomi bakanı olduğu dönemdeki yolsuzluk iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında dün La Paz'da tutuklandı.

62 yaşındaki Arce, ağustos ayındaki seçimlerde yeniden aday olmamıştı.

Eski devlet başkanı Jaime Paz Zamora'nın (1989-1993) oğlu 58 yaşındaki Rodrigo Paz, başkanlığı kazandı.

Paz'ın cumhurbaşkanlığı seçimindeki zaferi, ülkedeki büyük bir siyasi değişimi yansıttı. Bu zafer, 26 yıl boyunca Evo Morales (2006-2019) tarafından kurulan ve yönetilen Sosyalizm Hareketi (MAS) partisinin yirmi yıllık egemenliğine son verdi; Arce ise Morales'in mirasını sürdürdü.

Arce'nin cumhurbaşkanlığı, özellikle yakıt ve döviz kıtlığı gibi ciddi krizlerle gölgelendi ve bu durum protestolara yol açtı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre yolsuzluk soruşturması, Arce'nin Morales döneminde ekonomi bakanı olduğu zamana kadar uzanıyor.

Arce, kamu hazinesinden siyasi liderlerin kişisel hesaplarına para transferine izin vermekle suçlanıyor. Bu transferlerden faydalandığı şüphelenilenler arasında, geçen hafta aynı davada yaklaşık 100 bin dolar domates yetiştirme projesi için aldığı şüphesiyle tutuklanan eski solcu milletvekili Lydia Paty de bulunuyor.


ABD Temsilciler Meclisi, Suriye’ye uygulanan Sezar yaptırımlarının kaldırılmasını onayladı

ABD Senatosu (AFP)
ABD Senatosu (AFP)
TT

ABD Temsilciler Meclisi, Suriye’ye uygulanan Sezar yaptırımlarının kaldırılmasını onayladı

ABD Senatosu (AFP)
ABD Senatosu (AFP)

ABD Temsilciler Meclisi dün, 2026 yılı savunma bütçesinin tartışılması kapsamında Suriye'ye uygulanan Caesar (Sezar) yaptırımlarının kaldırmasını öngören bir tasarıyı onayladı.

ABD’li Temsilci Joe Wilson, Temsilciler Meclisi'nin Caesar Yasası'nın tamamen kaldırılmasını onaylamasından dolayı şükranlarını dile getirdi. Wilson, önümüzdeki günlerde Senato'nun da tasarıyı onaylamasını ve ABD Başkanı Donald Trump’ın imzalamasını beklediğini söyledi.

Wilson, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu ay Temsilciler Meclisi'nde tam iptal yasasını sunmaktan ve son altı ay boyunca Mecliste bu çabayı yönlendirmekten dolayı minnettarım.”

Wilson, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunu gerçeğe dönüştürmemde Başkan Trump, Büyükelçi (Tom) Barrack ve Senatör (Jeanne) Shaheen’in desteğine de minnettarım. Senato'nun önümüzdeki günlerde bunu onaylamasını ve ardından Suriye'yi yeniden büyük yapmak için Başkan Trump'ın imzasına sunmasını sabırsızlıkla bekliyorum.”

Wilson dün, Suriye ile ilgili sorunların çözülmesine ve Suriye'nin rolünü yeniden kazanmasına yardımcı olmak için ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barak ile birlikte çalıştığını açıkladı.

Suriye haber ajansı SANA'ya göre yasanın iptali kapsamlı ve koşulsuzdu ve ABD’nin 2026 yılı savunma bütçe yasasında yer alan bir maddeye dahil edildi. Suriye hükümetinin yoğun diplomatik çabaları, Suriye toplumu ve Washington'da faaliyet gösteren Suriye-ABD kuruluşlarının desteği ve Suriye halkına ağır yük olan bu yaptırımların kaldırılması için çalışan kardeş ve dost ülkelerin desteği sonucunda bu karar alındı.

frgt
Beyaz Saray önünde Caesar Yasası'nın yürürlükten kaldırılmasını talep eden bir pankart taşıyan protestocular, 10 Kasım 2025 (AFP)

Suriye'nin resmi televizyonu el-İhbariyye'ye göre ABD Kongresi, 2019 yılında Beşşar Esed rejimini Suriyelilere karşı işlediği savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan dolayı cezalandırmak için Caesar Yasası'nı kabul etti. Yasa, eski rejimin hapishanelerinde işkence altında ölen tutukluların binlerce korkunç fotoğrafını sızdıran “Sezar” kod adlı Ferid el-Mezhan'a atıfla bu adla anılıyor. Yasa, Esed rejimiyle bağlantılı kişi, şirket ve kurumları hedef alan geniş kapsamlı yaptırımların uygulanmasını sağladı.


ABD ve İsrail’in “Yeni Suriye” anlaşmazlığı derinleşiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye ile olan tampon bölgeyi, üst düzey savunma, dışişleri ve güvenlik yetkilileri eşliğinde ziyaret etti, 19 Kasım 2025 (İsrail Hükümeti Basın Ofisi)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye ile olan tampon bölgeyi, üst düzey savunma, dışişleri ve güvenlik yetkilileri eşliğinde ziyaret etti, 19 Kasım 2025 (İsrail Hükümeti Basın Ofisi)
TT

ABD ve İsrail’in “Yeni Suriye” anlaşmazlığı derinleşiyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye ile olan tampon bölgeyi, üst düzey savunma, dışişleri ve güvenlik yetkilileri eşliğinde ziyaret etti, 19 Kasım 2025 (İsrail Hükümeti Basın Ofisi)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye ile olan tampon bölgeyi, üst düzey savunma, dışişleri ve güvenlik yetkilileri eşliğinde ziyaret etti, 19 Kasım 2025 (İsrail Hükümeti Basın Ofisi)

ABD yönetiminin yeni Şam yönetimi ile güvenlik alanındaki iş birliğini genişletme yolu, İsrail'in sahadaki yaklaşımıyla çelişiyor ve iki geleneksel müttefik arasında Suriye devletinin geleceği konusunda bir anlaşmazlık olduğunu ortaya koyuyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Sa'ar dün, Suriye ile anlaşmaya varma şansının azaldığını açıklayarak, iki tarafın ‘birkaç hafta öncesine göre anlaşmaya daha uzak’ olduğunu ve ‘yeni taleplerle birlikte iki taraf arasındaki uçurumun genişlediğini’ belirtti.

ABD gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Beşşar Esed rejiminin düşüşünden bir yıl sonra Washington ve Tel Aviv arasında Suriye'nin geleceği konusunda bir anlaşmazlık olduğunu ve bunun nadir görüldüğünü bildirdi.

Öte yandan ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Amiral Brad Cooper, Washington'ın ortak güvenlik tehditlerine karşı koymak için Suriye ordusuyla ‘giderek daha fazla’ iş birliği yaptığını açıkladı. Amiral Cooper’a göre ABD ordusu Suriye ordusuna ekim ayından bu yana, DAEŞ'e karşı 20'den fazla operasyonda ‘danışmanlık, yardım ve destek’ sağlarken Lübnan Hizbullahı'na gönderilen silah sevkiyatlarını engelledi. Amiral Cooper, bu kazanımların ‘Suriye hükümet güçleriyle yakın iş birliği içinde ancak elde edilebileceğini’ vurguladı.