İsrailli yetkili: ABD'nin silah sevkiyatını askıya alması Gazze'deki planlarımıza zarar verecek

Gazze Şeridi sınırında toplanan İsrail askerleri (EPA)
Gazze Şeridi sınırında toplanan İsrail askerleri (EPA)
TT

İsrailli yetkili: ABD'nin silah sevkiyatını askıya alması Gazze'deki planlarımıza zarar verecek

Gazze Şeridi sınırında toplanan İsrail askerleri (EPA)
Gazze Şeridi sınırında toplanan İsrail askerleri (EPA)

İsrailli bir yetkili bugün (Perşembe) yaptığı açıklamada, İsrail'e ulaşması beklenen ve aralarında 3 bin bombanın da bulunduğu ABD silah sevkiyatının askıya alınmasının, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki operasyonel planlarına zarar vereceğini ve silah kullanımında tasarrufa gitmeye zorlayacağını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın İsrail Yayın Kurumu’ndan aktardığına göre ismi açıklanmayan yetkili, “ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail'e silah sevkiyatının askıya alınmasına ilişkin açıklaması savaştaki operasyonel planlara zarar verecek ve hatta İsrail'in silah kullanımında tasarrufa gitmesine yol açacaktır” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı dün akşam (Çarşamba) CNN'e verdiği demeçte, İsrail'in Refah'ı işgal etmesi halinde silah sevkiyatının durdurulacağını belirtti.

Biden, “Gazze Şeridi'ndeki siviller yerleşim bölgelerinde bomba ve diğer araçların kullanılmasıyla öldürüldü. Refah'a girerlerse, ki şu ana kadar böyle bir şey olmadı, daha önce Refah'a karşı kullanılmış silahları teslim etmeyeceğimi açıkça söyledim” şeklinde konuştu.

Bu sözler İsrail'de eleştiri fırtınasına yol açarken, İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Gilad Erdan, ABD Başkanı Joe Biden'ın sözlerini ‘hayal kırıklığı’ olarak değerlendirdi. Erdan, “Savaşın başından beri minnettarlığımızı ifade ettiğimiz Biden'dan gelen bu açıklama hayal kırıklığı yarattı” dedi.

İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, bugün X platformundaki kişisel hesabından şu gönderiyi paylaştı: “Hamas Biden'ı seviyor.”



Trump yönetimi Venezuelalı göçmenleri Guantanamo’da askerlere teslim etti

ABD'nin Guantanamo'daki gözaltı kampı, kurulduğu ilk günden beri işkence tartışmalarının merkezinde (Reuters)
ABD'nin Guantanamo'daki gözaltı kampı, kurulduğu ilk günden beri işkence tartışmalarının merkezinde (Reuters)
TT

Trump yönetimi Venezuelalı göçmenleri Guantanamo’da askerlere teslim etti

ABD'nin Guantanamo'daki gözaltı kampı, kurulduğu ilk günden beri işkence tartışmalarının merkezinde (Reuters)
ABD'nin Guantanamo'daki gözaltı kampı, kurulduğu ilk günden beri işkence tartışmalarının merkezinde (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’ın Guantanamo Körfezi’ne gönderdiği Venezuelalı göçmenlerin askerler tarafından tutulduğu bildiriliyor. 

New York Times (NYT), ABD’nin Küba’daki Guantanamo üssünde yer alan hapishaneye gönderdiği 53 Venezuelalı göçmenin, Kamp 6 adlı bir bölüme yerleştirildiğini yazıyor. Bu bölümün, Amerikan ordusu tarafından El Kaide bağlantılı militanların tutulması için tasarlandığı aktarılıyor. 

Trump yönetimi, sözkonusu kişilerin yasal olarak ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza’nın (ICE) gözetiminde olduğunu bildirmişti. Dolayısıyla bu kişilerin sivil ICE memurlarının denetiminde olması gerekiyor. 

Ancak kimliklerinin açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynaklar, göçmenlerin askerlerin gözetimine alındığını söylüyor. 

Trump yönetimi, Kongre’ye verdiği brifingde Kamp 6’da 6 ICE memurunun görev yaptığını bildirmişti. Ancak kaynaklar, cezaevinde sadece iki ICE memurunun olduğunu söylüyor. 

ICE’nin son bir haftada toplamda 98 kişiyi Guantanamo’ya gönderdiği belirtiliyor. Bu kişilerden 53’ü Kamp 6’da. Diğer 45 göçmeninse üssün başka bölümünde daha düşük güvenlikli bir alanda tutulduğu aktarılıyor. Bu kişilerin, İç Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Sahil Güvenlik ekiplerinin denetiminde olduğu yazılıyor. 

Trump, 29 Ocak’ta yaptığı açıklamada kayıtdışı göçmenlerin gözetim altında tutulması için Guantanamo Körfezi'nde 30 bin kişilik bir tesis hazırlanması talimatını vermişti.

NYT, Guantanamo’yu işleten ABD Güney Komutanlığı’nın bu talimatın ardından hapishaneye birçok personel sevk ettiğini aktarıyor. 

Trump, tesiste “en kötü suçları işleyen kayıtdışı göçmenlerin tutulacağını” söylemişti. ABD’li yetkililer, Guantanamo kampına gönderilen Venezuelalı göçmenlerin Tren de Aragua çetesi üyeleri olduğunu öne sürmüştü. NYT, bu iddiaların bağımsız olarak doğrulanamadığını yazıyor. 

Ayrıca haberde ICE gözetimindeki tüm göçmenlerin ABD’ye yasadışı yollardan girmediği, bazılarının sınırda sığınma talebinde bulunduğu fakat başvurularının reddedildiği aktarılıyor. Trump yönetiminin, Guantanamo’ya gönderilen kişilerin hepsinin ABD’ye kaçak girdiğine dair kanıt sunmadığına da dikkat çekiliyor. 

ABD yönetimi, Küba’daki Guantanamo Körfezi’nde yer alan donanma üssünü, 11 Eylül 2001 saldırılarından sorumlu görülen kişileri tutmak için kullanıyor. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush’un talimatıyla 2002’de kurulan kampta “düşman savaşçı” olarak görülen kişiler yer alıyor. Eski ABD liderleri Barack Obama ve Joe Biden, cezaevinin kapatılmasını istemiş fakat talepler Kongre’den geçmemişti. 

Independent Türkçe, New York Times, PBS