İsrail tankları Refah'ın doğusundaki yerleşim bölgelerine girdi

 İsrail tankları Gazze Şeridi sınırı yakınlarında ilerliyor. (AFP)
İsrail tankları Gazze Şeridi sınırı yakınlarında ilerliyor. (AFP)
TT

İsrail tankları Refah'ın doğusundaki yerleşim bölgelerine girdi

 İsrail tankları Gazze Şeridi sınırı yakınlarında ilerliyor. (AFP)
İsrail tankları Gazze Şeridi sınırı yakınlarında ilerliyor. (AFP)

Bölge sakinleri, İsrail tanklarının bu sabah (Salı) erken saatlerde Refah'ın doğusundaki el-Cenine, es-Selam ve Brezilya mahallelerine girdiğini söyledi.

Bir bölge sakini mesajlaşma uygulaması aracılığıyla Reuters'a yaptığı açıklamada, “Tanklar bu sabah Selahaddin Caddesi'nin batısında Brezilya ve el-Cenine mahallelerine doğru ilerledi. Şu anda nüfusun yoğun olduğu bölgedeler ve çatışmalar yaşanıyor” ifadelerini kullandı. Sosyal medyada paylaşılan bir videoda el-Cenine mahallesindeki George Caddesi üzerinde bir İsrail tankı görüldü.

Diğer yandan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) 6 Mayıs'tan bu yana yaklaşık 450 bin Filistinlinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta yerlerinden edildiğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığı habere göre, İsrail ordusu bu sabah erken saatlerde yedi aydan fazla süren savaş nedeniyle harabeye dönen Gazze Şeridi'ne hava saldırılarını yoğunlaştırırken, Filistinliler İsrail'in büyük bir askeri operasyon tehdidi altında olan Refah'tan ayrılmaya devam etti.



Avrupa orduları, ABD’nin desteği olmadan Rusya’ya direnebilir mi?

NATO, şubatta kapsamı bir tatbikat düzenlemişti (AP)
NATO, şubatta kapsamı bir tatbikat düzenlemişti (AP)
TT

Avrupa orduları, ABD’nin desteği olmadan Rusya’ya direnebilir mi?

NATO, şubatta kapsamı bir tatbikat düzenlemişti (AP)
NATO, şubatta kapsamı bir tatbikat düzenlemişti (AP)

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Ukrayna savaşını sonlandırmak için Rusya’ya yakın bir politika izlemeye başlamasıyla Avrupa’da güvenlik endişeleri artıyor. 

Wall Street Journal’ın analizinde, Avrupa’nın ABD desteği olmadan kendisini Rusya’ya karşı savunma kapasitesi incelendi. 

Avrupa ülkelerinin, ABD’nin desteği olmadan önemli hava savunma ve istihbarat paylaşım kanallarını yitirebileceğine dikkat çekiliyor. Diğer yandan Avrupa ordularının toplam gücünün devasa bir hava kuvveti, donanma ve sağlam bir ordu oluşturduğuna işaret ediliyor. 

Uzmanlar, konvansiyonel bir savaşta Rusya’nın Avrupa’ya karşı zorluk yaşayabileceği değerlendirmesini paylaşıyor. 

Londra merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nün verilerine göre Avrupa ülkelerinde yaklaşık 32 bin 700 zırhlı araç, 2 bin 200 kundağı motorlu obüs ve 2 bin 100 savaş jeti var. 

Rusya’daysa yaklaşık 10 bin 700 zırhlı araç, 1400 kundağı motorlu obüs ve 1100 savaş uçağı bulunuyor. 

Bunlara ek olarak Avrupa ülkelerinde toplamda yaklaşık 5 bin tank olduğu bilgisi paylaşılıyor. Rus ordusundaki tank sayısınınsa 3 bin olduğu ifade ediliyor.

Emekli ABD Hava Kuvvetleri Generali Philip Breedlove, Avrupa ordularının Rusya’yla herhangi bir sorunla başa çıkabilecek kapasitede olduğunu belirtiyor. 

Diğer yandan analizde, Avrupa ordularının drone savaşında deneyimsiz olduğuna dikkat çekiliyor. Rusya’nın insansız hava aracı (İHA) sistemlerinde “dünya lideri” olduğu, Avrupa’nınsa Ukrayna savaşını inceleyerek drone teknolojisini geliştirmeye çalıştığı yazılıyor. 

Ayrıca Avrupa ülkelerinin Ukrayna'ya bağışladığı askeri teçhizatla kendi cephaneliklerini zayıflattığı da belirtiliyor. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada “Endüstrimiz hâlâ çok küçük ve çok yavaş” demişti. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Reuters