Tayvan: Çin'in adanın etrafını kuşatan ‘provokatif’ askeri tatbikatı talihsizlik

Çin’İn Xiamen şehrine gitmek üzere Tayvan'ın Kinmen adası açıklarında seyreden bir gemi (AFP)
Çin’İn Xiamen şehrine gitmek üzere Tayvan'ın Kinmen adası açıklarında seyreden bir gemi (AFP)
TT

Tayvan: Çin'in adanın etrafını kuşatan ‘provokatif’ askeri tatbikatı talihsizlik

Çin’İn Xiamen şehrine gitmek üzere Tayvan'ın Kinmen adası açıklarında seyreden bir gemi (AFP)
Çin’İn Xiamen şehrine gitmek üzere Tayvan'ın Kinmen adası açıklarında seyreden bir gemi (AFP)

 

Tayvan, yeni Devlet Başkanı Lai Ching-te'nin göreve başlamasından sadece birkaç gün sonra Çin'in adanın etrafında kapsamlı askeri tatbikatlara başlamasını ‘talihsizlik’ olarak değerlendirdi.

Tayvan Devlet Başkanlığı Sözcüsü Karen Kuo yaptığı açıklamada, “Çin'in Tayvan'ın demokrasisi ve özgürlüğünün yanı sıra bölgesel barışı ve istikrarı tehdit eden tek taraflı ve provokatif askeri eylemlere başvurduğunu görmek büyük talihsizlik. Dışarıdan gelen meydan okumalar ve tehditler karşısında demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan ABD Hint-Pasifik Komutanlığı Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen Sklenka, Çin'in Tayvan Adası etrafında başlattığı kapsamlı askeri tatbikatların ‘endişe verici’ olduğunu, ancak bunun sürpriz bir gelişme olmadığını söyledi.

ABD’li komutan, Avustralya'nın başkenti Kanberra’da kısa bir süre önce yaptığı konuşma, “Açıkçası bir şeyler olmasını bekliyorduk, ama bu endişe verici” dedi.

Korgeneral Sklenka, “Bu davranışı öngörmüş olmamız, bunu kamuoyu önünde kınamamamız gerektiği anlamına gelmiyor. Bu durum endişe verici” şeklinde konuştu.

Fransız Haber Ajansı’nı (AFP) haberine göre ABD'nin yanı sıra diğer ülkelerin de Çin’in askeri tatbikatlarına karşı olduklarını ifade etmeleri gerektiğini söyleyen Korgeneral Sklenka, “ABD'nin Çin’i kınaması önemli, ancak bölgedeki diğer ülkeler de aynısını yaptığında etkisinin daha güçlü olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Çin'in askeri tatbikatlar düzenlemesindeki amacın, uluslararası toplumdan ziyade ülke içine yönelik olduğunu vurgulayan ABD’li komutan, “Ayrıca iki ülke arasındaki çatışmanın önlenebileceğine ve kaçınılmaz bir sonuç olmadığına inanıyorum” dedi.



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters