AB'den İsrail'e: Uluslararası Adalet Divanı'nın kararları bağlayıcıdır ve uygulanmalıdır

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell (DPA)
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell (DPA)
TT

AB'den İsrail'e: Uluslararası Adalet Divanı'nın kararları bağlayıcıdır ve uygulanmalıdır

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell (DPA)
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell (DPA)

Avrupa, İsrail'in Hollanda'nın Lahey kentinde alınan kararı görmezden geleceğini belirtmesine rağmen, Uluslararası Adalet Divanı'nın kararına uyması ve Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehrine yönelik saldırısını durdurması için İsrail'e baskı yaptı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dün (Cumartesi) yaptığı açıklamada, İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) kararına uyması ve askeri saldırısını durdurması gerektiğini söyledi.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre Borrell "X" platformunda yaptığı açıklamada: "İsrail aleyhine verilen kararı not ediyoruz. Uluslararası Adalet Divanı'nın kararları tüm taraflar için bağlayıcıdır ve tam ve etkin bir şekilde uygulanmalıdır" dedi.

BM'nin en yüksek mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), cuma günü İsrail'in Refah'taki saldırılarını derhal durdurmasına karar verdi.

Yargıçlar Refah'taki insani durumun şu anda "felaket" olduğunu ve sivil halkın daha fazla zarar görmesini önlemek için daha çok tedbir alınması gerektiğini belirttiler.

Borrell paylaşımında mahkemenin İsrail'e "Refah sınır kapısını insani yardım girişi için açık tutma" hükmü verdiğini vurguladı.

İsrail, siviller üzerindeki etkisi nedeniyle Refah'taki operasyonları konusunda, ABD ve Avrupa başkentlerinden yargılama öncesi haftalarca uyarılarla karşı karşıya kaldı.

İsrail saldırının Hamas'ı ortadan kaldırmak için gerekli olduğunu savunuyor. Tel Aviv'den yapılan açıklamada "İsrail, Refah bölgesinde Filistinli sivil nüfusun tamamen ya da kısmen yok olmasına neden olabilecek yaşam koşullarına yol açacak askeri operasyonlar gerçekleştirme niyetinde değildir ve gerçekleştirmeyecektir" denildi.

İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada "Güney Afrika'nın Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı önünde İsrail'e yönelttiği soykırım suçlamaları yanlış, haksız ve ahlaken iğrençtir" denildi.

Kararda, İsrail'in, saldırının Filistin halkı üzerindeki etkisini en aza indirmek için elinden gelen her şeyi yaptığı yönündeki iddialarının mahkemeyi "ikna etmediği" belirtildi.



Güney Çin Denizi'nde Çin ve Filipinler gemileri çarpıştı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Güney Çin Denizi'nde Çin ve Filipinler gemileri çarpıştı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Çin Sahil Güvenliği, bugün Güney Çin Denizi'ndeki ihtilaflı Spratly Adaları'nda bir Çin gemisiyle bir Filipin ikmal gemisinin birbirine çarptığını söyledi ve "tamamen" Filipinler'i suçladı.

Çin, Filipinlere ait bir ikmal gemisinin ihtilaflı İkinci Thomas Sığlığı yakınlarındaki sulara girdiğini, "Çin'in tekrarlanan ciddi uyarılarını görmezden gelerek normal seyrüsefer halindeki bir Çin gemisine profesyonel olmayan ve tehlikeli bir şekilde yaklaştığını ve bunun da çarpışmayla sonuçlandığını" iddia etti.

Filipinler hükümeti olayla ilgili hemen yorum yapmadı.

Çin ve Filipinler ihtilaflı Spratly Adaları konusunda sık sık çatışıyor. Filipinler'e göre bu sığlık, uluslararası alanda tanınan münhasır ekonomik bölgesi içinde yer alıyor ve sık sık Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki iddialarını geçersiz kılan 2016 tarihli bir tahkim kararına atıfta bulunuyor.

Bu, dünyanın en ihtilaflı sularından birinde, bu yıl martta gerçekleşen benzer bir çatışmanın ardından yaşanan son restleşme.

Çin sahil güvenlik gemileri ve milis olduğundan şüphelenilen gemiler, Filipin Donanması personelini yaralayan, ikmal botlarına zarar veren ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri geren güçlü su topları ve tehlikeli engelleme manevralarına başvuruyor.

Bu yıl martta Filipinler, bir askeri helikopterin desteklediği Çin sahil güvenlik gemilerinin, bilim insanlarını taşıyan iki Filipin hükümet gemisinin ihtilaflı Güney Çin Denizi'ndeki iki kum bariyerine ulaşmasını engelleme girişiminin başarısız olduğunu açıklamıştı.

Çin, Filipinler, Vietnam, Malezya, Tayvan ve Brunei'nin Güney Çin Denizi'nde zaman zaman kısa süreli çatışmalara dönüşen, çakışan toprak talepleri var.

Ancak Çin ve Filipinler arasındaki düşmanlık geçen yıldan bu yana hızla artarken, denizde küçük çarpışmalara, birkaç Filipinli mürettebat üyesinin yaralanmasına ve laf dalaşına yol açtı.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı cumartesi günü yaptığı açıklamada, Filipinler'in bir Birleşmiş Milletler organından, Güney Çin Denizi'ndeki denizaltı kıta deniz yatağının kapsamını resmen tanımasını istediğini söyledi. Böylece Filipinler buradaki kaynaklardan faydalanmak için münhasır hakka sahip olacak.

Independent Türkçe