Beyaz Saray, TikTok'un sıradışı teklifini reddetmiş

TikTok'un ana şirketi ByteDance, 2022'de Beyaz Saray'a sıradışı bir teklifte bulunmuş

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Beyaz Saray, TikTok'un sıradışı teklifini reddetmiş

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Biden yönetimi, TikTok'un ana şirketi ByteDance'in şu teklifini reddetmiş: Federal yetkililer; Amerikan iştirakinin yönetim kurulu üyelerini seçebilecek, sosyal medya uygulamasının kaynak kodunu inceleyebilecek ve hatta gerekli görmeleri halinde bir "kapatma anahtarı"nı devreye sokabilecekmiş.

ABD'li yetkililer, TikTok'un "Teksas Projesi" diye adlandırdığı planı reddederek, tartışmalı video paylaşım platformunun bir Amerikan firmasına satılmasını zorunlu kılacak bir yasa tasarısını desteklemeyi tercih etti.

Washington Post'a göre ByteDance yöneticileri 2022'de Meclis ve Senato üyelerinin uygulamanın Çinli sahiplerinin Amerikalıları olumsuz etkilemek ve ABD ulusal güvenliğine zarar vermek için TikTok'u kullanabilecekleri ya da zaten kullandıkları korkusuyla, Amerika'da TikTok'u etkili bir şekilde yasaklayacak yasayı nasıl en iyi şekilde hazırlayacaklarıyla ilgili  pazarlık yaptıkları bir zamanda sıradışı bir teklifte bulundu. 

Ancak ByteDance'in teklifi reddedildi. Washington Post'a konuşan üst düzey bir Biden yetkilisi, yönetimin bu teklifin TikTok tarafından ortaya konan "ciddi ulusal güvenlik risklerine karşı yetersiz" olduğuna karar verdiğini söyledi.

Yetkili, "Endişelerimiz ve olası çözümler hakkında şirketle sürekli temas halindeyken, yabancı mülkiyetinden ayrılmanın gerekli olduğu ve gerekli olmaya devam ettiği açıkça ortaya çıktı" diye ekledi.

Nisanda Başkan Biden, TikTok'un satışını zorunlu kılacak ya da Ocak 2025'e kadar tamamen yasaklayacak bir yasa tasarısını imzalamıştı. 

Bunun üzerine ByteDance, TikTok kullanıcılarının Birinci Değişiklik'ten kaynaklanan haklarını gerekçe göstererek yasanın uygulanmasını engellemek için ABD hükümetine dava açmıştı.

Ancak Washington Post'a konuşan ABD Adalet Bakanlığı sözcüsü, yasanın "kritik ulusal güvenlik kaygılarını, Birinci Değişiklik ve diğer anayasal sınırlamalarla uyumlu bir şekilde ele aldığını" ve Adalet Bakanlığı'nın yasayı mahkemede savunmayı dört gözle beklediğini söyledi.
Independent Türkçe



YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

YouTube videoların "kamerayla çekilip çekilmediğini" belirtecek

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

YouTube artık kullanıcılarına videolar "kamerayla çekildiğinde" söyleyecek çünkü videoların birçoğu öyle değil.

Etiketler, videonun altında "bu içerik nasıl yapıldı" yazan bir mesajla birlikte yer alacak. Etikette "Bu içerik, kamera veya başka bir kayıt cihazı kullanılarak çekildi" yazacak.

Etiketler, yapay zekanın yükselişine ve onunla üretilen videoların yaratabileceği risklere bir yanıt. Birçok uzman, videoları gerçek olup olmadığına göre etiketlemenin insanların sahte görüntüler yüzünden yanlış yönlendirilmesini engellemeye yardımcı olacağını ileri sürüyor.

Videolar, çeşitli platformların videonun montaj veya gerçek olup olmadığını netleştirmek için kullanabileceği bir standart olan C2PA (İçerik Güvenirliği ve Özgünlüğü Koalisyonu) standardını kullanıyor. Örneğin bazı kamera şirketleri, YouTube'un videonun gerçekten bir cihazda kaydedilip kaydedilmediğini otomatik olarak görebilmesi için bu teknolojiyi kameralarına eklemişti.

Videolar montaj edilse de bu etiketi alabiliyor. Ancak, videonun "temel doğasında veya içeriğinde" "önemli değişiklikler" yaratacak veya videonun nereden geldiğinin tespit edilmesini imkansız kılacak şekilde montajlanmaması gerekiyor.

Google halihazırda kendi yapay zeka üretimlerini işaretleyebilmeleri için YouTube kullanıcılarının videolarında "değiştirilmiş veya sentetik içerik" bulundurduğunu belirtmek için bir düğme kullanmasına izin veriyordu. Ancak yeni sistem, kullanıcıların gerçek videoları işaretlemesine izin vererek tam tersi şekilde çalışıyor ve yalan söylemeyi zorlaştıracak teknik sistemlere de başvuruluyor.

Independent Türkçe