Beyaz Saray, TikTok'un sıradışı teklifini reddetmiş

TikTok'un ana şirketi ByteDance, 2022'de Beyaz Saray'a sıradışı bir teklifte bulunmuş

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Beyaz Saray, TikTok'un sıradışı teklifini reddetmiş

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Biden yönetimi, TikTok'un ana şirketi ByteDance'in şu teklifini reddetmiş: Federal yetkililer; Amerikan iştirakinin yönetim kurulu üyelerini seçebilecek, sosyal medya uygulamasının kaynak kodunu inceleyebilecek ve hatta gerekli görmeleri halinde bir "kapatma anahtarı"nı devreye sokabilecekmiş.

ABD'li yetkililer, TikTok'un "Teksas Projesi" diye adlandırdığı planı reddederek, tartışmalı video paylaşım platformunun bir Amerikan firmasına satılmasını zorunlu kılacak bir yasa tasarısını desteklemeyi tercih etti.

Washington Post'a göre ByteDance yöneticileri 2022'de Meclis ve Senato üyelerinin uygulamanın Çinli sahiplerinin Amerikalıları olumsuz etkilemek ve ABD ulusal güvenliğine zarar vermek için TikTok'u kullanabilecekleri ya da zaten kullandıkları korkusuyla, Amerika'da TikTok'u etkili bir şekilde yasaklayacak yasayı nasıl en iyi şekilde hazırlayacaklarıyla ilgili  pazarlık yaptıkları bir zamanda sıradışı bir teklifte bulundu. 

Ancak ByteDance'in teklifi reddedildi. Washington Post'a konuşan üst düzey bir Biden yetkilisi, yönetimin bu teklifin TikTok tarafından ortaya konan "ciddi ulusal güvenlik risklerine karşı yetersiz" olduğuna karar verdiğini söyledi.

Yetkili, "Endişelerimiz ve olası çözümler hakkında şirketle sürekli temas halindeyken, yabancı mülkiyetinden ayrılmanın gerekli olduğu ve gerekli olmaya devam ettiği açıkça ortaya çıktı" diye ekledi.

Nisanda Başkan Biden, TikTok'un satışını zorunlu kılacak ya da Ocak 2025'e kadar tamamen yasaklayacak bir yasa tasarısını imzalamıştı. 

Bunun üzerine ByteDance, TikTok kullanıcılarının Birinci Değişiklik'ten kaynaklanan haklarını gerekçe göstererek yasanın uygulanmasını engellemek için ABD hükümetine dava açmıştı.

Ancak Washington Post'a konuşan ABD Adalet Bakanlığı sözcüsü, yasanın "kritik ulusal güvenlik kaygılarını, Birinci Değişiklik ve diğer anayasal sınırlamalarla uyumlu bir şekilde ele aldığını" ve Adalet Bakanlığı'nın yasayı mahkemede savunmayı dört gözle beklediğini söyledi.
Independent Türkçe



SDG Lideri: Mevcut son tarihi entegrasyona doğru ilerlemek için kullanıyoruz

Kamışlı'da dün yerinden edilmiş ailelere dağıtılacak yiyeceklerin hazırlanıyor (AP)
Kamışlı'da dün yerinden edilmiş ailelere dağıtılacak yiyeceklerin hazırlanıyor (AP)
TT

SDG Lideri: Mevcut son tarihi entegrasyona doğru ilerlemek için kullanıyoruz

Kamışlı'da dün yerinden edilmiş ailelere dağıtılacak yiyeceklerin hazırlanıyor (AP)
Kamışlı'da dün yerinden edilmiş ailelere dağıtılacak yiyeceklerin hazırlanıyor (AP)

Rusya, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı havaalanından güçlerini çekmeye başladı ve Şam hükümetinin Kürt güçlerinden geri almaya çalıştığı bölgedeki askeri varlığını sona erdirdi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre iki Suriyeli kaynak, Rus güçlerinin geçen hafta Kamışlı havaalanından kademeli olarak çekilmeye başladığını söyledi. Hmeymim'de Rus hava üssündeki bir kaynak, bazı güçlerin batı Suriye'ye gideceğini, diğerlerinin ise Rusya'ya döneceğini söyledi.

Bu arada, Suriye Demokratik Güçleri Lideri Mazlum Abdi, ateşkesin sağlanması için bir süredir çabaların sürdüğünü belirtti ve mevcut ateşkesin ABD ordusunun talebi üzerine gerçekleştiğini kaydetti. Abdi, “Yakın gelecekte anlaşmayı uygulamaya hazırız ve birçok konuda mutabakat sağlandı” dedi.  Kürt kanalı Ronahi'ye verdiği röportajda, “Ateşkesin avantajından yararlanarak, bu dönemde 18 Aralık anlaşmasında pratik ilerleme kaydetmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.


İspanya, denizde yüzen üsleri kullanan kokain kaçakçılığı şebekesini çökertti

İspanya'da ele geçirilen kokainin bir kısmı, 25 Ağustos 2023 (AFP)
İspanya'da ele geçirilen kokainin bir kısmı, 25 Ağustos 2023 (AFP)
TT

İspanya, denizde yüzen üsleri kullanan kokain kaçakçılığı şebekesini çökertti

İspanya'da ele geçirilen kokainin bir kısmı, 25 Ağustos 2023 (AFP)
İspanya'da ele geçirilen kokainin bir kısmı, 25 Ağustos 2023 (AFP)

İspanya polisi, Atlantik Okyanusu'ndaki yüzen üslerden karaya uyuşturucu taşımak için yüksek hızlı tekneler kullanan büyük bir kokain kaçakçılığı şebekesini çökertti. 10 ton uyuşturucunun ele geçirildiği kaçakçılık operasyonuna karıştığından şüphelenilen 105 kişi tutuklandı.

Polis tarafından dün yapılan açıklamada, Yeşil Burun Adaları, Kolombiya, Fransa, Portekiz ve ABD gibi ülkelerin kolluk kuvvetleriyle koordinasyon içinde yürütülen bir yıllık soruşturma sonucunda, bu grubun söz konusu dönemde Avrupa'ya tahmini 57 ton kokain kaçırdığı sonucuna varıldığını belirtti.

Sürat tekneleri, uyuşturucuyu nakliye ve depolama gemilerinden taşımak üzere Atlantik Okyanusu'nun açıklarına kadar gidiyordu.

Polis tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Tekne kaptanlarının bir ay boyunca denizde kalarak arka arkaya birkaç operasyon gerçekleştirebilecekleri gerçek su platformları kurmayı başardılar.”

Diğer üyelerin ise güvenlik güçlerinin iletişim ve hareketlerini izlemek için sofistike ekipmanlar kullandığını da ekledi.

Polis, 30 tekne, 70 araç ve bir dizi yüksek teknolojili iletişim ve gözetleme cihazına el koydu.

Soruşturmaya göre ayrıca grubun, mürettebattan birinin ölümünden sonra ailesine sessiz kalmaları için yaklaşık 12 milyon euro ödediği tahmin ediliyor.


Trump, Güney Kore ürünlerine yüzde 25 gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Arşiv - Reuters)
TT

Trump, Güney Kore ürünlerine yüzde 25 gümrük vergisi uygulayacağını duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Arşiv - Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump pazartesi günü, Güney Kore menşeili çeşitli mallara uygulanan gümrük vergilerini artırmayı planladığını açıkladı. Seul, bunu Washington ile daha önce imzaladığı ticaret anlaşmasına uymadığı gerekçesiyle eleştirdi.

Trump, sosyal medya platformu Truth Social hesabından, “Güney Kore parlamentosu, yetkisi dahilinde olan tarihi ticaret anlaşmamızı yürürlüğe koymadığı için, Güney Kore menşeili otomobiller, kereste ve ilaçlar ile diğer tüm karşılıklı gümrük vergilerini yüzde 15'ten yüzde 25'e çıkardığımı duyuruyorum” diye yazdı.

Güney Kore ise ABD'nin kararından önceden haberdar edilmediğini açıklayarak, bu konuyla ilgili olarak Washington ile acil görüşmeler yapmak istediğini belirtti.

Seul'deki Cumhurbaşkanlığı Ofisi tarafından yapılan açıklamada, “ABD hükümeti tarafından resmi bir bildirim yapılmadığı gibi, şu aşamada ayrıntılarla ilgili herhangi bir açıklama da yapılmadı” denildi.

Fransız Haber Ajansı AFP’nin aktardığı açıklamada, şu anda Kanada'da bulunan Ticaret Bakanı Kim Jung-kwan'ın ‘bu konuyla ilgili olarak ABD Ticaret Bakanı (Howard) Lutnick ile görüşmek üzere mümkün olan en kısa sürede ABD'yi ziyaret etmeyi planladığı’ belirtildi.

Trump'ın kararı, Washington ve Seul'un aylar süren zorlu müzakerelerin ardından ticaret ve güvenlik anlaşmasını imzalamasından birkaç ay sonra sürpriz olarak geldi.

Anlaşma, Trump'ın Ekim ayında Güney Koreli mevkidaşı Lee Jae-myung ile görüşmesinin ardından imzalandı ve Güney Kore'nin yatırım taahhütleri ile ABD'nin gümrük vergilerinde indirimleri içeriyordu.

Washington, anlaşma uyarınca otomobiller, otomobil parçaları ve ilaçlar dahil olmak üzere Güney Kore menşeili mallara uygulanan yüzde 15'e varan gümrük vergilerini sürdürecek. Anlaşma, Güney Kore otomobillerine uygulanan ABD gümrük vergilerinin yüzde 25'ten düşürülmesine yol açtı.

Eğer Trump bu son tehdidini yerine getirirse, bu gümrük vergileri yeniden yürürlüğe girecek. Otomotiv endüstrisi, Güney Kore'nin ABD'ye yaptığı ihracatın yüzde 27'sini oluşturuyor. ABD, Güney Kore'nin otomobil ihracatının yaklaşık yarısını ithal ediyor.

Daha yüksek gümrük verilerinin yeniden uygulanması, Güney Kore'nin ihracatını, mallarına uygulanan ABD gümrük tarifelerini yüzde 15'te tutan anlaşmaları olan Japonya ve Avrupa Birliği (AB) gibi ekonomilere kıyasla daha az rekabetçi hale getirmesi bekleniyor.

Trump'ın gümrük vergilerini artırma tehdidine rağmen dolar, Güney Kore para birimi won karşısında vadeli işlemlerde bu ay hafif bir düşüş kaydetti.