Ankara Suriye’nin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgelerinde yerel seçimlerin yapılmasının engellenmesi çağrısında bulunurken, İran Ankara-Şam normalleşmesine desteğini yineledi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ile Rusya'nın başkenti Moskova'da görüştü (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ile Rusya'nın başkenti Moskova'da görüştü (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Ankara Suriye’nin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi bölgelerinde yerel seçimlerin yapılmasının engellenmesi çağrısında bulunurken, İran Ankara-Şam normalleşmesine desteğini yineledi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ile Rusya'nın başkenti Moskova'da görüştü (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey Şoygu ile Rusya'nın başkenti Moskova'da görüştü (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Türkiye, uluslararası toplumu Suriye'de ayrılıkçı gündemleri destekleme çabalarına karşı uyanık olmaya çağırdı. İran ise Ankara ile Şam arasındaki normalleşme çabalarını desteklemeye hazır olduğunu yineledi.

Türk yetkili makamları, terörizmin finansmanına karıştıkları iddiasıyla Suriye'nin kuzeyine ve kuzeydoğusuna para transferi yapan şirketleri hedef alan bir kampanya başlattı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan uluslararası toplumu, DEAŞ’la mücadele ya da ‘sahte seçimler’ düzenlemek gibi çeşitli kisveler altında terörist ve ayrılıkçı gündemleri destekleme çabalarına karşı özellikle uyanık olmaya çağırdı.

Türk basını, BRICS üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları toplantısı çerçevesinde dün Rusya’ya giden Dışişleri Bakanı Fidan’ın burada Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya gelerek başta Suriye dosyası olmak üzere bazı önemli dosyaları ele aldığını aktardı. Basında yer alan haberlere göre burada Suriye’deki seçim girişimlerine değinen Fidan, “Artık tüm paydaşların Suriye konusunda ortak duruşlarını ortaya koymalarının zamanı gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Türkiye, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki yedi kantonda yerel seçim düzenleme girişimin reddettiğini açıkladı. Bu girişimi, Suriye'yi bölmeye ve Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit etmeye yönelik bir adım olarak değerlendiren Türkiye, bugün yapılması planlanırken ağustos ayına ertelenen seçimlerin iptal edilmesini istedi.

scdvfbg
İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri (Mehr Haber Ajansı)

Öte yandan İran, Rusya’nın arabuluculuğunda Ankara ve Şam arasında başlatılan ve İran’ın da Astana Süreci çerçevesinde katıldığı normalleşme müzakerelerinin yeniden başlaması için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Ankara ile Şam arasındaki normalleşme müzakereleri, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi konusunda Ankara ve Şam arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yaklaşık bir yıldır dondurulmuş halde.

İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri, cumartesi günü İstanbul'da düzenlenen Olağanüstü D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’na katılmak üzere geldiği İstanbul’da CNN Türk'e verdiği röportajda, “Biz siyasi bağlamda Suriye ve Türkiye arasında etkileşimi ve diyaloğu başlatacak her türlü girişimi memnuniyetle karşılıyor ve bu doğrultuda tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kani'nin röportajından birkaç önce Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani de Habertürk televizyonuna röportaj vermiş, hükümetinin Ankara ile Şam arasında bir uzlaşıya varılması için çalıştığını ve yakında bu konuda bazı adımlar atılacağını söylemişti.

Bir başka gelişmede Türk yetkili makamları, Suriye'nin kuzeyindeki para transfer ofislerinin ve şirketlerinin bazılarını terör örgütlerinin faaliyetlerine destek ve finansman sağladıkları gerekçesiyle hedef alan yeni bir kampanya başlattı.



İran, Arakçi-Witkoff görüşmelerinden daha üst düzey bir toplantı yapılmasını reddetti

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi bugün düzenlediği basın toplantısında (İran Dışişleri Bakanlığı internet sitesi)
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi bugün düzenlediği basın toplantısında (İran Dışişleri Bakanlığı internet sitesi)
TT

İran, Arakçi-Witkoff görüşmelerinden daha üst düzey bir toplantı yapılmasını reddetti

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi bugün düzenlediği basın toplantısında (İran Dışişleri Bakanlığı internet sitesi)
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi bugün düzenlediği basın toplantısında (İran Dışişleri Bakanlığı internet sitesi)

Tahran, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff arasında nükleer program konusunda devam eden müzakerelerden daha üst düzeyde bir toplantı yapılmasını reddetti.

İran ve ABD bu hafta başında Umman'da, her iki tarafın da yapıcı olarak nitelendirdiği Roma'daki ikinci turdan bir hafta sonra, yaklaşık altı saat süren teknik düzeydeki müzakereleri içeren üçüncü bir nükleer müzakere turu gerçekleştirdi.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi görüşmelerin önümüzdeki hafta da devam edeceğini ve 3 Mayıs'ta ‘üst düzey bir toplantının’ daha planlandığını söyledi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Ummanlı bakanın ‘üst düzey’ toplantıdan neyi kastettiğine ilişkin bir soruya cevaben, “Kastedilen, İran Dışişleri Bakanı ve ABD Özel Temsilcisi’nin başkanlık edeceği dördüncü tur müzakerelerdir” dedi.

Ülkesinin müzakereleri yakın bir tempoda sürdürmeye hazır olduğunu belirten Bekayi, uygulanan yaptırımların her İran vatandaşının günlük yaşamını hedef aldığını ve Tahran'ın bu yaptırımların kaldırılması için ciddi çaba sarf ettiğini kaydetti.

Bekayi, “Başından beri ciddiyetimizi beyan ettik. Haksız yaptırımları kaldırabildiğimiz her günün İran halkının yararına olacağına inanıyoruz. Bu yaptırımlar her birimizin hayatını etkiliyor” ifadelerini kullandı.

“Müzakerelerin ilerleyişine herhangi bir kısıtlama getirmiyoruz ve karşılıklı mutabakat sağlanması koşuluyla müzakerelerin daha kısa bir tempoda yürütülmesine de itirazımız yok” diyen Bekayi, ‘yaptırımların amacının İran halkına baskı yapmak olduğunu ve yaptırımlarla yüzleşmek ve bunları kaldırmak konusunda ciddi olduklarını’ vurguladı.

Bekayi olağan basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan (UAEA) bir teknik ekibin nükleer uzmanlarla görüşmelerde bulunmak üzere ülkeye geldiğini söyledi.

Bekayi, “Heyet İran'a ulaştı ve bugün İranlı uzmanlarla güvenlik önlemleri de dahil olmak üzere teknik görüşmelerde bulunacak” dedi.

Cumartesi günkü görüşmelerin tamamlanmasının ardından İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, UAEA'dan uzmanların cumartesi günü yapılması beklenen bir sonraki tura katılabileceğini belirtti.

UAEA Direktörü Rafael Grossi 17 Nisan'da Tahran'a yaptığı ziyaret sırasında ajansının müzakerelerde olumlu bir sonuca ulaşılmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Trump, İran ile dünyanın önde gelen güçleri arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan 2018 yılında çekilmiş, bunun üzerine İran anlaşmada öngörülen uranyum zenginleştirme sınırlarını aşmış ve UAEA denetimini kısıtlamıştı.

Geçtiğimiz şubat ayında UAEA, Tahran'ın uranyumu yüzde 60 saflığa, yani silahlar için gereken seviyeye yakın bir oranda zenginleştirmesiyle mevcut durumu ‘son derece endişe verici’ olarak tanımlayan bir rapor yayınladı. Tahran ise nükleer silah elde etmeye çalıştığını sürekli olarak reddediyor.