İsrail ordusu tükenmenin eşiğinde: Acil asker ihtiyacı var

Analistler, çatışmalara ara verilmemesi halinde İsrail ordusunun toparlanmakta zorlanacağına işaret etti (AFP)
Analistler, çatışmalara ara verilmemesi halinde İsrail ordusunun toparlanmakta zorlanacağına işaret etti (AFP)
TT

İsrail ordusu tükenmenin eşiğinde: Acil asker ihtiyacı var

Analistler, çatışmalara ara verilmemesi halinde İsrail ordusunun toparlanmakta zorlanacağına işaret etti (AFP)
Analistler, çatışmalara ara verilmemesi halinde İsrail ordusunun toparlanmakta zorlanacağına işaret etti (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, Gazze'de artan kayıplar nedeniyle İsrail ordusunun acil asker ihtiyacı olduğunu yazdı. 

İsrail ordusunun paylaştığı rakamlara göre, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarıyla başlayan savaşta öldürülen asker sayısı 658'e yükseldi. Çatışmalarda 3 bin 835 İsrail askeri de yaralandı.

İsrail askerleri geçen hafta Hamas militanlarının Refah'ta kurduğu pusuya düşmüş, 601'inci İstihkam Taburu bölük komutan yardımcısı da dahil 8 askerin öldürüldüğü bilgisi paylaşılmıştı.

Haberde, İsrail ordusunun kayıplarının, Gazze savaşı bağlamında "küçük görünebileceğine fakat İsrail kamuoyu için bunun çok yüksek bir sayı olduğuna" dikkat çekildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi de pazar günkü açıklamasında asker ihtiyacı olduğunu doğrulamış, Ultra Ortodoks Yahudilerin (Harediler) orduya alınmasının "zorunlu hale geldiğini" söylemişti. 

İsrail'de kadın ve erkekler 3 yıl zorunlu askerlik yapıyor. Haredilerse orduda dini inançlarına göre  yaşayacak uygun bir ortam bulamayacakları gerekçesiyle askerlik yapmayı reddediyor. Tel Aviv yönetimi, Haredileri 26 yaşına kadar Tevrat Kursları'nda (Yeşiva) eğitim almaları halinde askerlikten muaf tutuluyor. 

9 milyonluk ülkede nüfusun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturan Haredilere sağlanan bu ayrıcalık kapsamında geçen yıl 60 bin erkeğe muafiyet sağlanmıştı. 

Ancak Haredilerin askere alınmasına ilişkin çağrılar ülkede tartışma yaratmıştı. Ultra Ortodoks Yahudilere tanınan muafiyetin yasalaşması için 10 Haziran'da parlamentoda oylama yapılmıştı. 

120 milletvekilinden 63'ünün oyuyla onaylanan tasarının yürürlüğe girip girmeyeceği, parlamentonun Dışişleri ve Güvenlik Komitesi'nde yapılacak değerlendirmeler sonucunda belli olacak.

Birleşik Krallık'taki King's College London'dan Ahron Bregman, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) zor durumda olduğuna işaret ederek şunları söyledi: 

IDF, 8 aydan fazla süren savaşın ardından tamamen tükenmiş durumda. IDF komuta kademesi ve Savunma Bakanı da yeniden toparlanılması için acilen ara verilmesini istiyor.

Londra'daki Brunel Üniversitesi'nden Steven Wagner de ordu içindeki görev değişikliklerinin ve rotasyonların sıklaştığını, bunun da bir "tükenme işareti" olduğunu belirtti.

Bregman, İsrail ordusunun zaman içinde küçüldüğüne de dikkat çekti. 

Analist, 1967'deki Altı Gün Savaşı ya da 1973'teki Yom Kippur Savaşı gibi büyük bölgesel çatışma dönemlerinin artık sona erdiğini söyledi. 

Bregman, İsrail ordusunun son 20 yılda 6 tümenini dağıttığını, mevcut durumda iki tümen ya da 10 bin askerin eksik olduğunu belirtti. 

Bunlara ek olarak Lübnan'daki Hizbullah'la kapsamlı bir savaş ihtimali de orduya daha fazla yük bindirebilir. Uzmanlar, İsrail ordusunun Hizbullah'la uzun sürecek bir savaşa hazır olmadığını savunuyor.

İtalya merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Güvenlik Çalışmaları Grubu Verona'dan (ITSS) Omri Brinner, şu değerlendirmeleri paylaştı: 

Asker, tank ve teçhizat kalitesi açısından kısa bir savaş için kağıt üzerinde her şey yolunda. Ancak Hizbullah'la uzun bir savaş söz konusu olduğunda İsrail hazır değil.

Diğer yandan IDF'den dün yapılan açıklamada, İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı Komutanı Tümgeneral Ori Gordin ve Operasyonlar Bölümü Başkanı Tümgeneral Oded Basyuk'un, Lübnan'a yönelik olası bir saldırıya ilişkin "operasyonel planı" onayladığı bildirilmişti.

Independent Türkçe



Blinken, Gazze savaşından bu yana on birinci Ortadoğu turuna başlıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (ortada) (AP)
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (ortada) (AP)
TT

Blinken, Gazze savaşından bu yana on birinci Ortadoğu turuna başlıyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (ortada) (AP)
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (ortada) (AP)

ABD Dışişleri Bakanlığı, Antony Blinken'ın, Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'ın öldürülmesinin ardından Washington'un Gazze savaşını sona erdirmek için ateşkes müzakerelerini yeniden başlatma çabaları kapsamında bugün (Pazartesi) Ortadoğu'ya gideceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı'nın bölge turu, İsrail'in Gazze Şeridi'nde ve Lübnan'da askerî harekâtını yoğunlaştırdığı bir dönemde gerçekleşiyor. Bu tur, Blinken'ın 7 Ekim 2023'te Hamas'ın İsrail yerleşimlerine saldırmasından bu yana bölgeye yaptığı on birinci tur olacak.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Blinken'ın bölge liderleriyle Gazze savaşını sona erdirmenin önemini, Gazze Şeridi’nde savaş sonrası bir planın nasıl hazırlanacağını ve İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmaya diplomatik bir çözümün nasıl bulunacağını görüşeceği belirtildi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre Bakanlık, Blinken'ın turunun İsrail'le başlayacağını belirtti, ancak diğer ülkeler belirtilmedi.

Açıklamada, “Bakan Blinken bölge turu sırasında Gazze Şeridi'ndeki savaşın sona erdirilmesinin, tüm esirlerin serbest bırakılmasının ve Filistin halkının acılarının hafifletilmesinin önemini ele alacak. Çatışma sonrası döneme hazırlanma konusundaki görüşmelere devam edecek ve Filistinlilerin hayatlarını yeniden inşa etmelerini sağlayacak yeni bir rota çizme ihtiyacını vurgulayacak” denildi.

ABD Başkanı Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve diğer birçok Batılı lider, İsrail'in geçen hafta 7 Ekim 2023 saldırısının beyni olarak tanımlanan Yahya Sinvar'ı öldürmesinin ardından, bir yıldır süren Gazze savaşının sona ermesini istediklerini dile getirdiler. Ancak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu savaşın devam edeceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken'ın Gazze Şeridi'ndeki sivillere daha fazla gıda, ilaç ve diğer insani yardımların ulaştırılması gerektiğini de vurgulayacağını bildirdi.

İsrail son birkaç gündür Gazze Şeridi'ndeki askerî harekâtını yoğunlaştırdı. Çatışmalar devam ederken, Filistinli sağlık yetkilileri Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kısmen faaliyette olan üç hastanede hastaları tedavi etmek için gıda, yakıt ve tıbbi malzeme sıkıntısı çektiklerini belirtti.

İsrail verilerine göre, Hamas liderliğindeki 7 Ekim saldırısı yaklaşık bin 200 kişinin ölümüne ve 253 esirin Gazze Şeridi'ne götürülmesine neden oldu.

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Aksa Tufanı Operasyonu’na müteakip olarak başlattığı askerî harekâtının Gazze Şeridi'ni harap ettiğini ve 42 binden fazla Filistinlinin ölümüne yol açtığını bildirdi. Ayrıca kayıp olan 10 bin kişinin enkaz altında kaldığına inanılıyor.