İran seçimleri: Pezeşkiyan ve Celili ikinci tura kaldı

İran cumhurbaşkanı adayı Mesud Pezeşkiyan oyunu kullanırken (AP)
İran cumhurbaşkanı adayı Mesud Pezeşkiyan oyunu kullanırken (AP)
TT

İran seçimleri: Pezeşkiyan ve Celili ikinci tura kaldı

İran cumhurbaşkanı adayı Mesud Pezeşkiyan oyunu kullanırken (AP)
İran cumhurbaşkanı adayı Mesud Pezeşkiyan oyunu kullanırken (AP)

İran İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, reformist Mesud Pezeşkiyan ve katı muhafazakâr Said Celili'nin İran'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna katılmaya hak kazandıklarını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı, 58.640 seçim merkezinde oyların sayılmasının ardından cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçlarını açıkladı ve kullanılan oy sayısı 24 milyon 535 bin 185 olduğunu belirtti.

İçişleri Bakanlığı Seçim Komisyonu Sözcüsü Muhsin İslami gazetecilere yaptığı açıklamada, “ilk turda "adaylardan hiçbiri oyların mutlak çoğunluğunu elde edemedi", bu nedenle "birinci ve ikinci adaylar" önümüzdeki Cuma günü belirleyici bir turda karşı karşıya gelecekler” dedi.

Pezeşkiyan oyların yüzde 42,6'sını alarak birinci olurken, onu yüzde 38,8 ile Celili, yüzde 13,8 ile Meclis Başkanı Muhammed Bagher Kalibaf, yüzde 4,3 ile geçersiz oylar dördüncü ve yüzde birden az oyla muhafazakâr din adamı Mustafa Purmuhammedi beşinci sırada yer aldı.

İçişleri Bakanlığı Seçim Komisyonu'nun istatistikleri, cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılımın yaklaşık yüzde 40'a ulaştığını gösterdi; bu oran, 1979 devriminden bu yana kaydedilen en düşük orana tekabül ediyor.

Şarku’l Avsat’ın İranlı internet sitelerinden elde ettiği bilgiye göre  başkent Tahran'da katılım, yüzde 23'e olarak gerçekleşti.

Yetkililer, ülke içinde ve dışında oy kullanma hakkına sahip 61 milyon 452 bin 321 kişiyi oy kullanmaya davet etti. İran Lideri Ali Hamaney, dün oyunu kullandıktan sonra güçlü bir katılım çağrısında bulundu.

Görsel kaldırıldı.Cumhurbaşkanı adayı Said Celili oyunu kullanırken (AP)

İran'ın 14. cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy verme işlemi dün sabah 8'de başladı. Oy verme süresinin üç kez uzatılmasının ardından, ülke genelinde 58.000'den fazla seçim merkezinde oy verme işlemi gece yarısı 24'te sona erdi.

Oy verme işlemi, yetkililer, gözlemci ve aday temsilcilerinin katılımıyla sandıklarda gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı seçiminin bu döneminde de oylama kâğıt üzerinde yapıldı.



Pakistan: Bir mahkûmun öldürüldüğü toplu firarda 19 mahkûm kaçmayı başardı

Pakistan polisi (arşiv)
Pakistan polisi (arşiv)
TT

Pakistan: Bir mahkûmun öldürüldüğü toplu firarda 19 mahkûm kaçmayı başardı

Pakistan polisi (arşiv)
Pakistan polisi (arşiv)

Pakistan'da yaşanan toplu firarda bir mahkûm öldürülürken, 19 mahkûm kaçmayı başardı. Aralarında ‘terörizmle’ suçlananların da bulunduğu yirmi mahkûm, dün (pazar) Pakistan'ın Keşmir bölgesindeki bir hapishaneden kaçtı. Firar girişiminde bulunan mahkûmlardan biri ise gardiyanlarla girdiği ‘çatışmada’ öldürüldü.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığı habere göre Pakistan İçişleri Bakanlığı, mahkûmların ellerinde bir tabanca bulunduğunu ve bunu bir gardiyanı rehin almak için kullandıklarını belirtirken, mahkumların silahı gardiyanların birinden mi çaldıkları yoksa hapishane dışından mı getirdikleri netlik kazanmadı.

loşp
Firar olayının ardından Pakistan'ın Rawalakot Hapishanesi (sosyal medya)

İçişleri Bakanlığı yetkilisi Dar Munir, “Eyalet başkenti Muzafferabad'ın 110 kilometre güneyindeki Rawalakot Hapishanesi’nden firar eden mahkûmların elinde bir tabanca vardı ve bunu bir gardiyanı rehin almak için kullandılar. Ancak silahı gardiyanlardan birinden mi çaldıkları yoksa dışarıdan birinin mi onlara getirdiği belli değil” ifadelerini kullandı.

Keşmir Cezaevleri Genel Müfettişi Vahid Ali Ceylani, “Yirmi kişi hapishaneden kaçtı. Bunlardan biri gardiyanlarla girdiği çatışmada öldürüldü. 19 kişi ise halen firari” dedi.

Üst düzey bir yerel polis yetkilisi olan Riyad Muğal AFP'ye yaptığı açıklamada, firarileri arama çalışmaları dün de devam ederken polisin Rawalakot'a girişleri kapattığını bildirdi.

Yetkililere göre firari mahkumların bir kısmı hüküm giymiş, diğerleri ise ‘terörizm’, ‘cinayet’ ve ‘uyuşturucu kaçakçılığı’ suçlamalarıyla tutuklu yargılanıyordu.

Cezaevlerinin aşırı kalabalık olduğu Pakistan'da mahkumlar su ve yiyeceğe ulaşmakta zorluk çekiyor.

İnsan hakları savunucuları, cezaevlerinde gözaltı sırasında kötü muameleyi kınıyor.

2012 yılında isyancılar mahkumları serbest bırakmak için Pakistan'daki bir dizi cezaevine saldırdı. En büyük saldırı yaklaşık 400 mahkûmun kaçmasıyla sonuçlandı.