Etiyopya'da en az 100 kişi fidye için kaçırıldı

Bir kamyondaki Etiyopya askerleri (Reuters)
Bir kamyondaki Etiyopya askerleri (Reuters)
TT

Etiyopya'da en az 100 kişi fidye için kaçırıldı

Bir kamyondaki Etiyopya askerleri (Reuters)
Bir kamyondaki Etiyopya askerleri (Reuters)

ABD'nin Etiyopya Büyükelçisi Irwin Masinga dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, Tigray bölgesindeki iç savaşın sona ermesinden bu yana aralıklı çatışmalara sahne olan Etiyopya’nın sorunlu bölgelerinde geçen hafta aralarında öğrencilerin de bulunduğu en az 100 kişinin fidye için kaçırıldığını duyurdu.

Kasım 2022'de imzalanan barış anlaşmasının ardından bölgede bir miktar istikrar sağlanırken, Başbakan Abiy Ahmed'in hükümeti diğer bölgelere güvenlik getirmekte zorlandı. Birleşmiş Milletler'e (BM) göre geçen yıl Etiyopya'da 1.300'den fazla kişi öldürüldü, ancak Amhara ve Oromia bölgeleri en fazla şiddeti yaşadı.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre ABD Büyükelçisi Irvin Masinga, "X" platformunda şunları yazdı: "Oromia ve Amhara bölgelerinde yakın zamanda tekrarlanan adam kaçırma olayları, çatışmaların uzun süre devam etmesinin suçluları nasıl cesaretlendirdiğini ve hukukun üstünlüğünü zayıflattığını gösteriyor. Geçen hafta 100'den fazla öğrenci ve yolcu fidye için kaçırıldı."

Kaçırıldıktan sonra kurtularak bir ormanda saklanan Debrek Üniversitesi öğrencisi, Reuters'a isminin açıklanmaması koşuluyla konuştu: “Çarşamba günü kimliği belirsiz silahlı kişiler, Oromia bölgesindeki başkent Addis Ababa'nın yaklaşık 120 kilometre kuzeyinde üç otobüsü durdurdu "Korkunç ve şok ediciydi. Yolcuları sopalarla dövmeye ve otobüsten inmeye zorlamaya başladılar. Fidyeciler şimdi rehineleri serbest bırakmak için ailelerden 17,500 $ ödemelerini istiyorlar."



Bebek ticaretinin peşine düşen gazeteci, Facebook'taki arkadaş listesinde babasını buldu

Gürcü gazeteci biyolojik ebeveynlerini 8 yıl boyunca aradı (Tamuna Museridze)
Gürcü gazeteci biyolojik ebeveynlerini 8 yıl boyunca aradı (Tamuna Museridze)
TT

Bebek ticaretinin peşine düşen gazeteci, Facebook'taki arkadaş listesinde babasını buldu

Gürcü gazeteci biyolojik ebeveynlerini 8 yıl boyunca aradı (Tamuna Museridze)
Gürcü gazeteci biyolojik ebeveynlerini 8 yıl boyunca aradı (Tamuna Museridze)

Gürcistan'da hastanelerden çalınarak ebeveynlerinden başkalarına satılan binlerce bebeğin peşine düşenlerden biri de gazeteci Tamuna Museridze.

Kafkas ülkesinde 1950'lerden 2005'lere kadar evlat edinmenin devasa bir "piyasa" olduğu ve farklı sektörlerden binlerce kişinin bu işe karıştığı bildirilirken Tamuna Museridze, çalınarak başkalarına satılan bebek sayısının 100 bini bulduğunu tahmin ediyor.

Evlat edinildiğini sonradan öğrenen Museridze, 2021'de kurduğu Facebook grubuyla biyolojik ailelerini arayanlara destek olmaya çalışıyor.

Gürcüce'de "Arıyorum" anlamına gelen Vedzeb adlı grubun 267 bin üyesi var. 

Kendisini yetiştiren kadının ölmesinden sonra 2016'da biyolojik ebeveynlerini aramaya başlayan Tamuna, onbinlerce aileye "Bebeğiniz öldü" denerek yalan söylendiğini ortaya çıkarmış. 

Yüzlerce ailenin tekrar bir araya gelmesine yardımcı olan Tamuna, sonunda kendi biyolojik ebeveynlerini de buldu.

İlk başta annesini bulduğunu belirterek onunla yaptığı ilk telefon görüşmesini şöyle anlatıyor:

Bağırmaya başladı, doğum yapmadığını söyledi. Benimle herhangi bir temas kurmak istemedi. Her şeye hazırlıklıydım ama tepkisi hayal edebileceğimin de ötesine geçti.

Tamuna, kurduğu grup aracılığıyla iletişime geçen birinin, Eylül 1984'te gizlenen bir doğuma dair bilgi verdiğini, bunun üzerine yaptığı araştırmalarla önce kuzenini sonra da biyolojik annesini bulduğunu anlatıyor.

Kendisini tersleyen annesine ısrar ederek diğer biyolojik ebeveyninin de kimliğini öğrenen gazeteci, Facebook'ta Gurgen Khorava diye aratınca babasını arkadaş listesinde bulmuş:

Biyolojik annemin hamile kaldığını bile bilmiyordu. Onun için dev bir sürpriz oldu.

Tamuna, Tiflis'ten Khorava'nın yaşadığı Zugdidi'ye giderek onunla bir araya gelmiş. 72 yaşındaki adamla kucaklaştığını ve gülümseyerek birbirlerine baktıklarını söylüyor.

Tuhaftı, bana baktığı an onun kızı olduğumu anladı. Çok karışık duygular yaşadım. Birlikte oturup birbirimizi izledik ve ortak nokta bulmaya çalıştık.

Gürcistan Devlet Balesi'nde çalışmış meşhur bir dansçı olan babası, torunlarının da bu tutkuyu paylaşmasından memnun kalmış.

Tamuna gülümseyerek "İkisi de dansa bayılıyor, eşim de" diyor. 

Akrabalarını evine çağırarak Tamuna'yla tanıştıran Gurgen, ona yeni bir aile vermiş. 

Ancak "Ben de mi annemden çalınıp satıldım?" sorusu cevapsız kalmış. Kendisine bakan aile de öldüğü için bu soruyu biyolojik annesinden başka yanıtlayacak kimse yokmuş.

Konuşmaya ikna olan yaşlı kadın, kasımda bu soruya "hayır" yanıtını vermiş. Gurgen Khorava'yla yalnızca cinsel bir ilişki yaşadığını ve "Ameliyat olacağım" diyerek gittiği Tiflis'te doğum yapıp çocuğunu başkasına verdiğini anlatmış. 

Biyolojik annesi "Çalındığını söylemezsen aramızdaki her şey biter" dese de Tamuna yalan söyleyemeyeceğini belirtmiş. Böylece ikili arasındaki ilişki yeniden kopmuş.

Tamuna, tüm bu yaşadıklarını "İlk birkaç ay şoke ediciydi. Bunları yaşadığıma, onları bulduğuma inanamadım" diye anlatıyor.
Independent Türkçe, BBC, BBC Türkçe