Nahal Tugayı Komutanı Albay Tsukerman: Refah'ın yarısını işgal ettik, tüm evlerini vurduk

Albay Tsukerman: İsrail ordusunun Filistinli silahlı örgütlerin askeri kabiliyetlerini etkisiz hale getirmek için 4 aya daha ihtiyacı var

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta askeri araçların yanında duran İsrail askerleri (Reuters)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta askeri araçların yanında duran İsrail askerleri (Reuters)
TT

Nahal Tugayı Komutanı Albay Tsukerman: Refah'ın yarısını işgal ettik, tüm evlerini vurduk

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta askeri araçların yanında duran İsrail askerleri (Reuters)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta askeri araçların yanında duran İsrail askerleri (Reuters)

İsrail ordusu Nahal Tugayı Komutanı Albay Yair Tsukerman, hava, kara ve deniz kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen bombardımanlarda Gazze Şeridi'nin en güneyindeki Refah’taki tüm evlerin vurulduğunu, bazı evlerin tamamen, bazılarının ise kısmen yıkıldığını itiraf etti.

İsrail ordusunun şu an ‘Refah'ın yarısını işgal ettiğini’ söyleyen Albay Tsukerman, ordunun işgali tamamlamak ve başta Hamas Hareketi ve İslami Cihad Hareketi olmak üzere Gazze Şeridi’ndeki Filistinli silahlı örgütlerin askeri kabiliyetlerini etkisiz hale getirmek için en az dört aya ihtiyacı olduğunu belirtti.

Albay Tsukerman, ordu güçlerinin şu an açık bir tampon bölge oluşturmak ve Filistinli silahlı örgütlerin hareketliliğini ve her türlü yasa dışı faaliyeti önlemek için Filistin-Mısır sınırındaki Philadelphia (Salahaddin) Koridoru boyunca bulunan binaları ve evleri yıkmaya devam ettiğini söyledi.

İsrailli Albay, Hamas'ın en alt askeri bölgesi olduğu söylenen Refah şehrinin ‘silah ve patlayıcı üretilen tüneller de dahil olmak üzere en fazla sayıda yeraltı tüneline’ sahip olduğunu öne sürdü.

Albay Tsukerman'ın bu sözleri, İsrail’in aşırı sağcı çizgideki gazetelerinden Israel Hayom gazetesi tarafından yayınlanan ve muhabir Hanan Greenwald'ın Refah'taki durumu ‘tonlarca ağır bombanın atıldığı, eşi benzeri görülmemiş savaş araçlarının kullanıldığı yakılmış bir toprak’ olarak tanımladığı sahadan bildirilen bir haberde yer aldı.

Hamas Hareketi’nin çalışma tarzının İsrail ordusunu bombardımanları arttırmaya zorladığını söyleyen Albay Tsukerman, “Hamas tüm şehri tehlikeli pusularla ve tuzaklarla dolu dev bir savaş alanına dönüştürdü. Her saldırıdan sonra tünellerde kayboluyorlar. Küçük modern kameralar aracılığıyla güçlerimizin hareketlerini takip ediyorlar. Bazıları bir gömlek düğmesinden daha büyük olmayan bu kameralardan büyük miktarda sandalyelere, cami ve okul duvarlarına, kapılara ve pencerelere ve diğer her yere monte ettiler. Çok sayıda askeri karakol ve kontrol noktası kurmak ve Philadelphia Koridoru’nu genişletmek için sürekli çalışan dev buldozerleri harekete geçirmek zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

İsrail'in Philadelphia Koridoru’ndaki birliklerinin komutanı olan Albay Tsukerman, Refah'taki saldırı tünellerinin sayısının çok fazla olduğunu ve bunların birçoğunun Mısır'ın Sina Yarımadası’na bağlandığını iddia etti.

Kahire, İsrailli yetkililerin Sina Yarımadası’nı Gazze'ye bağlayan tüneller olduğu iddialarını defalarca kez reddetti.

Albay Tsukerman, sözlerini şöyle sürdürdü:

Burada kelimenin tam anlamıyla bir yeraltı şehri var. Bazı tünellerde hazır halde roketatarlar ele geçirdik. Burada Hamas savaşçılarıyla yüzleşemiyoruz. Öldürüldükleri için değil, saldırmayı seçip hemen ortadan kayboldukları için. Bu yüzden bize mutlak bir özgürlükle hareket etme izni verildi.

xscdfvrgbtyh
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'taki İsrail askerleri, 3 Temmuz 2024 (AFP)

Refah'taki çatışmaların büyük bir şiddetle devam ettiğini, burada Hamas Hareketi’nin üç tugayının halen tam kapasiteyle faaliyet gösterdiğini vurgulayan Albay Tsukerman, “Dördüncü tümen ise daha düşük kapasitede faaliyet gösteriyor. Savaşçılarının çoğu Han Yunus'a kaçtı ve çatışmayı durdurdular. Ancak teslim olmadılar. Onlara ağır darbeler indirdik, ama hala deniyorlar” diye konuştu.

Hamas'ın güneyde kuzeydeki gibi faaliyet göstermediğini ve Hamas üyelerinin burada tünellerde kalsalar bile direnirlerse zafer elde edeceklerine inandıklarını belirten Albay Tsukerman, askeri bir güç olarak onların üstesinden gelmek için zamana ve savaş hilelerine ihtiyaçları olduğuna inandığını ifade etti.

Albay Tsukerman, şunları ekledi:

Aylara ihtiyacımız var, ama şu an sadece oksijenlerini kesmeyi başardığımızı ve burada ne kadar uzun süre kalırsak askeri operasyonlarımız için o kadar iyi olacağını söyleyebilirim.



Bill ve Hillary Clinton, Epstein davasıyla ilgili olarak Kongre önünde ifade verecekler

Bill ve Hillary Clinton (Arşiv- Reuters)
Bill ve Hillary Clinton (Arşiv- Reuters)
TT

Bill ve Hillary Clinton, Epstein davasıyla ilgili olarak Kongre önünde ifade verecekler

Bill ve Hillary Clinton (Arşiv- Reuters)
Bill ve Hillary Clinton (Arşiv- Reuters)

Eski Demokrat başkanın sözcüsü yaptığı açıklamada, Bill ve Hillary Clinton'ın, cinsel istismarla suçlanan finansçı Jeffrey Epstein davasını araştıran ABD Kongre komitesi önünde ifade vereceklerini duyurdu. AFP’nin haberine göre çift daha önce Kongre önünde ifade vermeyi reddetmişti.

Bu açıklama, ABD Adalet Bakanlığı'nın Epstein davasıyla ilgili yeni bir dizi belge yayınlaması sonrasında yapıldı.

Clinton'ın sözcüsü Angel Ureña, komitenin Cumhuriyetçi üyelerinin Bill Clinton ve Epstein arasındaki geçmiş bağlar nedeniyle çiftin ifade vermesini talep eden mektubuna cevaben dün "X" platformunda yaptığı açıklamada: "Eski başkan ve eski dışişleri bakanı katılacaklar. Herkes için geçerli olacak bir emsal oluşturmak istiyorlar" ifadelerini kullandı.

Açıklamadan önce, Temsilciler Meclisi Kurallar Komitesi, kabul edilmesi halinde Adalet Bakanlığı'nın eski Demokrat başkan (1993-2001) ve eski dışişleri bakanı (2009-2013) aleyhine yasal işlem başlatmasını tavsiye edecek iki karar tasarısını Kongre'nin tüm üyelerinin önünde oylamaya sunmaya hazırlanıyordu.

Komitenin bu hafta için planlanan oylama sürecine devam edip etmeyeceği henüz belli değil.

Eğer yargılamaya ilişkin bu tavsiyeler kabul edilirse, Başkan Donald Trump'ın yakın müttefiki Pam Bondi'nin başkanlığını yaptığı Adalet Bakanlığı, çifti resmen suçlamak için süreci başlatmak zorunda kalacak.

Çift, 12 aya kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilir. Çift, eski başkan ile Epstein arasındaki uzun süreli dostluk nedeniyle Epstein davasında birkaç kez ifade vermeye çağrılmıştı.

Bill Clinton, görevden ayrıldıktan sonra 2000'li yılların başlarında Epstein'ın özel uçağıyla birkaç kez seyahat etti. İlişkiden pişmanlık duyduğunu ifade etti ve Epstein'ın suç faaliyetlerinden haberdar olmadığını söyledi.

ABD Adalet Bakanlığı yakın zamanda Epstein ile ilgili milyonlarca iç belgeyi yayınladı ve bu belgeler, Epstein'ın 2008'deki fuhuşla ilgili suçlamaları kabul etmesinden önce ve sonra siyaset, finans, akademi ve iş dünyasındaki birçok önde gelen isimle olan bağlantılarını ortaya koydu.


Venezuela'nın geçici cumhurbaşkanı, ABD diplomatik misyonunun başkanıyla görüştü

Venezuela geçici Cumhurbaşkanı Delcy Rodriguez (AP)
Venezuela geçici Cumhurbaşkanı Delcy Rodriguez (AP)
TT

Venezuela'nın geçici cumhurbaşkanı, ABD diplomatik misyonunun başkanıyla görüştü

Venezuela geçici Cumhurbaşkanı Delcy Rodriguez (AP)
Venezuela geçici Cumhurbaşkanı Delcy Rodriguez (AP)

Venezuela'nın geçici Cumhurbaşkanı Delcy Rodríguez, ABD'nin eski Cumhurbaşkanı Nicolás Maduro'yu devirmesinden yaklaşık bir ay sonra, bugün ülkedeki ABD diplomatik misyonunun yeni başkanıyla görüştü.

İletişim Bakanı Miguel Pérez Perla, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Rodríguez ile ABD diplomatı Laura Dugo arasındaki cumhurbaşkanlığı sarayındaki görüşmenin "Venezuela-ABD gündemi çerçevesinde" gerçekleştiğini belirtti.

Dugo'nun 22 Ocak'ta büyükelçiden sonra diplomatik misyondaki en yüksek göreve atanması, Washington ile Karakas arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktasını temsil ediyor. Bu ilişkiler, Washington'un Maduro'nun yeniden seçilmesini tanımayı reddetmesi ve muhalefet lideri Juan Guaido önderliğindeki paralel hükümeti tanımayı tercih etmesinin ardından 2019'da çökmüştü.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre 2012-2015 yılları arasında Nikaragua'da ABD büyükelçisi olarak görev yapan Dugo, 1 Şubat 2025'ten beri Kolombiya'da bu görevi yürüten John McNamara'nın yerini alacak.

ABD diplomatları, 2019'dan beri kapalı olan ABD büyükelçiliğinin yeniden açılması konusunu görüşmek üzere 9 Ocak'ta Karakas'ı ziyaret etti.


Trump: İran'la bir anlaşmaya varılamazsa "kötü şeyler" olacak

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump: İran'la bir anlaşmaya varılamazsa "kötü şeyler" olacak

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada, büyük bir savaş gemisi filosunun İran'a doğru ilerlediğini ve ABD'nin şu anda Tahran ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Trump, Beyaz Saray'da gazetecilere dün yaptığı açıklamada, "İran ile müzakereler yoluyla bir anlaşmaya varmak istiyoruz" diyerek, anlaşmaya varılamaması durumunda "kötü şeyler" olacağı uyarısında bulundu.

İran devlet televizyonu dün bir hükümet kaynağına atıfta bulunarak, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın ABD ile nükleer konu hakkında müzakerelerin başlatılması emrini verdiğini bildirdi.

ABD haber sitesi Axios, konuyla ilgili bilgi sahibi iki kaynağa dayanarak, ABD elçisi Steve Witkoff'un cuma günü İstanbul'da İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile olası bir nükleer anlaşmayı görüşmek üzere bir araya gelmesinin beklendiğini ifade etti.

Altı mevcut ve eski yetkili, İran yönetiminin, ABD'nin saldırısının, hükümet karşıtı protestoların kanlı bir şekilde bastırılmasının ardından zaten öfkeli olan İranlıları yeniden sokaklara dökerek iktidar üzerindeki kontrolünü zayıflatabileceğinden giderek daha fazla endişe duyduğunu söyledi.

Görüşmelere aşina olan dört yetkili, yetkililerin üst düzey toplantılarda İran Yüksek Lideri Ali Hamaney'e, geçen ayki baskıdan (1979 İran Devrimi'nden bu yana en ölümcül baskı) kaynaklanan halk öfkesinin, korkunun artık caydırıcı unsur olmadığı bir noktaya ulaştığını bildirdiğini söyledi.

Yetkililer, Hamaney'e, önemli sayıda İranlının güvenlik güçleriyle tekrar çatışmaya girmeye hazır olduğunun ve ABD'nin sınırlı bir saldırısı gibi dış baskıların onları cesaretlendirebileceğinin ve siyasi kuruluşa onarılamaz zararlar verebileceğinin söylendiğini belirtti.

Video

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre bir yetkili verdiği demeçte, İran'ın düşmanlarının rejimi devirmek için daha fazla protesto aradığını ve "maalesef" bir ayaklanma çıkarsa daha fazla şiddet yaşanacağını söyledi.

Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen yetkili (diğer yetkililer de aynı şekilde isminin gizli kalmasını istedi), "Öfkeli halkın gösterileriyle birlikte gerçekleşecek bir saldırı, iktidardaki rejimin çöküşüne yol açabilir. Bu, üst düzey yetkililerin en büyük endişesidir ve düşmanlarımızın istediği de budur" ifadelerin kullandı.