Trump seçimlerde 'muhteşem bir zafer' bekliyor ve ABD tarihinin 'en iyi 4 yılını' vaat ediyor

Meksika ile sınırı kapatma ve duvar inşaatına son verme sözü verdi

ABD başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump (AFP)
ABD başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump (AFP)
TT

Trump seçimlerde 'muhteşem bir zafer' bekliyor ve ABD tarihinin 'en iyi 4 yılını' vaat ediyor

ABD başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump (AFP)
ABD başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump (AFP)

AFP’nin haberine göre Donald Trump dün (Perşembe), önümüzdeki Kasım ayında yapılması planlanan ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adaylığını kabul ettiğini duyurdu.

Trump, partinin Milwaukee, Wisconsin'deki (kuzey) kongresinin son gününde yaptığı konuşmada, “Bu gece beni ABD başkanlığına aday göstermenizi inançla, samimiyetle ve gururla kabul ediyorum” dedi.

Trump başkanlık seçimlerinde “muhteşem bir zafer” öngördü ve Beyaz Saray yarışını kazanması halinde ABD'nin “tarihindeki en iyi dört yılı” yaşayacağı sözünü verdi.

Eski başkan, suikast girişiminden birkaç gün sonra yaptığı konuşmasında kendisini birleştirici bir figür olarak göstermeye özen gösterdi ve “Amerika'nın yarısı için değil, bütün Amerika için başkan olmaya adayım” dedi.

Suikast girişiminden kurtulduktan sonraki ilk konuşmada, geçen hafta sonu düzenlediği bir miting sırasında silah sesleri duyulduğunda “saldırı altında olduğunu” hemen anladığını söyledi.

Trump, “Olayın çok ciddi olduğunu ve saldırı altında olduğumuzu hemen anladım ama kendimi çok güvende hissettim, çünkü Tanrı benim yanımdaydı” dedi.

Cumhuriyetçi aday “muhalefetin kriminalize edilmemesi ya da siyasi farklılıkların şeytanlaştırılmaması” çağrısında bulunarak, kendisine karşı yürütülen yasal süreci bir kez daha kınadı. Demokratlardan kendisini “demokrasi düşmanı” olarak yaftalamaktan “derhal” vazgeçmelerini talep ederek “ülkemizi yok ediyorlar” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Parti Kongresi için toplanan binlerce destekçisinin önünde konuşan Trump, “ülkeyi başarısız ve beceriksiz bir yönetimden kurtarmak” gerektiğini vurguladı.

zaxsdfer
Eski ABD Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti Kongresi’nde konuşuyor (AFP)

“Mevcut yönetim altında, gerçekten de düşüşte olan bir ulusuz” diyen Trump, ABD'nin son yıllardaki enflasyonunu, göçmenlerin sınıra gelişini ve Demokrat rakibi Joe Biden'ı sorumlu olmakla suçladığı uluslararası çatışmaları kınadı.

Trump, seçimi kazanması halinde yasadışı göç krizini sona erdirme, göreve geldiği ilk gün ülke sınırlarını kapatma ve Beyaz Saray'daki ilk döneminin ana projelerinden biri olan ABD-Meksika sınırına duvar inşasına son verme sözü verdi.



Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
TT

Trump’tan Küba radyosuna yayın yasağı: Castro kardeşlerin yapamadığını gerçekleştirdi

Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)
Trump ilk döneminde de radyonun fonunda kesintiye gitmişti (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Florida’dan Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti’nin faaliyetlerine son verdi.  

New York Times (NYT), Trump yönetiminin cumartesi günü gönderdiği bir e-postayla 40 yıllık Radyo Marti’nin faaliyetlerinin sonlandırılacağını duyurduğunu aktarıyor.

ABD’de yaşayan ve 2021’de Küba’da patlak veren protestoları destekleyen Ramon Saul Sanchez, bu haberin radyo çalışanlarının kendisiyle söyleşi yapmayı planladığı sırada geldiğini belirtiyor:

Kafaları çok karışmıştı. Bana ‘İşimize son verildiğini öğrendik. Gitmemiz gerekiyor’ dediler.

Trump, başta Amerika’nın Sesi (VOA) olmak üzere federal hükümet tarafından finanse edilen bazı medya kuruluşlarında bütçe ve personel sayısının azaltılması kararını vermişti.

Kararda, VOA, Özgür Avrupa ve Asya Radyosu’yla Küba'ya İspanyolca haber akışı sağlayan Radyo Marti'ye ev sahipliği yapan ABD Küresel Medya Ajansı'nın fonksiyonlarının minimum seviyeye çekilmesi yönünde talimatlar yer almıştı.

VOA çalışanları ve bazı medya örgütleri, “hukuka aykırı” olduğu gerekçesiyle kararı mahkemeye taşımıştı.

ABD Kongresi’ndeki Küba kökenli üç siyasetçiden biri olan Mario Diaz-Balart, Trump’la görüşerek radyonun faaliyetlerinin yeniden başlamasını talep edeceğini belirtiyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise “durumun karmaşık ve değişken olduğunu” bildiriyor. Trump’ın atadığı Dışişleri Bakanı Marco Rubio da Küba kökenli. Cumhuriyetçi liderin Latin Amerika Özel Temsilcisi Mauricio Claver-Carone sınırlı da olsa radyonun faaliyetlerini sürdüreceğini düşündüğünü ifade ediyor.

Radyo, 1983’te dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından kurulmuştu. Fidel Castro ve Küba Komünist Partisi karşıtı lobicilik faaliyetleriyle tanınan Küba kökenli iş insanı Jorge Mas Canosa’nın talebiyle hayata geçirilen radyo, Soğuk Savaş’ta adaya sansürsüz yayın yapmayı hedefliyordu.

NYT, Trump’ın bu kararla “Castro kardeşlerin 40 yıldır yapamadığını tek hamlede gerçekleştirdiğini” yazıyor.

Diğer yandan Radyo Marti, Soğuk Savaş'tan kalma modası geçmiş bir yayın kuruluşu olarak da görülüyordu. Radyoyu eleştirenler, Küba’daki komünist yönetim hakkında tek taraflı yayınlar yapıldığına dikkat çekiyor. Radyo, defalarca Kongre raporlarına konu olan yolsuzluk skandallarına da karışmıştı. Kuruluşa bağlı televizyon kanalı TV Marti ise Küba’da o kadar sık engellendi ki adada “Görünmeyen TV” diye adlandırılıyor.

ABD'nin Küba'ya yönelik ambargoları ilk kez 1960'da başlatıldı ve ilerleyen yıllarda kapsamı daha da genişletildi. Öte yandan ABD'nin Küba'ya yönelik ambargosunu kaldırmasına dair karar tasarısı 2012'den bu yana her yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) kabul ediliyor. Fakat bağlayıcılığı bulunmayan BMGK kararı sadece tavsiye niteliği taşıyor ve uluslararası toplumun tutumunu gösteriyor.

Independent Türkçe, New York Times, El Pais