Blinken: İran “bir veya iki hafta içinde” nükleer silah üretebilirhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5042257-blinken-i%CC%87ran-%E2%80%9Cbir-veya-iki-hafta-i%C3%A7inde%E2%80%9D-n%C3%BCkleer-silah-%C3%BCretebilir
Blinken: İran “bir veya iki hafta içinde” nükleer silah üretebilir
İran Buşehr nükleer tesisi (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran'ın “bir ya da iki hafta içinde” nükleer bomba için bölünebilir malzeme üretebileceğini söyledi. Blinken, ABD'nin Tahran'ın bunu başarmasını engelleme konusundaki kararlılığını yineledi.
Colorado'da düzenlenen bir güvenlik forumunda konuşan Blinken, “Mevcut durum iyi değil çünkü İran, nükleer anlaşmanın sona ermesi nedeniyle, nükleer bomba için bölünebilir madde üretmeye en az bir yıl uzakta olmak yerine, şimdi muhtemelen bunu yapabilmeye bir ya da iki hafta uzakta” ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı, “Tahran henüz bir nükleer silah geliştirmedi, ancak elbette bunu çok yakından izliyoruz, çünkü son haftalarda ve aylarda gördüğümüz şey, bu nükleer programda ilerledikleri yönünde” dedi.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ise İran'ın uranyumu yüzde 60'a kadar zenginleştiren nükleer silah sahibi olmayan tek ülke olduğunu söylüyor.
Beyaz Saray, Trump'ın sağ elindeki bandajı "çok sayıda el sıkışması" ile gerekçelendiriyorhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5218660-beyaz-saray-trump%C4%B1n-sa%C4%9F-elindeki-bandaj%C4%B1-%C3%A7ok-say%C4%B1da-el-s%C4%B1k%C4%B1%C5%9Fmas%C4%B1-ile
Beyaz Saray, Trump'ın sağ elindeki bandajı "çok sayıda el sıkışması" ile gerekçelendiriyor
Trump, morluğa makyaj yapıyor (Arşiv- Reuters)
Beyaz Saray dün, ABD başkanının günlerdir sağ elinde taşıdığı bandajı, yaptığı sayısız tokalaşmaya işaret ederek bir kez daha haklı çıkarmaya çalıştı.
Beyaz Saray sözcüsü Karoline Leavitt dün, "Bununla ilgili size zaten bir açıklama yaptık" dedi. Leavitt'in açıklaması, son zamanlarda ortaya çıkan bandajlarla ilgili bir soruya yanıt olarak geldi. "Başkan sürekli insanlarla el sıkışıyor," diyen Leavitt, birkaç ay önce başkan şişmiş sağ eliyle görüldüğünde yapılan açıklamayı yineledi.
Leavitt ayrıca, "Kalp damar hastalığına karşı önleyici tedavi olarak her gün aspirin de alıyor" diyerek, "bu da gördüğünüz morluklara katkıda bulunmuş olabilir." Beyaz Saray, örneğin pazar günü Washington'daki bir etkinlik sırasında 79 yaşındaki Trump'ın taktığı bandajlar görülmeden önce de bu açıklamayı yapmıştı.
ABD'nin en yaşlı seçilmiş başkanı olan Trump için sağlık hassas bir konu. Demokrat selefi Joe Biden'ı bunama hastalığından muzdarip olmakla ve bu nedenle yönetmeye uygun olmamakla suçladı.
Trump, salı akşamı Truth Social’deki hesabından yaptığı öfkeli paylaşımda, sağlığıyla ilgili medya haberlerini "kışkırtıcı ve muhtemelen vatana ihanet" olarak nitelendirdi.
Trump'ın sağlığı, bir dizi etkinlikte uyanık kalmakta zorlandığı görülmesinin yanı sıra, ekim ayında ek tıbbi testlerin bir parçası olarak MR çektirmesiyle de mercek altına alındı.
Hegseth ve Japon mevkidaşı: Çin'in eylemleri bölgesel barışa hizmet etmiyorhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5218657-hegseth-ve-japon-mevkida%C5%9F%C4%B1-%C3%A7inin-eylemleri-b%C3%B6lgesel-bar%C4%B1%C5%9Fa-hizmet-etmiyor
Hegseth ve Japon mevkidaşı: Çin'in eylemleri bölgesel barışa hizmet etmiyor
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (Reuters)
Tokyo bugün yaptığı açıklamada, Japonya Savunma Bakanı Shinjiro Koizumi ve Amerikalı mevkidaşı Pete Higseth'in bölgedeki güvenlik konusunu görüşmek üzere yaptıkları telefon görüşmesinde, Çin'in son eylemlerinin "bölgesel barışın sağlanmasına yardımcı olmadığı" konusunda mutabık kaldıklarını duyurdu.
Japonya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, iki bakanın "6 Aralık'ta Çin askeri savaş uçakları tarafından Japonya Öz Savunma Kuvvetleri uçaklarının hedef alındığı radar kilitleme olayı da dahil olmak üzere, Hint-Pasifik bölgesindeki kötüleşen ciddi güvenlik durumu hakkında samimi görüş alışverişinde bulunduğunu" belirtti.
Açıklamada, Başbakan Sanae Takaichi'nin geçen ay Tayvan hakkındaki açıklamalarının ardından Japonya ve Çin arasında yaşanan anlaşmazlık ortamında, iki bakanın "Çin'in eylemlerinin bölgesel barış ve istikrara katkıda bulunmadığı gerekçesiyle, bölgesel gerilimleri tırmandırabilecek her türlü eylemden ciddi endişe duyduklarını" ifade ettikleri belirtildi.
İsrailli bakanlar eski Gazze yerleşiminde bayrak töreni düzenlenmesini talep ettihttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5218633-i%CC%87srailli-bakanlar-eski-gazze-yerle%C5%9Fiminde-bayrak-t%C3%B6reni-d%C3%BCzenlenmesini-talep-etti
İsrailli bakanlar eski Gazze yerleşiminde bayrak töreni düzenlenmesini talep etti
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
Aralarında Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi’nden sekiz ismin de bulunduğu 11 İsrailli bakan, dün Savunma Bakanı Yisrael Katz’dan Hanuka Bayramı sırasında Gazze Şeridi’nde bayrak töreni düzenlenmesine izin verilmesini talep etti.
Aşırı sağcı ve yerleşim yanlısı Nahala Hareketi tarafından başlatılan girişim kapsamında yayımlanan mesajda, “Gazze’nin İsrail topraklarının bir parçası olduğunu gururla teyit etmenin zamanı geldi. Bu bölge yalnızca Yahudi halkına aittir ve derhal İsrail devletinin bir parçası hâline gelmelidir” ifadeleri yer aldı.
Mesajda ayrıca, etkinliğin temel amacının ‘İsrail’in 2005’te bölgeden çekilirken boşalttığı, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki eski Nisanit yerleşiminin kalıntıları üzerinde İsrail bayrağını göndere çekmek’ olduğu belirtildi.
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (Reuters)
Mesajın imzacıları arasında, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile aralarında Ulaştırma Bakanı Miri Regev’in de bulunduğu sekiz Likud’lu bakan yer aldı.
Ayrıca, toplam 120 sandalyeli Knesset’ten 21 milletvekili de metne imza attı. İmzacı vekiller Ben-Gvir liderliğindeki Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) Partisi ile Likud’a mensup.
Nahala Hareketi, ‘Nisanit’te bayrak töreni’ olarak duyurduğu etkinliğin, Gazze Şeridi’nde hâlen İsrail ordusunun kontrolündeki bölgede yapılacağını açıkladı.
Etkinliğin 18 Aralık’ta, sekiz gün süren Hanuka’nın beşinci gecesinde düzenlenmesi planlanıyor. Bayram bu yıl pazar günü başlayacak.
İsrail Savunma Bakanlığı, konuya ilişkin AFP’nin yorum talebine henüz yanıt vermedi.
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)
İsrail ordusu çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, ‘İsrail topraklarından Gazze Şeridi’ne geçen birkaç İsrailli sivilin gözaltına alındığını’ duyurdu.
Yerleşimciler ve Filistinlilere yönelik saldırılarla suçlanan aşırılık yanlılarına hukuki destek veren Honenu örgütü ise yaptığı açıklamada, ‘Çarşamba günü onlarca sağcı aktivistin, Nisanit’in kalıntıları üzerinde bir yerleşim kurulmasını talep etmek üzere Gazze sınır çitini aştığını’ belirtti.
10 Ekim’de İsrail ile Hamas arasında yürürlüğe giren kırılgan ateşkes kapsamında, İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin yarısından fazlasında kontrol sağlamasına imkân veren bir hatta çekilmişti. Savaşın büyük yıkıma uğrattığı bölgede bu hat fiili kontrol sınırı olarak işliyor.
Geçtiğimiz kasım ayında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından da desteklenen ABD’nin Gazze barış planı ise İsrail güçlerinin bölgeden kademeli olarak çekilmesini öngörüyor.
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة