Biden'ın tanıyamadığı Demokrat Senatör, Başkan'ın çekilmesi gerektiğini söylüyorhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5042510-biden%C4%B1n-tan%C4%B1yamad%C4%B1%C4%9F%C4%B1-demokrat-senat%C3%B6r-ba%C5%9Fkan%C4%B1n-%C3%A7ekilmesi-gerekti%C4%9Fini-s%C3%B6yl%C3%BCyor
Biden'ın tanıyamadığı Demokrat Senatör, Başkan'ın çekilmesi gerektiğini söylüyor
ABD Başkanı Joe Biden ve Massachusetts'in Demokrat Temsilcisi Seth Moulton (Reuters)
Massachusetts'in Demokrat Temsilcisi Seth Moulton, Joe Biden'a yarıştan çekilmesi çağrısında bulunduğunu ve Başkan'ın kendisini tanımıyor gibi göründüğünü söyledi.
Moulton geçen ay Fransa'nın Normandiya bölgesinde düzenlenen bir D-Day (II. Dünya Savaşı'nda ABD'nin Normandiya'ya çıkarma yapmasının yıldönümü -ed.n.) etkinliğinde başkanla birlikteydi. Temsilci, The Boston Globe için kaleme aldığı ve cuma günü yayımlanan görüş yazısında, Biden'ın kendisini "tanımıyor gibi göründüğünü" yazdı.
Elbette herkes yaşlandıkça böyle şeyler yaşayabilir ama birkaç hafta önceki felaket münazarayı izlerken, Normandiya'da gördüklerimin daha derin bir sorunun parçası olduğunu anladığımı kabul etmek zorundayım. Bu, önemsediğim bir kişinin zor bir gece geçirmesinden çok, her şeyin Biden'ın kasımda Donald Trump'ı yenme kabiliyetine bağlı olduğunu anladığım için çarpıcı bir farkına varıştı.
Temsilci, yazısında doğrudan Biden'a hitap etmeyi sürdürdü.
Biden için sevdiği ve ustalaştığı işte 4 yıl daha çalışma şansından vazgeçmenin ne kadar zor olacağını tahmin edebiliyorum. Ama bu sizinle ilgili değil Sayın Başkan. Bu durum, ulusal güvenliğimizi tehlikeye atacak ve sıradan Amerikalılar için hayatı daha da kötüleştirecek narsist bir yalancı ve hüküm giymiş bir suçluya karşı seçimi kazanmak için en iyi şansımızla ilgili.
Moulton, Biden'ın 2024 başkanlık seçiminden çekilmesi için kamuoyu önünde çağrıda bulunan 35 Demokrattan biri. NBC News'un aktardığına göre, Delaware sahilindeki evinde Kovid-19'u atlatma sürecindeki Biden, parti liderlerinin ihanetine uğradığını düşünüyor.
Biden'a açıkça istifa çağrısı yapanlar arasında, ikinci bir Donald Trump başkanlığının demokrasi için bir tehdit olduğunu söyleyen 6 Ocak Kongre Komitesi üyeleri de var.
Temsilci Adam Schiff "ikinci bir Trump başkanlığı demokrasimizin temelini sarsacaktır ve Başkan'ın kasımda Donald Trump'ı yenip yenemeyeceği hakkında ciddi endişelerim var" dedi.
Öte yandan Temsilci Jamie Raskin de Başkan'a "gelecek dört buçuk ayda inandıkları her şeyin tehlikede olduğunu" ve "yeniden dirilen monarşi ve baskı güçlerini yenmek gibi öncelikli bir yükümlülükleri olduğunu" söyledi.
Eski Başkan Barack Obama ve Temsilci Nancy Pelosi de dahil diğer etkili Demokratların, Biden'ın kenara çekilmesi için kapalı kapılar ardında baskı yaptığı bildirildi.
Ancak Biden'ın kampanyası, başkanın yarıştan çekilmek gibi bir planı olduğunu tekrar tekrar yalanlıyor.
Rubio: Amerika ile Rusya arasında Ukrayna konusunda yapılan görüşmelerde bazı ilerlemeler kaydedildihttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5215477-rubio-amerika-ile-rusya-aras%C4%B1nda-ukrayna-konusunda-yap%C4%B1lan-g%C3%B6r%C3%BC%C5%9Fmelerde-baz%C4%B1
Rubio: Amerika ile Rusya arasında Ukrayna konusunda yapılan görüşmelerde bazı ilerlemeler kaydedildi
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, dün yayınlanan bir röportajında, Ukrayna ile savaşı sona erdirmek için Rusya ile yapılan görüşmelerde "bazı ilerlemeler" sağlandığını söyledi.
Rubio, Fox News’te yaptığı açıklamada, "Yapmaya çalıştığımız şey, bu konuda bir miktar ilerleme kaydettiğimizi düşünüyorum, Ukraynalıların gelecekte güvenlik garantisi sağlayacak şekilde yaşayabilecekleri şeyleri bulmaktır" dedi. ABD'nin, anlaşmanın onlara "sadece ekonomilerini yeniden inşa etmelerine değil, aynı zamanda bir ulus olarak refaha kavuşmalarına da olanak sağlayacağını" umduğunu belirtti.
Sudan, Rusya'ya silah karşılığında deniz üssü ve altın teklif ediyorhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5215431-sudan-rusyaya-silah-kar%C5%9F%C4%B1l%C4%B1%C4%9F%C4%B1nda-deniz-%C3%BCss%C3%BC-ve-alt%C4%B1n-teklif-ediyor
Sudan, Rusya'ya silah karşılığında deniz üssü ve altın teklif ediyor
Amerikan yönetimi Sudan’daki çatışmanın taraflarına ülkedeki savaşı durdurmaya yönelik bir yol haritasını kabul ettirmeye çalışırken, ABD ve Sudanlı kaynaklar, Port Sudan yönetiminin Rusya’dan silah desteği almak için Moskova ile temas kurduğunu bildirdi. Kaynaklara göre Port Sudan, gelişmiş silahlar karşılığında Rusya’ya Kızıldeniz kıyısında deniz üssü kurma imkânı ve maden ile altın yatırımları teklif etti. Bu durum, Sudan’daki savaşın, küresel ölçekte kritik öneme sahip deniz geçişlerinden birinde, ABD baskıları ile Rusya’nın cazip teklifleri arasında daha geniş bir güç mücadelesine dönüşmesi riskini artırıyor.
Bu gelişmelerle eş zamanlı olarak, ABD’nin Sudan’da ateşkes için hazırladığı yeni öneriye ilişkin daha fazla ayrıntı ortaya çıktı. Teklifin, İslamcı akım ve Müslüman Kardeşler’i dışarıda bırakan, askeri, insani ve siyasi alanları kapsayan üç paralel yol haritası içerdiği belirtildi.
Rusya için deniz üssü ve altın
ABD’nin yoğun diplomatik girişimleri sürerken, Wall Street Journal dün yayımladığı haberinde, geçici başkent olarak Port Sudan’ı kullanan hükümetin Rusya’ya Kızıldeniz kıyısında deniz üssü kurma ve maden ile altın alanlarında yatırım yapma teklifinde bulunduğunu aktardı. Habere göre bu teklif, Sudan ordusunun Rusya’dan gelişmiş silahlarla yeniden donatılması karşılığında yapıldı.
Kızıldeniz'deki Port Sudan limanı (Getty Images)
Gazetenin adını vermediği Sudanlı yetkililere dayandırdığı habere göre, Sudan’ın Rusya’ya ilettiği teklif, 25 yıllık bir anlaşmayı kapsıyor. Buna göre Rusya, Port Sudan Limanı’nda veya Kızıldeniz kıyısındaki başka bir deniz tesisinde, aralarında nükleer güçle çalışan savaş gemilerinin de bulunduğu dört deniz unsurunu ve en fazla 300 askeri konuşlandırabilecek.
Amerikan gazetesi, böyle bir üssün Rusya’ya Süveyş Kanalı üzerinden geçen ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12’sini oluşturan deniz hattını izleme imkânı vereceğine dikkat çekti.
ABD uyarısı
Gazete ayrıca, üst düzey bir ABD yetkilisinin, Port Sudan ya da Libya’da kurulacak bir Rus askeri üssünün Moskova’nın güç kullanma kapasitesini artırabileceği ve daha az kısıtlamayla hareket etmesine yol açabileceği uyarısında bulunduğunu aktardı. Emekli Tümgeneral Mark Hicks’in değerlendirmesine göre ise böyle bir deniz üssü, Rusya’nın uluslararası konumunu güçlendirecek ve bölgedeki nüfuz alanını genişletecek.
Sudan Ordusu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan (AFP)
Bu gelişme, Port Sudan’daki askeri yönetimin yeni silah kaynakları arayışını sürdürdüğü bir dönemde ortaya çıktı. Gazetenin adını açıklamadığı bir Sudanlı yetkili, ülkenin gelişmiş silah sistemlerine ve hava savunma kapasitesine ihtiyaç duyduğunu, ancak bu tür bir anlaşmanın ABD ve Avrupa Birliği (AB) ile sorun yaratabileceğini belirtti.
Gazetenin değerlendirmesine göre Washington, savaşı durduracak ve sivil yönetime geçiş sürecini başlatacak bir yol haritasına odaklanırken, Port Sudan yönetimi ise Rusya ile yakınlaşmanın getireceği askeri ve ekonomik kazanımları önceliklendiriyor.
Ateşkes ve uluslararası mekanizma
Bu çerçevede, ABD’nin Sudan’da ateşkese yönelik yeni önerisine ilişkin ayrıntılar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Al Arabiya’ya konuşan kaynaklar, teklifin askeri, insani ve siyasi başlıklardan oluşan üç paralel süreci kapsadığını ve İslamcı akım ile Müslüman Kardeşler’in bu süreç dışında tutulduğunu aktardı.
Mısır kaynaklarına dayandırılan habere göre, askeri başlık, ülke genelinde kapsamlı bir ateşkesi öngörüyor. Buna göre ateşkesten sonra geniş ölçekli bir insani operasyon başlatılacak, yardım kuruluşlarının erişimi sağlanacak ve temel hizmetler yeniden tesis edilecek. Ayrıca ateşkesi denetlemek üzere, sahada gözetim mekanizmalarına sahip bir uluslararası komite kurulması planlanıyor. Bu komite, insani koridorların güvenliğini sağlamak, sivilleri korumak ve olası ihlalleri takip etmekle görevlendirilecek.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Arap ve Afrika İşlerinden Sorumlu Başdanışmanı Massad Boulos (AFP)
İnsani sürecin başarısı, ateşkesin kalıcılığına ve yardımın ülke geneline etkin biçimde ulaşmasına bağlanıyor. Buna göre sağlam bir ateşkes, insani operasyonların başlaması için temel koşul olacak; bu da yardım ekiplerinin erişimini kolaylaştırarak yerinden edilmiş kişiler ile mültecilerin güvenli dönüşü için gerekli ortamın hazırlanmasına katkı sağlayacak.
Siyasi sürece ilişkin öneri ise eski rejim mensupları ve İslamcılar hariç, sivil güçlerin öncülüğünde bir geçiş süreci öngörüyor. Bu süreç, ordunun ve Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (HDK) ateşkese onay vermesiyle eş zamanlı olarak başlayacak ve savaşın sonlandırılmasına giden yolun ilk adımını oluşturacak.
Askeri alanda kapsamlı reform
Yol haritası ayrıca kapsamlı bir askeri reform sürecini de içeriyor. Buna göre Sudan İslami Hareketi ve Müslüman Kardeşler çizgisine yakın isimlerin ordu ve güvenlik kurumlarından çıkarılması, silahlı grupların entegrasyonu ve iki tarafla birlikte savaşan milis yapılanmalarının tasfiyesi planlanıyor. Amaç, sivil otoriteye tabi, birleşik ve profesyonel bir ordu ile yeniden yapılandırılmış güvenlik kurumları oluşturmak. Bu süreçte karar merciinin ordu veya HDK olmayacağı özellikle vurgulanıyor.
Öte yandan, eylül ayında ABD’li arabulucu Massad Boulos tarafından sunulan planın, Sudan hükümeti ile HDK temsilcilerine ateşkes ve kapsamlı bir insani süreç önerdiği biliniyor. Ancak Boulos 25 Kasım’da her iki tarafın da plana henüz onay vermediğini açıklamıştı.
Boulos o dönemde yaptığı açıklamada, tarafların ateşkesi ‘ön koşul olmadan’ kabul etmesinin önemine dikkat çekmiş; bunun can kayıplarını azaltmak, siyasi sürecin yeniden başlamasını sağlamak ve ülkenin sivil yönetime geçişi için gerekli koşulları oluşturmak açısından kritik olduğunu ifade etmişti.
İsrail Batı Şeria'yı işgal ederken askerlerine karşı iki saldırı düzenlendihttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/5215423-i%CC%87srail-bat%C4%B1-%C5%9Feriay%C4%B1-i%C5%9Fgal-ederken-askerlerine-kar%C5%9F%C4%B1-iki-sald%C4%B1r%C4%B1-d%C3%BCzenlendi
İsrail Batı Şeria'yı işgal ederken askerlerine karşı iki saldırı düzenlendi
Dün, Batı Şeria'nın Nablus kentinde tutuklu Filistinli Abdulkerim Sunbur'un evi İsrail güçleri tarafından havaya uçuruldu (AFP)
İşgalci İsrail güçleri, Ramallah ve El Halil'de askerlerin ezilip bıçaklandığı peş peşe iki saldırıya uğradı. Olaylar, İsrail ordusunun Batı Şeria'daki şehirlere düzenlediği baskınlara ve saldırılara misilleme olarak görüldü.
Dün, bir Filistinli Ramallah yakınlarında iki İsrail askerine saldırdı ve onları bıçaklamaya çalıştı. Ancak hafif yaralanan askerler onu vurarak öldürdü.
Bıçaklama girişimi, bir Filistinlinin Batı Şeria'nın güneyindeki Kiryat Arba Yahudi yerleşim birimi yakınlarında bir kadın askeri ezip kaçtığı başka bir saldırından birkaç saat sonra gerçekleşti. Filistinli, El Halil’de yapılan kovalamacanın ardından işgalci İsrail askerleri tarafından öldürüldü.
İsrail televizyonu Kanal 12, Filistinlilerin saldırılarının, İsrail ordusunun Batı Şeria'nın kuzeyinde yürüttüğü Beş Taş Operasyonu’nun başlamasının ardından gerçekleştiğini söyledi. İsrail ordusu, geçtiğimiz hafta başlayan operasyonunu genişleterek Tubas'ın yanı sıra Kabatiya'ya baskı düzenledi ve sokağa çıkma yasağı uyguladı.
İsrail güçleri, Nablus'un batısındaki Zevata'da Filistinli tutuklu Abdulkerim Sunbur'un evini havaya uçururken, işgalci İsrail ordusunun buldozerleri Tubas'ın kuzeyindeki Akabe beldesinde tutuklu Eymen Necah Ganam'ın evini yıktı. İşgal İsrail güçleri Beytullahim’de iki evi daha yıktı.
Filistinli Esirler Kulübü tarafından dün yapılan açıklamada, İşgalci İsrail güçlerinin 7 Ekim 2023'ten bu yana Kudüs dahil Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde 21 kişiyi tutukladığını açıkladı.
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة